IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Русия ускорява самоизолацията си

Путин показа, че собственото му разбиране за историческата съдба на Русия е по-важно от благосъстоянието и репутацията на родината му, пише изданието

11:31 | 13.08.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Economist: Русия ускорява самоизолацията си

„Изолация“, „консолидация“ и „самостоятелност“ са различни термини, използвани от политическия и бизнес елит на Москва, които означават едно и също нещо. Изправена пред международните санкции, наложени ѝ заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна, Русия се подготвя да се затвори още повече в противопоставянето си със Запада. Тя залага за дълъг период на дипломатическа враждебност и икономически трудности, пише The Economist.

Този процес сега изглежда се забързва. На 6 август Кремъл отговори на западния натиск, налагайки ембарго върху земеделския износ на страните, наложили санкции на Русия. Междувременно напрежението в Източна Украйна расте. Украинските сили неутрализираха съпротивата на бунтовниците в Донецк чрез безразборен артилерийски обстрел.

Путин е изкушен да спаси доверието на сепаратистите към него, като изпрати в Украйна руски войски под претекст, че охраняват хуманитарен конвой. По данни на НАТО на руско-украинската граница има струпани 20 хил. руски войници. Те практикуват военни учения, каквито и в миналото са били извършвани при подготовка за инвазия. Дори и те да не пресекат границата, конфронтацията между Русия и Запада изглежда обречена да продължи докато Путин управлява, а може би и след това.

Увеличавайки подкрепата си за проруските бунтовници след катастрофата на полет MH17 над Украйна Путин показа, че за него собственото му разбиране за историческата съдба на Русия е по-важно от икономическото благосъстояние и репутацията на родината му. Той предприема рисков залог, като се надява, че чрез оспорването на установения след Студената война ред ще пожъне успехи и ще компенсира влошаването на жизнения стандарт в страната.

Неправилно е Путин да бъде възприеман като „меркантилен“, посочва депутат от Държавната дума, член на партията на президента „Обединена Русия“. Той е „историческа фигура“, която ще превърне Русия в самостоятелен център на сила и влияние. Миналия месец Путин обяви пред руския Съвет за сигурност, че „за щастие Русия не е член в никакви съюзи“, което той определи като „гаранция за държавния суверенитет“.

Новият конфликт между Русия и Запада няма да бъде борба между суперсили, най-малкото защото днес Русия няма идеология, която да се разпростира извън границите ѝ. В интервю пред The Economist американският президент Барак Обама посочи, че въпросите, които възникват около Русия, са „единствено регионални“.

Кремъл гордо заявява, че ще замени западните хранителни стоки с домашни такива. Заместването на вноса би могло да проработи, ако производителите вече не работеха при почти пълно натоварване на капацитета си и при спешна нужда от нови инвестиции, които ще бъдат ограничени със свиването на чуждото финансиране.

Резервите на държавата на стойност 173 млрд. долара в държавни инвестиционни фондове, натрупани през годините от обилни печалби от продажбата на петрол, ще бъдат стопени, за да се стабилизира рублата и да се изплатят дълговете на държавните банки и фирми. „Това няма да ни убие, но ще ни създаде проблеми“, коментира депутатът от „Обединена Русия“.

Путин ще трябва да впрегне финансовите ресурси на Русия до краен предел, ако иска да изпълни обещанията за социалните разходи, които направи когато се завърна на президентския пост през май 2012 г. Тогава Русия прогнозираше ръст на БВП от 5% на година. Сега, МВФ очаква руската икономика да се разшири с едва 0,2% през 2014 г.

Путин вече предложи въвеждането на 3-процентов данък върху продажбите, който да помогне за запълването на дупките в регионалните бюджети. Правителството обяви и че ще отклони плащанията на частните инвестиционни фондове към федералния бюджет. Тогава заместник-министърът на икономическото развитие заяви, че се срамува от действието на държавата и беше освободен от длъжност на следващия ден.

Тези проблеми все още не са навредили на Путин. Напротив, той е по-популярен от всякога и стратегията му се оказва изключително ефективна. 74% от руснаците имат негативно мнение за САЩ, което е най-високото ниво в постсъветската история на Русия, показва проучване на московския мозъчен тръст Levada Centre. Конфронтацията със Запада „отприщи голяма маса недоволство“, натрупвано в годините след рухването на Съветския съюз, посочва директорът на Levada Centre Лев Гудков.

Сега, след като Путин знае, че отсега нататък каквото и да стане отношенията му със Запада вече са влошени, той може би е готов отново да вдигне залога. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Така и не разбрах как намаленото разнообразие от стоки ще се отрази пагубно на Русия. Може би ще им е скучно да пазаруват и вместо 200 вида сирена ще имат само 20 от които ще консумират основно 10 - както и досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Сложих минус, щото не се връзва: Плюс било, че над половината бюджетни приходи били от енергоресурси? Плюс, ама за кого? Продукция с висока добавена стойност? - Каква? Русия с десетилетия закъсня със собствената си модернизация - дано сега санкциите я стимулират да навакса.Щото ми е мъчно за нея. Такава земя, такива хора...и, като арабите, ДА СЕ ИЗХРАНВАТ ! с нефт и газ. Та, с тези пропорции, тях и към развиващия се свят е трудно да ги причислиш.Трябва да се промени това. И, като се твърди нещо, да се аргументира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 4
backinblack
преди 9 години
Абе, тука защо си мислят някои хора, че сам ЕС произвежда храни и всички други, ако не са щатите и ЕС от глад ще умрат!?Русия набляга на производството на продукция с висока добавена стойност и предпочита да си внася храните, защото има недостиг на работна ръка! Производствата на храни е в излишък в световен мащаб и могат да си внасят от където поискат.Безработицата е под санитарния минимум от 6%, а това, че над половината бюджетни приходи са от износ на енерго ресурси е само един допълнителен плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
DSS
преди 9 години
Първо не съм ти байно, така можеш да викаш на баща си. Второ, мечтай си за маргарин с палмово масло. Виж, шоколадите и бисквитите са натъпкани с него. Трето не ми давай оценка коя младост съм. Бъди жив и здрав. Нямам повече време да си губя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Маргарина, байно, се прави от хидрогенизирана палмова мазнина. И се добавя емулгатор за да не стои на зърна, а да се маже. Оцветителите, ароматите и евентуално витамини се добавят отделно. Това е маргарина, който се продава в магазините. Ти какви магии правиш в мазето си е твоя работа.Но това за въглищните ексфилтрати ме навежда на мисълта че не си първа младост. Защото такива опити се правеха в България по линия на ТНТМ и някои действително влизаха в производство. Пример е "сиренето" Дунавия, направено от свинска мас. Сега биха го нарекли "продукт", но тогава партията го кръсти "сирене".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
DSS
преди 9 години
гледал съм го и бях малък и не ми се вярваше много много, но за съжаление хранителната индустрия си е хранителна инсдустрия и вече знам, че много неща показани в него са верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
DSS
преди 9 години
давам ти примери само. ако искаш вярвай. занимавам се тези неща и затова знам. и маргарина дето ти го продават с вкус на масло се прави от въглищни ескфилтрати. пак ти казвам не е задължително да вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Гледал е "Крилце или кълка" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Преди 70 години някой правил бензин от въглища. Днес друг прави ролца от раци от бяла риба. Ерго хайвер се прави от нефт!Ти да не си професор по логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 9 години
В момента Запада е реално НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още