IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Ще субсидираме науката с по 15,56 млрд. долара на година до 2020 г., посочи руският държавен глава

19:56 | 08.12.14 г. 22
Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Русия трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, заяви президентът на Федерацията Владимир Путин. Повод за изявлението му станаха санкциите на страните от Запада, които ограничиха достъпа на Москва до модерни технологии заради действията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс. 

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като "Роснефт", "Лукойл" и "Газпромнефт", като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища, край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 млн. барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия. 

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на петрол и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ.

Междувременно стана ясно, че Русия няма да участва е утрешната среща в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток". Това съобщи днес пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".

Очаква се страните от Европейския съюз (ЕС), които попадаха в трасето на прекратения проект за газопровода "Южен поток", да приемат утре в Брюксел съвместна декларация, съобщи по-рано говорител на Европейската комисия.

Предвижда се министрите на енергетиката на държавите от ЕС, обхванати в проекта, да се срещнат на работен обяд в ЕК, пише БТА.

Европейските енергийни министри ще участват утре и в заседание на Съвета на ЕС, на което се очаква темата за "Южен поток" да бъде обсъждана, макар да не е залегнала недвусмислено в дневния ред. Според официалната програма Съветът ще разговаря по "последните развития в полето на енергийните отношения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 31 rate down comment 16
redcretin
преди 9 години
Нищо не подценяваме, рашките се топят и оглупяват - а за капак *** ги и разори сега. Русия се нанася 6 пъти в Германия като икономика ... не са научени да работят а в днешно време с война не става да се краде ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 19
studioaa
преди 9 години
Миналата година ЕС е дал близо 800 хил. паспорта на неевропейци, предимно от Северна Африка и Близкия Изток и е дал убежище на още цели 200 хил. Междувременно около 2 млн. европейци са го напуснали имигрирайки предимно в САЩ. Сред тях се отличават 140 хил. холандци, 300 хил. германци, 200 хил. италианци, 400 хил. англичани, 250 хил. французи, 50 хил. шведи и 10 хил. българи. Това си е ново Велико Пресение на народите(цитирам британския премиер Дейвид Камерън). Странно защо гражданите на уж уредената Холандия напускат родината с рекордно темпо невиждано от поне 150 г. До къде ще стигнат нещата не знам, но настоявам България да напусне ЕС по най-бързия възможен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 36
studioaa
преди 9 години
Не съм русофил, но според мен подценявате сериозно Русия и Путин.За момента Русия не може да се мери със САЩ, но Русия вероятно ще задмине Германия по БВП и ще стане най-голямата икономика в Европа в следващите 20г. Старите Велики Сили Германия, Англия, Франция вероятно ще се пресъединят към клуба на Третия свят до края на века и дълбоките им етнически проблеми предизвикани от имиграция на младото население извън Европа вероятно ще ги унищожат. САЩ, Австралия, Русия, Китай и Индия ще оформят полюсите на световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 12
meto76
преди 9 години
Те хубаво се бият като са пияни, но с Грузия,Украйна и Чечня с НАТО нямат шанс.Не са от една категория.Нещо като Кличко и Пулевчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Сега ли се сетиха руснаците, че нямат никакво ноу хау дори и в добива на нефт и газ! 50% от патентите в света се регистрират в САЩ и не случайно те са номер 1 в много висикодоходни индустрии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 29
многодобре
преди 9 години
Може да пият ,но и се бият.Така че му мислете, преди де развявате знамена!(Скоро слушах един наш пътешественик (не си спомнам името му),но запомних думите,..."във всеки дом, в който влизах,дори и най-бедният,виждах книга с творби на Пушкин,там до иконите,сгушена,но не и забравена..."Не можем я разбра,тази руска душа,гледайки я от нашият "облъчен" свят)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
Аз България не я виждам да напрай такова нещо защото съвсем сме олигофренясали. Ние ще инвестираме в Концерти на Азис, Чалгиз и в предаването на оня гологлавия по BTV. Също ще инвестираме в някоя дискотека на Слънчев Бряг или фитнес за лятото да сме топ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 20
michaelis
преди 9 години
Еми не знам оня Snowden стои при тиранина вместо при демократите - не знам що така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 25
meto76
преди 9 години
Е то трябва човешки материал за тази работа.При нация от *** и пияници как ще стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 20
redcretin
преди 9 години
Хахахаха, дори и да успеят да приложат плана на практика, имат да наваксват от 1917та насам всичко. И не е ясно как изобщо ще задържат мозъците през това време, не са конкурентни на Запада и по условия на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още