IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на "Южен поток" дава импулс на нови проекти в Югоизточна Европа

Засегнатите страни търсят алтернатива за 63-те млрд. куб. метра газ годишно, които газопроводът щеше да доставя, пише Тhe Economist

08:34 | 12.12.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смъртта на "Южен поток" дава импулс на нови проекти в Югоизточна Европа

Спирането от Русия на политически мотивирания мегапроект "Южен поток" вдъхна силен импулс на планирания от Европейския съюз (ЕС) Енергиен съюз, пише британското списание Тhe Economist.

На състоялата се тези дни среща в Брюксел еврокомисарят по енергийната политика Марош Шефчович обсъди с енергийните министри на Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия ускоряването на плановете за по-удобни интерконекторни връзки и за интегриране на все още фрагментирания регионален газов пазар, отбелязва изданието.

Hа масата се връщат обратно редица нови газови проекти в стремежа на засегнатите европейски страни да намерят алтернатива за 63-те млрд. куб. метра газ годишно, които "Южен поток" би доставял.

Българският газов интерконектор с Румъния трябва да влезе в действие догодина, планира се подобен и с Гърция, както и между България и Сърбия. Унгария се надява да съживи преминалия в архивите план за пренос на газ от Азербайджан към Централна Европа. 

Будапеща би спечелила и от възкресяването на планирания терминал за втечнен природен газ (ЛНГ) на хърватския остров Кърк. Този проект би струвал 600 млн. евро и е активно лансиран от Америка, която сама ще бъде износител на такъв газ от догодина. 

Терминалът на Кърк зацикли миналата година поради слабото търсене на газ, твърдения за руски интриги и избухналия остър спор между Хърватия и Унгария. Унгарската петролно-газова компания MOL е най-голям акционер в партниращата й, но изпитващата сериозни трудности хърватска компания INA. 

Сега обаче Хърватия, засегната от руското "не" на "Южен поток", смята, че проектът е отново на дневен ред. Загреб планира нова оценка за целесъобразност с намерение да завърши терминала до 2019 г. Макар че предложеният му капацитет е малък - между 4 и 6 млрд. куб. метра годишно, в съчетание с правилни интерконектори терминалът на Кърк може да разбие руския монопол върху газовите доставки за Югоизточна Европа, отбелязва Тhe Economist.

Изграденият ЛНГ терминал в Словения вече помогна на тази страна да договори голямо намаление за газа, който получава по тръба от Русия. Балканските страни се надяват да дублират успеха на словенците, добавя британското списание. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 9 години
Mavi gъz, всички знаем какво ще четем, така че няма смисъл да пишеш. Поствай табелата си и ..... Това стига. Разбрахме те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
На такава експептиза какво мога да отговоря, освен с мълчание! Личи си, че си вникнал в дълбочината на събитията и прогматично съдиш за тях! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Ти можеш да продължаваш да се смееш колкото си искаш но знам че далеч не си толкова глупав да не схванеш за какво става въпрос, а просто премълчаваш очевидното.Очевидното е, че ЕС прекратява порочната практика някой външен фактор с имперски амбиции да източва и изнудва Източна Европа с цените на енергоносителите. ЕС иска да купува газ и нефт на границата и оттам да се разпределя през връзките между отделните страни.Най-накрая брюкселските зелки осъзнаха, че трябва това да се промени ако искат Русия да не превземе икономически и политически цяла Европа. Путин премина всякакви граници с намесата си във вътрешнополитическия живот на някои големи европейски страни и това беше най-голямата му грешка. Те му скроиха номера с Майдана в Украйна и сега гледаме следващите действия от пиесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
*** история! Ще се навържем с интерконектори и междусистемни връзки, ама още не знаем от къде ще идва газ по тях... Хаха! Това става като на един познат роботата - построиха един блок в една ливада под околовръстното, намериха се и разни новоизлюпени и новозаселени в София капиталета да изкупят на зелено апартаменти и офиси и вече 10 години стоят без ток, вода и канализация, щото трябва да платят колкото един квартал, за да ги включат към мрежите. А най големият майтап е, че са направили и инсталация за парно с белгийска абонатна станция, скрити ПВЦ тръби и италиански радиатори, ама от Топлофикация им искат кинти колкото за още един блок, за да им докарат топлото до там... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
mick
преди 9 години
Въпросът е доколко и кога ще се реализират.. и с какви пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още