IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди жители на Крим не могат да получат вложенията си в украински банки

Освен от хаоса в банковата система на полуострова украинските кредитори са затруднени от това, че много кримчани не обслужват заемите си

11:26 | 30.11.14 г. 29
Автор - снимка
Създател
Хиляди жители на Крим не могат да получат вложенията си в украински банки

Осем месеца след като Руската федерация присъедини Крим към своята територия, финансовите последици от това все още се усещат на полуострова, пише Ройтерс.

Хиляди граждани на Крим имат ограничен или никакъв достъп до спестяванията си. Загубите за украинските банки продължават да се трупат, докато заеми на стойност милиарди долара в региона не биват обслужвани. Адвокатите на банките пък подготвят правни действия срещу Русия, която конфискува много от техните сгради, оборудване и пари.

Междувременно Крим е попаднал в нещо като паралелна реалност. Повечето банкомати вече не приемат банкови карти, освен руски, докато с чуждите кредитни карти не може да се купи нищо. Повечето чужди мобилни телефони не получават сигнал, а дори и да имат покритие, обаждането до други жителите на Крим се оказва доста сложно, тъй като повечето от тях трябваше да сменят номерата си, понеже услугите на украинските оператори в региона бяха прекъснати.

След присъединяването на Крим Русия на практика срина съществуващата банкова система в региона, принуждавайки украинските банки да затворят, премахна украинската валута и набързо замени мрежата за банкиране на дребно. Последвалото финансово сътресение навреди на много бизнеси и усложни живота на хиляди жители, карайки ги да преминават през кафкианска бюрокрация, за да си получат парите.

Ситуацията се влоши през април, когато по време на телевизионно предаване на зададен към него въпрос Владимир Путин на практика посъветва гражданите на Крим с кредити към украински банки да не си плащат вноските, както и стана.

„Ако държавният глава им каже да не си плащат, защо да го правят?“, коментира Александър Дубилет, председател на „ПриватБанк“, която има отпуснати заеми на стойност над 1 млрд. долара в Крим.

Общо украинските банки са имали заеми за около 1,8 млрд. долара към физически и юридически лица в Крим до присъединяването на полуострова към Русия, по данни на Централната банка на Украйна.

Андрий Пишний от „Ощадбанк“ пък споделя, че 99,99% от заемите на банката в Крим, на стойност над 500 млн. долара, сега са просрочени.

Рязкото повишаване на броя на лошите кредити пък затруднява изплащането на депозитите от страна на украинските банки, според член на Украинската централна банка. Фактът, че руснаците са завзели повечето от техните клонове, офиси и документи, също не помага. „За да работим ефективно, имам нужда от достъп до клоновата ни мрежа, банкоматите ни, документите и архивите ни“, коментира Пишний.

От правна гледна точка банките трябва да върнат парите на вложителите си от Крим, тъй като Украйна не признава присъединяването на областта към Русия, посочи заместник-гуверньорът на Украинската централна банка Олександър Писарук. Наличието на просрочени заеми за стотици милиони долари обаче затруднява процеса. „Ако трябва да изплатиш вложенията, но кредитите ти не биват обслужвани, имаш дупка в капитала“, обясни той.

За да помогне на кримчани, Москва компенсира вложителите със сметки в украински банки чрез фонд, гарантиращ депозитите в руските банки. По данни на Фонда за защита на вложителите в Крим, който е част от руската Агенция за гарантиране на влоговете, към 6 ноември са изплатени над 500 млн. долара на 196,4 хил. вложители.

Компенсацията обаче е ограничена, като фондът има лимит от 15 хил. долара за една банкова сметка. Новият заместник-премиер по икономическите въпрос на Крим Евгения Бавикина каза, че се надява фондът да изплати останалите пари на вложителите чрез продажбата на конфискуваното от украинските банки имущество. Освен това правителството на Крим препоръчва на хората да изплащат кредитите си на фонда, вместо на украинските банки.

Бавикина посочи, че фондът е компенсирал повечето хора, които са подали заявление за това. В хиляди случаи обаче се оказва трудно да бъде потвърдено колко пари има в даден депозит. А при липсата на останали работещи клонове на украинските банки в Крим, до нужните за потвърждаване регистри обикновено няма достъп, споделят кримчани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
"законосъобразна " определено е многозначителен термин в същата тази България, но ако искаш и за Европа може да си поговорим: http://***.neurope.eu/article/european-banks%E2%80%99-bad-loans-hit-new-highКато само Гърция има десетки МИЛИАРДИ опростени лоши кредити. Според някои среди тези процеси, прикрити зад сложни думички като bailout, QE и други "количествени улеснения", а според други (не само Путински) се нарича фалит поради невъзможност за събиране на кредитите. Разбира се не малко инвеститори пиха по една студена вода, а други все още си мислят, че ще захлебят.В момента по-голямата част от банките, включително и някои български гнили ябълки (КТБ, *** и други) все още имат надежди за държавата и ЕС, като кредитор от последна инстанция, а Путь (не, че го защитавам) е една стъпка напред и добре знае, че единственият начин (който вероятно и на теб ти е известен, справка - ичистването на гръция дълг е отстъпване на суверенитет и продажба на всичко де що има стойност) е силово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
Ха- пробвайте в ес/ например- България/ при законосъобразна едностранна обявена настъпила предсрочна изискуемост на един кредит, да не си платите задълженията:) Да Ви е известен чл.417 от ГПК?:) Да знаете какво е заповедно производство+ изпълнително производство? Да знаете какво е иск за съществуване на вземане по чл.422 от ГПК? А иначе- разни многознайковци тук се изхвърляте с абсолютни глупости, за които ви плащат от руското посолство и твърдите, че не сте ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Щото като ти гледам коментарите, си поредния полиран от путьова пропаганда и не си заслужава, човек да си губи времето с теб. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Щеше да си прав, ако САЩ/ЕС не го правеха това последните 7 години (от финансовата криза 2007-***). Никой не връща кредити вече, а и няма начин да бъде принуден да ги върне. Това беше изрично посочено посочено от Путин преди няколко седмици. Той нагледно го показва с военните операции, които провежда в Източна Украйна и Крим. Ще е доста интересно как ще реагират ЕС/САЩ в идните месеци. Не подркепям Путин, но досега Западният свят определено не постига желаните резултати в крайната цел, дори напротив - Източна Украйна вече де факто е отцепена от Украйна. Какво ще става занапред е обект на дискусия, но фактите до момента са на налице. Крим е част от Русия, а Източна Украйна е вън от Украйнски контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
*** що няма ответен коментар?...............Щото е очевадна демагогия, да обвиняваш някого в нарушаване на всеобщи правила, които ти самия погазваш на ежедневна база ... и тази ситуация предизвиква смущение и неудобство и в най-индоктринираните индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
Илко
преди 9 години
Платените *** веднага налазват със "ръчичка надолу" ! *** що няма ответен коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
Илко
преди 9 години
може би във Украйна е цветя и рози? Или пък във Ирак, дет са американците и от 10 год. всяват демокрастия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
юрист
преди 9 години
Украинските колеги да залеят рф с искове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
redcretin
преди 9 години
Путинска работа - да краде и одриска всичко може, но да работи - не може.Тия които го следват - да се замислят докъде ще стигнат. Има няма 6 месеца и резултатите от разрухата са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още