IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна ще си търси съветското наследство от Русия

Междуведомствена група ще направи опис на имуществото на бившия СССР, което би могло да принадлежи на Киев

19:04 | 13.08.14 г. 31
Украйна ще си търси съветското наследство от Русия

Украйна възроди идеята да потърси съветското си наследство. Правителството в Киев създава междуведомствена група, която да защитава интересите на страната при решаването на въпроса за наследството на СССР, съобщава ИТАР-ТАСС.

Предвижда се да бъде направен опис на имуществото, което би могло да принадлежи на Украйна, и да си потърси активите, включително и по съдебен път.

Още през март министърът на правосъдието Павел Петренко съобщи, че Киев подготвя съдебни искове на стойност 80 млрд. долара заради приноса на Украйна към Държавната спестовна банка на някогашния СССР.

“Говорим за валутните ценности, които Руската федерация е получила по наследство от Съветския съюз, като това е сумата без никакви индексации. С тях сумата достига 130 млрд. долара”, посочи Петренко.

Сегашното решение предвижда, освен парите от някогашната Държавна спестовна банка, Украйна да си потърси и недвижими имоти в чужбина, в които в момента се помещават предимно дипломатически мисии.

Преговори за разпределение на имуществото на бившия Съветски съюз се водят още  от първата година на украинската независимост. До днес обаче Москва и Киев не са постигнали споразумение.

Дори проруският президент на Украйна Виктор Янукович, който беше прогонен от страната си през февруари, говореше за възстановяване на активи под формата на злато, валута и недвижими имоти.

Също през март от украинското външно министерство обявиха, че Киев има право на малко над 16 на сто от активите на бившия Съветски съюз.

Междувременно руското външно министерство обяви, че за да започнат преговорите, Украйна трябва да плати 20 млрд. долара компенсации.

Киев междувременно обяви, че ще прати свой собствен конвой до раздираните о конфликти източни региони на Украйна, съобщава FT. В момента хуманитарният конвой е на път към Луганск, като маршрутът е бил договорен с Международния комитет на Червения кръст.

“Украйна не може да остави гражданите, които са станали заложници на терористи в окупираните територии", коментира Святослав Цехолко, говорител на президента Петро Порошенко.

Не е ясно обаче как конвоят ще бъде въведен в Луганск, който все още е под контрола на проруските бунтовници.

Международният комитет на Червения кръст е натоварен със задачата да ръководи хуманитарната помощ за регионите, където правителствените сили се борят със сепаратистите.

Същевременно Русия също изпрати своя помощ за източните региони, но Украйна отказва да допусне камионите. Заради граничния и митнически контрол има голяма вероятност конвоят на Киев да стигне до целта си преди този на Москва.

От украинското правителство смятат, че хуманитарната помощ е трик от страна на Кремъл да се представи в положителна светлина пред рускоговорящото население на Източна Украйна, а всъщност е уловка за военна инвазия. “Нивото на руския цинизъм няма граници”, коментира премиерът Арсений Яценюк.

В отцепническите региони има огромна нужда от хуманитарна помощ. Предполага се, че около половината от населението на Луганск е избягало заради обстрела между сепаратистите и правителствените сили. Останалите там хора обаче нямат електричество, вода и телекомуникации от известно време насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 8
data
преди 9 години
Виж , аз не съм като вас професорите да мисля задълбочено върху геостратегически проблеми на великите сили . Предполагам го правите щото сте си решили личните . Просто и ясно : Политиката на Русия в момента е във вреда на страната МИ както и на моя личен интерес . Явно вие или не го разбирате или се правите на интересни по форумите . Може би приемате спада в туризма , в имотите , на спада на цените в селското стопанство като манна небесна щот ги предизвиква агресивната политика на Русия знам ли въ . Толкоз по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
deant
преди 9 години
data, откровено не си обективен, или поне си по-малко обективен от мен. изхождаш озцяло от едно про-западно виждане, без явно да забелязваш, че в момента държавите, които водят агресивни военни действия са точно от западния блок - в близкия изток и в средна африка, там Русия никого не напада, а да говорим, че напада в момента Украйна е смешно. Първо никой не е доказал, че поддържа сепаратистите, второ ако искаше да вземе нещо насила отдавна да го е взела. За мен хитреца тука не е Обама, а напротив, той излезе тъпата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Да поясня че явно дата не е разбрал. Полуострова САМ напусна държавата Украйна. После като самостоятелен субект се ПОМОЛИ на Русия да бъде приет в рамките на Руската Федерация. Къде тук виждаш нарушаване на цялостта на Украйна от страна на Русия? Полуострова имаше специален статут в рамките на Украйна което му позволи да се отцепи съвсем легално. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Маломните гладни *** от Киев обаче забравят важен факт - Русия прие не само активите, но и всички пасиви на бившия СССР и фактически изплати всички негови дългове.Така че сега от активите за Украйна, трябва да се извадят пасивите за Украйна от общата сметка "СССР" и какво ще излезе - малумниците от Киев имат да дават на Русия.*** от майдана стават все по-гладни, жалки, смешни и дрипави.Като българските надничарчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
цитат: " Та Русия с подписването на международно споразумение за ядреното оръжия на Украйна гарантира ли и териториалната цялост - Да или Не ?"====ДА спазва го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 11
data
преди 10 години
Според мен - Русия падна в капана ( не че имаше какво друго да направи де )на САЩ . Просто е прекалено изостанала и единственият начин да реагира беше военен . С доста евтин и премерен ход Русия отново се превърна в "Империя на злото"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
не знам, но според Русия не са гарантирали териториалната цялост. Не съм го чел, а и надали го има на Български. Освен това, забравяш, че правото отстъпва пред геополитиката в такива конфликти(не коментирам дали е правилно или не). Ако някой е очаквал, че Русия няма да влезе по един или друг начин в Украйна, ако се олеят там, значи е бил наивник. И кво стана-Майдан ала бала и си качиха нелигитимно(тук съм обяснявал що) правителство. А на Русия казват-стой и гледай мача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 10 години
Ето ти и един доста обективен анализ на И.Костов по темата : http://***.webcafe.bg/id_62132423_Ivan_Kostov_za_krizata_v_Ukrayna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 10 години
1.Когато въпросното споразумение е подписано Украйна вече е съществувала като държава 2.Ядреното оръжие по целя свят има възпиращ ефект - те затова стани като Иран се натискат да го имат а не да го използват 3.Идеята за клуба на ядрените държави е ТЕ да гарантират сигурността на не ядрените . Демек - проблема е че имаме опасен прецедент в международния ред след ВСВ : за пръв път една ядрена държава която се е подписала да спазва цялостта на друга НАРУШАВА това споразумение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
П.П. Без жертви и то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още