IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо НАТО възприе дистанциран подход към Украйна?

Нито един от съюзниците не би рискувал да изпадне в конфронтация с Русия

09:32 | 05.09.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. Снимка: Ройтерс

В първия ден от срещата на върха на НАТО не се използва такава реторика. Алиансът обяви само създаването на звено в много висока степен на готовност, което може да бъде разположено в близост до конфликтните точки в рамките на до два дни. На Русия обаче и отне не повече от ден да нахлуе в столицата на Крим и да помогне за поставянето на основите на анексията на полуострова.

Новите сили за бързо реагиране трябваше да успокоят членовете на НАТО в Източна Европа, макар че организацията не се съобрази директно с техните искания за разполагането на бази в региона. Западните съюзници решиха да спазят пакта от 1997 г., според който в близост до Русия не трябва да се разполагат постоянни военни бази, макар че Москва наруши ангажимента си от 1994 г. да не нарушава суверенитета на Украйна.

При демонстрацията на подкрепата им към Украйна съюзниците се опитаха да накарат президента на страната Петро Порошенко да се почувства като почетен гост на срещата на върха. Лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се срещнаха с Порошенко, за да обсъдят конфликта на страната му с Русия, и обещаха създаването на специален доверителен фонд, с който да се подпомогне модернизирането на украинската армия. Те обаче спряха дотук и не обещаха оръжия за Украйна, нито се ангажираха с конкретни срокове за присъединяването на страната към Алианса.

Гречанинов не скри разочарованието си, но не е и изненадан. Ако Украйна се присъедини към НАТО, всеки от членовете на Алианса ще трябва да я защити в случай на външна атака. Нито един от съюзниците обаче не би рискувал да изпадне в конфронтация с Русия.

Гречанинов разбира тези страхове, но той предупреждава, че съюзът е само отлагане на неизбежното. "Путин може да бъде спрян само от сила, по-голяма, отколкото е неговата. Чакаме тази сила от НАТО и те я имат. Те могат да спрат Путин. Точно сега обаче това не се смята за целесъобразно”, заключава той.

Западните лидери избягват да назовават ситуацията в Украйна с конкретна терминология, докато търсят начин за отговор, пише и New York Times. Украинците на свой ред се оплакват, че терминологичните увъртания на големите сили крият желанието да се избегне по-енергичен отговор. Порошенко предупреди европейските лидери наскоро, че ако не овладеят ситуацията, в крайна сметка застрашават собствената си сигурност и определи поведението им като “политическа шизофрения”.

Москва настоява, че е само наблюдател на конфликта и отрича изпращането на войски или оръжия за Украйна.

Експерти по международно право казват, че са озадачени от предпазливостта при използването на думата "инвазия". Само Австралия използва термина, но това е така, защото никой не очаква точно Австралия да направи нещо. “Ако Америка или Германия направят същото, това ще предизвика очаквания за военен отговор”, коментира Шарън Корман, юрист от Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
НАТО иска ситуация, в която Америка диктува волята си на целия свят. Тези амбиции няма да доведат до нищо добро, коментира Лавров...................................................................................................А зад САЩ не се крие нищо друго, защото това не са работниците в Уоулмарт или магдонълдс, а някоклко свръх богати семейства или хора които имат толкова много пари че искат само власт, власт, власт и сила да управляват още и още и ощеТова са психопати които тероризират светаи незная защо 7 милиарда търпят...700 човека да безчинстват из света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не знам ама дано да не успеят, *** ги в *** АМИН. Ако може да се сближим с руснаците и айде англичаните у лево и санкции на тях, че нещо мноо си позволяват ... ше се получи интересен сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
al64ad
преди 9 години
Друго си е да сложиш ръчичка на кранчето в Украйна и изнудваш и Европа и Русия.Та в този контекст усилията на "борците" срещу Южен пАток в Бг са обречени-без значение колко зелена шума ще изхрупат :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 9 години
Ами,то заради точно тази "заплаха" /много тесни връзки ЕС -Русия/ са насочени всички действия на Америка от 10 на години.Украйна е последният най-силен опит да се вбие клин.Кошмарът на американските стратези е,че просто икономическите интереси на ЕС/суровините на Русия+пазара и/ предопределят едно такова геополитическо сближаване и еманципиране на ЕС от САЩ. НАТО остана последният им инструмент в обречената им борба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
глей ги бе глей ги, не ги интересеува казват, че бил терорист и отиват и го убиват е тва е, грабят там на хората природните богатства и те тва е запада и НАТОUK doesnt need Assads permission to launch airstrikes in Syria Cameronhttp://rt.com/uk/185064-uk-airstrike-syria-assad/просто англоговорящите са *** аз не знам що са олигофренясало племе е това ...Най добре ЕС да гледа да се обедини с Русия да се махнат тея UK и US и приключваме, аз не виждам а също и доста хора предполагам никакъв + от тея двете *** държави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Чета прежде пишещите и ми е интересно, че са в обши линии на едно мнение. От друга страна това е нормално, щото коментират, вероятно, хора с бизнес, а не някакви си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Само ръчкат украинците, а после, ги предават. "Нормална северноатлантическа" практика. Друго не съм и очаквал....Само нашите накъде с тез посрани ***, това не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
защото съзнанието на хората е още в каменната ера и още важи закона на джунглата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
По пътят към демократизиране на едно общество,може ли да се върви без военните?Защо не са работили със същият ентусиазъм и за започване на реформи в икономиката им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
krasssen
преди 9 години
С 19 трилиона задлъжнялост и новопоявилия се БРИКС гущерите стават чехълчета и амеби ако нямат световно господство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още