IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Минчев: Кризата в Украйна ще продължи поне десетилетие

Вината за конфликта се корени в имперската политика на Русия, както и в абдикацията на Европа от източната част на континента, смята политологът

16:30 | 03.12.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В дискусията взеха участие <em>(от ляво на дясно) </em>доц. д-р Огнян Минчев, Илиян Василев, Н. Пр. Детлеф Лингеман, Йордан Божилов, Даниел Митов, д-р Петър Николов,Симеон Попов.<em> Снимка: МВнР</em></p>

В дискусията взеха участие (от ляво на дясно) доц. д-р Огнян Минчев, Илиян Василев, Н. Пр. Детлеф Лингеман, Йордан Божилов, Даниел Митов, д-р Петър Николов,Симеон Попов. Снимка: МВнР

Кризата в Украйна не е краткосрочна, а ще продължи поне едно десетилетие, смята политологът доц. д-р Огнян Минчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите му Русия се опитва да създаде напрежение, което после да бъде замразено и по този начин да запази влиянието си в региона.

„Кризата в Украйна не е краткосрочна, тя ще продължи поне едно десетилетие“, заяви политологът по време на дискусия "Украйна - между Русия и ЕС. Българският опит", организирана по повод година от началото на събитията в Украйна от фондация "Конрад Аденауер" и Младежки Консервативен Клуб. В дискусията взеха участие представители на българското правителство, дипломати и експерти.

„Старият метод [на Русия] за решаване на подобни конфликти вече не работи“ и това ще забави намирането на балансирано положение, смята още Минчев.

Според него Русия се опитва да дестабилизира Украйна, да създаде напрежение, което после да бъде замразено и по този начин да запази влиянието си в региона. Минчев припомни и други руски намеси – в Нагорни Карабах, Осетия, Приднестровието. Сценарият според него е първо да се измисли повод за етническо или политическо разделение, после да се ескалира напрежението, а накрая създаденият конфликт да бъде замразен. В случая с Украйна обаче според него това не е възможно, защото страната е прекалено голяма и като територия, и като население. Това ще усложни намирането на решение, ако въобще успее да се стигне до такова в близко бъдеще, смята специалистът.

Според Минчев най-вероятният сценарий за Украйна е югославският, като „в страната ще протече процес на фрагментация и балканизация“.

„Започналият с падането на Бастилията процес на изграждане на национални държави първо понесе цяла Европа, а от 50-те години на миналия век и целия свят. Русия и нейната империя бяха подминати от този процес" до разпада на Съветския съюз, смята политологът. При Русия по думите му този процес е замръзнал и изграждането на национално самосъзнание в нации като Беларус и Киргизстан е започнало едва преди 20 години. Сходна според него е и ситуацията в Украйна, която още няма укрепнало национално мислене. Тези страни са бедни, изостанали и силно олигархизирани.

„Русия се опита, но не успя да избере удобна за нея, перспективна и най-вече жизнеспособна форма на държавност“, продължи Минчев. „Наблюдаваме процес на отказ от сътрудничество със Запада и преход към черносотничество на хора като Дугин (б.ред. Александър Дугин е създател на идеологията за Евразийския съюз и съветник на бившия председател на руската Дума Сергей Наришкин). Тази идеология е насочена срещу модерността и се бори с нея. Това е опит за създаване на друга цивилизация“.

Русия е в изключително дълбока криза на духа, след като се обръща към такава легитимация, смята Минчев. Поради тази причини интензификацията на кризата е единственият модус на съществуване на Русия в този момент, смята политологът.

„Дори в България имаме такива хора, които смесват лявото, по принцип обърнато към бъдещето, с понятия от миналото. Тези „русофреници“ смесват леви и архиградни формули“, заяви Минчев.

В Западна Европа също има доста илюзии за събитията в Украйна. Според Минчев много хора смятат, че украинците са започнали своя Майдан с желание да бъдат приети в Европейския съюз и НАТО едва ли не веднага. „Безспорно на площада е имало такива хора, но основната част се бореха за нещо друго“, смята той. Развяваното от тях знаме на ЕС  символизира за самите тях не толкова съюза, колкото неговите ценности – свобода и право на национално самоопределение, пояснява политологът. Тези ценности са дотолкова възприети за даденост от европейците, че те вече сякаш са ги забравили, улисани в настоящия си етап на развитие, но за младата държава Украйна това знаме символизира стремежа ѝ към собствена нация. „За съжаление, това няма как да стане без кръв“, допълни политологът.

