IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освен капитали от Русия изтичат и "мозъци"

Губим най-образованите, най-активните, най-предприемчивите хора, изтъква руски социолог

22:17 | 14.08.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Освен капитали от Русия изтичат и "мозъци"

Най-лошият сблъсък на Кремъл със Запада от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. ускори изтичането на два от най-ценните активи на Русия: пари и "мозъци", пише Ройтерс.

Анексирането на Крим от Владимир Путин и подкрепата му за сепаратистите в Източна Украйна, обвинени в свалянето на малайзийския пътнически самолет, попари надеждите на Запада за траен съюз с Москва.

Санкционирано от Съединените щати и Европейския съюз, обкръжението на Путин е на прицел, руската икономика е заплашена от изолация, а милиони руснаци по целия свят се чудят какво следва.

Русия все още печели така необходимите й приходи от тръбопроводите, пренасящи нефт и газ за Запада, но за съжаление на Кремъл в същата посока се движат капиталът и талантите.

Министерство на икономиката на Русия прогнозира 100 милиарда долара изходящи капиталови потоци за тази година, в сравнение с 61 милиарда през 2013 г., но това изглежда оптимистично. Всъщност някои смятат, че тази цифра вече е надхвърлена.

"Отливът на капитал е възлязъл на между 100 и 200 млрд. долара“, заяви президентът на САЩ Барак Обама на 6 август.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви през май, че кризата е предизвикала "много значителни изходящи потоци от Русия, които са били оценени от някои на 160 млрд. евро (214 млрд. долара)".

Дори икономистите от Висшето училище по икономика в Москва прогнозират, че отливът би могъл да достигне 130-150 млрд. долара тази година.

„И ще става по-лошо. Изтичането на капитали ще се ускорява. Руски пари ще се насочват към основните финансови центрове на Западна Европа - Лондон, Австрия, Швейцария", споделя висш западен банкер, пожелал анонимност.

Същевременно потокът в обратна посока почти е пресъхнал. "Не виждаме много инвеститори, които да започват нов бизнес в Русия", заяви Обама.

Действия на Путин в Украйна и отговорът на Запада причиниха смут в директорските бордове в Ню Йорк и Лондон. "Ако кажете в някоя заседателна зала в момента, че искате да инвестирте един милиард долара в Русия, те ще ви изгонят с присмех", коментира висш западен банкер.

Би могло също така да има и вътрешно изтичане на капитали. От времето на хаоса, който съпътстваше разпадането на СССР, руснаците традиционно реагират на несигурността като купуват долари.

Няколко руснаци заявиха пред Ройтерс, че искат да обменят рублите си в долари или евро или се опитват да прехвърлят пари в чужбина заради опасения от валутен контрол, ако отливът на капитали се ускори твърде бързо.

Действителното ниво на паричните спестявания в брой не е ясно дори на централните банкери, но се смята, че десетки милиарди долари са скътани под дюшеците.

Хората също следват пътя на парите, като не става въпрос за олигарсите, които купуват луксозни имоти или футболни клубове за забавление.

Броят на руските емигранти през последните две години, откакто Путин започна новия си 6-годишен мнадат през май 2012 г., е около пет пъти по-висок, отколкото в двете години преди това, показват официалните данни.

Статистическа служба на Русия разкрива, че 186 382 граждани са емигрирали през 2013 г. и 122 751 през 2012 г., в сравнение с 36 774 през 2011 г. и 33 578 през 2010 г. Истинските цифри биха могли да са много по-високи, тъй като не могат да се уловят тези, които напускат, но остават официално регистрирани в Русия.

"Наблюдавам увеличение на запитванията от богати руснаци, които искат да имат сигурно убежище, ако нещата се объркат в Русия", казва Супиндер Сиан, партньор в Squire Patton Богс LLP.

За това свидетелства и генеалогът Владимир Пейли, който заяви през юли, че има четири пъти повече клиенти сега, отколкото миналата година, които искат да разровят семейната си история с едничката цел да получат чуждо гражданство. "Това са хора, които вече са направили пари и сега ги е страх да не ги загубят", посочва Пейли.

"Ние губим най-образованите, най-активните, най-предприемчивите хора", изтъква Лев Гудков, директор на независимия московски социологически център Левада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Ако някой разполага със с нещо доказващо обратното нека го постне! Успех! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
http://***.forbes.com/sites/markadomanis/2013/11/14/russian-emigration-to-the-united-states-is-a-lot-lower-than-it-was-in-the-1990s-or-2000s/Ето ви и коментар, от много авторитетна американска медия. Изобщо , достатъчно е човек да се поинтересува от статистики, а не от голословни твърдения и то на пристрастни страни, за да открие как стоят нещата наистина. Нищо от това което съм постнал не е от Руски статистики! Не че те не са обективни но по обедително изглеждат тези идващи от страни твърдящи обратното! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
http://mixednews.ru/wp-content/uploads/2013/03/CanadaRussianEmigration.jpghttp://mixednews.ru/wp-content/uploads/2013/03/UnitedStatesRussianEmigration1.jpghttp://mixednews.ru/wp-content/uploads/2013/03/RussiatoGermanyMigration.jpghttp://mixednews.ru/wp-content/uploads/2013/03/RussiatoSouthKorea.jpgЕто малко графики на прима виста. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Преди месеци, бях попаднал някъде на точно обратната статистика. Много руснаци се завръщат от как Путин е във властта. Същевременно тези които емигрират намаляват. Ще се опитам да я изровя някъде из нета ако ми остане време и темата е все още актуална. Мисля, че пропагандата ще се засилва за сметка на обективността и у нас. Дедо Маккейн яко натиска, а като се има предвид меките китки на управляващия "елит" у нас никак не е чудна тази тенденция! Така или иначе истината ще излезе наяве рано или късно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
TIM
преди 9 години
Мозъци не изтичат, изтичат фекалии на спекуланти от Русия.И едва ли могат си тръгнат, ей тъй с цялата торба, това да не КТБ в България!За сериозен Капитал от милярд за инвестиране там предполагам ще се разберете с Путин. Който иска предлагам и съдействие, срещу комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още