IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Тодоре, да прав си. Тогава е било така - само че хората в САЩ, Италия и Англия си направиха реформите и си организираха обществата така, че сега нивото и на образование, и на здравеопазване е в пъти по добро, от това, което беше в която и да е соц страна. Най простия измерител за това е средната продължителност на живота.. която на Запад е с около 10 г. повече от колкото в Русия например. И както и ДАТА ти писа - защо, като беше толкво хубаво тогава - социализма в нашия вариант фалира? Не казавам че обикновенния човек, тук сега живее по добре от тогава. Но поне сега имаш поне минимална възможност сам да определяш живота си и да решаваш какъв да бъдеш. И ако се образоваш, ако работиш здраво - имаш шанс да водиш добър живот дори и тук. Ти самия си пример за това по думите ти. Аз също. За проблемите ни - не ние виновен никой друг, а ние самите - че не можем да спазваме прости правила, и не работаим ефективно. Като държава. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Да и Русия е поела ангажимент за териториална ЦЯЛОСТНОСТ на Украйна, но си анексира Крим!А в статията точно пише че Путин го вади голям на ЕС в лицето на Барозу! Ако тези благинки са в следствие на ухаважане на Украйна ок, сега като не искат да са с феодална Русия, Феодална Русия да им спира благинките и до там! Кви са тези заплахи кви са тези 5 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Колкото до Путин, думата "отмъщение" е принос на автора на статията. Позициятя ня Путин е доста прагматична. Това, което ФТ пропуска небрежно е, че Украйна има статут на облагодетелствена страна по отношение на икономическите си връзки с Русия. Тя е стратегически партньор и ползва много облаги и преференции. Всички те са предоставени в светлината на досегашните й отношения с Русия и перспективата за присъединяване към МС. Путин просто казва, че ще се наложи да отмени този специален статут на Украйна. Явно последствиятя за Украйна ще са такива, че даже в ЕК се стряскат и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
Ох ама ти много ги разбираш утре като стане МРЗ 1к какво ще каже реалиста в теб - брей колко сме силни икономически или как има 1 милион на улицата!ЕС не ти е виновен за тотална корупция, беззаконие - чиито генезис от последните 25 години не идва от запада, а точно обратното! Как може всички страни от бившият блок да са дръпнали на макс а ние да не можем? Давам ти храна за мислене! И тези мантри че тук ни ограбват си ги разправяй на пенсионерите пред блока! Ако си реалист гледай причинно следствените връзки и търси логика! Това, че 6 има по 1 милиард придобит по незаконен начин трябва ти говори нещо! Нито ЕС, нито САЩ, нито капитализъма, не ти е виновен за това! Стига си мисли, че едно асоциране към феодална Русия нещо ще ти помогне - нефта няма стане копейки и ти да му правиш реекспорт! Кремъл 5 пари не дава за нас, ползват ни като инструмент за техните интереси ако не го виждаш лошо ... Пак ти казвам за реалист трябва гледаш обективно и да асимилираш много инфо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
https://***.google.at/search?q=crisis+philadelphia+2008&client=firefox-a&hs=p9m&rls=org.mozilla:de:official&channel=sb&biw=1280&bih=914&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VSAlVKOTHqK6ygP1xYD4AQ&ved=0CAYQ_AUoAQ#rls=org.mozilla:de:official&channel=sb&tbm=isch&q=tent+city+2008+usaХора загубили работата си благодарение на еврейската хунта и къщи пари всичко в канала е кво е тва питам ви ве капиталистите какво е ??? Гоше кажи нещо в защита на тея дет са в палатките там дет им изгоряха къщите и парите и работата зарад Бушологията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
убу сега капиталисте моеш ли да си пратиш децата да учат в US, UK, моеш уйа ми, таксите са по скъпи колкото къща. Я погледни най могъщата държава в света през 2008г. http://***.nbcnews.com/id/26776283/ns/us_news-life/t/hard-times-tent-cities-rise-across-country/#.VCUheFdwrKEВ България кога сме живели на палатки ве ало, кога тва питам аз ? Нали са най-големите най-яките еее, що не са във вили ами в палатки ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Да, голямя трагедия беше с колите и телевизорите! Хората умираха в съня си от страдание! Въпреки, че аз не помня някой да нямяше телевизор, но нейсе! Все пак става въпрос за времето, по което милиони деца в САЩ не ходят на училище и не получават здравна помощ, поради крайна бедност на родителите им и живеят по улиците или изтърбушени каравани. Това са годините, в които в държави като Англия и Италия властите се борят с милиони, изпаднали от социалната система и улиците ежедневно се превръщат в бойни полета, докато стотици хиляди се опитват да извоюват нляб, образование и медицински грижи за децата си. По това време в България средното образование е задължително и има наказания за родители, които не водят редовно децата си на доктор и зъболекар. Ооообаче за коли чакаме и телевизорите ни са три модела! Това обаче са върховните ценности на едноклетъчния мозък и той страда жестоко! Само че в ООН знаят какво са глад и болести, неграмотност и десоциализация и това мерят втези индекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ми не съм аз съм реалист, багдън от икономисти. Аз гледам от гледна точка на хората като болшинство каква е покупателната способност, образование и т.н. Повечето икономисти са *** и то се вижда, наливат от пусто в празно. Сега има 5 човека със 10 милиарда и 6 милиарда със 100 лева е тва икономика ли е ? Народа е много жестоко заблуден като си мили, че щом влезне в ЕС и става веднага като в Германия, Белгия, Холандия, Франция, Англия, ама народа *** и не е чел история, че тея са грабили от векове за да го имат това нещо, то не идва от днес за утре. И тука вече раздели Путинология ала бала еее при Браканологията там на колко работи тряя се работи ве пичове мм ?? ми на 5 да сколасаш двата края да си платиш кредита за почивка и дума да няма там иначе си out и не мое да се подпичкосваш както нашите, като ги гледам как работят и на края казиното Wall Street се издънва и става Палатковия град както беше във Филаделфия и къщи кредити всичко което си си дал живота е чао, въздух ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
data
преди 9 години
Михаелис - комУнизъма фалира . За умрелите - или добро или нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Явно, не си икономист, ако беше никога нямаше да даваш МРЗ като икономически аргумент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още