Според него Русия също няма какво да направи и е притисната от обстоятелствата. Минчев подчерта културните разлики с помощта на метафора. Той описа опитите на левите в Европа да се обърнат към Русия с измисленото сравнение за "красив парк, в който няма хищници, всички са добри, вегетарианци и живеят заедно“. Путин възприема с недоверие подобни думи, тъй като той е в „една страшна гора, в която бродят големи хищници и няма как да свали пушката от рамото си“, каза Минчев.

Според него, за да се постигне истинско разбирателство, към Русия и бившите съветски републики трябва да се приложат същите критерии, които самите европейци прилагат към себе си. Политологът смята, че голямата грешка на Европа е абдикирането от политиките на сътрудничество, дори и от Източното партньорство. По думите му без ясната идея, че постсъветското пространство е част от Европа, и без съответстваща на това политика няма как да се достигне до трайно разбирателство на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Огнян Минчев е един *** американски продажник а не политолог! Нали трябва да пълни дебелият търбух как да го прави ако не бълва платена подвеждаща информация поръчана от америкнаската пропагандна машина! А тоя лакей на америка Митов е едно подло продажно и тъпо човече което може да ни създаде само неприятности в бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
varna333
преди 9 години
Само факта че американското протеже Даниел Митов е един от организаторите на дискусията и става ясно политологчета като тоя дебелак какво могат да изръсят. Русия е най-агресивната държава а Америка най-добрата държава също като по времето на комунизма само не зная защо не дикутират че България е нах зависимата в момента и несуверенна страна а сме гето и *** на евро-швестерският педераски съюз дуржава без достойнство и без чест по добре да си бяхме останали под турско сега поне щяхме да имаме Ердоган които да ни защитава интересите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
varna333
преди 9 години
Тоя не е никакъв полититолог а е хуетолог! Платени коментари и то с долари .Безсрамно *** продажник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е ти не си съгласен НО в учебниците не пише нищо а ...по телевизора казаха....... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
Не си струва да се занимавате с този ***. То вярно , че всеки трябва хляб да яде ама да го прави против интересите на държавата - ще има да взема. По са виновни тези които му дават трибуна за изява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Не съм съгласен, нито с пълнотата и коректността на изнесените от г-н Доцента фактология и констатации, нито с направените на тази база заключения! Държавата (Украйна) си кюташе мирно повече от две десетилетия, преди един враждебно настроен спрямо Русия военен алианс, да стартира план за разполагане на стратегически военни бази на нейна територия, като за целта финансира и дирижира метеж и смяна на властта, насъска и хвърли срещу етническите руснаци армията, фашизоидни *** и чужди наемници. Коя от двете противостоящи си страни (Русия или НАТО) предприе застрашаващи сигурността на опонента действия, кой на кого тръгна да опира пистолет в челото? Гусин Доцент, според Вас защо отварянето на мисия на ордена на Майка Тереза в Украйна , не предизвика реакция от страна на Русия, а това се случи след привеждане в действие плановете на северно-атлантическия алианц , да се настани там и кой кого агресира в случая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Както се казва на български език такива като Огнян Минчев и срам нямат.Да повтаряш само след няколко дни като папагал това което каза министърът на външните работи на Меркел едва ли е научно достойнство.Но какво да прави човекът, нали"научната" си кариера е започнал като преподавател по марксизъм -ленинизъм в партийната школа във Варна , града където родната му майка бе секретар на ОК на БКП по "Пропаганда и агитация".Няма как да надскочи сянката си , нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
Бате Пешо
преди 9 години
Бе на тоя шипар няма ли кой да му тегли ножа за Коледа.Ба си наглия маймун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 9 години
Бе на тоя шипар няма ли кой да му тегли ножа за Коледа.Ба си наглия маймун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Бе той да вземе Минчев да се изходи по един по-важен въпрос - как вижда газовите доставки за половин Европа през Украйна, на фона на тази 10-годишна криза. И май с думичката "криза" срамежливо замества по-точната дума - ВОЙНА! Щот аз Минчев го знам като един от ултрасите-противници на Южен поток, който беше превърнал в лична кауза спирането на проекта, та бих искал да чуя и в таз посока малко мозък... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още