IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 25 rate down comment 19
Lesov
преди 9 години
Абе ти знаеш ли как се продава БГ вино в ЕС бе ?? клони към невъзможно - е нима Французи , Италианци и Испанци ще допуснат бай *** на добра воля...айде като си толкова отворен продавай ад те видя...само на необятния и не толкова претенциозен (и това вече не е така) руски пазар си пласирахме *** още от соц време..Българина е изключително тъпо животно и не проумява единственото и най-важно нещо от любимия му и желан капитализъм а именно: НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ !!!затова пожелавам и руските туриски да бойкотират ЕС и да ходят изцяло на море в съседна Турция където ще ги обгрижат най-радушно, вместо да се къпят в помийнатя яма черно море, където нашите западни партньори си изсипват ***. Интереса клати феса и нашия *** народ трябва да го е разбрал това за 500г а не само да му знае устата и да хейтва...затова и туристите ще ни вземат и ЮП радушно ще приемат да мине през тях..а ние ще си караме на останалите от соца мощности и после ще се греем с думи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 13
data
преди 9 години
Десте вие дето пляскахте колко му е голям на *** кат анексира Крим и ескалира конфликта ? Айде радвайте се сега кат за начало се започна с замерянето със санкции и за после ще видим . Преди овчедушно да се радвате отбележете си че *** директно ви бърка в джобовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
(да му мисли Огнян Донев)...И аз това ти казвах - който има с какво да мисли и за какво да мисли, тепърва ще плаче! такива като теб няма за какво да се тревожат, не ли да плачат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 23
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, ако стоката ти е толкова лоша, че можеш да я пpодадеш само в Русия проблемът си е при теб. Диверсификация му се казва на това. Мой приятел пък, също изнасяше за Русия, докато не го измамиха с плащанията и им тегли една майна. Сега си изнася за лошата Европа и му е мнооого добре. Нека сега петата колона на Москва в БГ да каже защо братушките ни наказват така? Нали са ни братя! Християни! Сидеров великият християнин да отскочи пак до Москва заедно с Миkов и русофилските клики и по християнска линия да падне забраната за БГ! Нека! Ама не! Те подписват с християните в Иран, плачейки от мъка, защото САЩ ги принудили! Айде стига руска пропаганда тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 14
albobo76
преди 9 години
Санкциите са нож с 2 остиета. Със санкциите си срещу Русия Европа (включително България) реже клона на който седи, само и само да се хареса на господарите си отвъд океана. Каква алтернатива на Руския пазар обаче предлагат на Европа Янките? А на Руския газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 17
kandid
преди 9 години
От които 300 милиона за лекарства и около 100 за отработено ядрено гориво...всичко останало (включително това, което попада в т. нар. санкции) е пренебрежимо малко...Да се надяваме, че диктатора няма да реши, да накаже поданиците си освен с лишаване от храна и с лишаване от медицинска грижа и медикаменти (да му мисли Огнян Донев)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
ne-znaiko
преди 9 години
Българският износ за Русия през първите пет месеца на 2014 г. е на стойност 411 млн. лева, но за някои стокови групи няма данни за второ тримесечие. Основните пера са лекарства, машини, електроника, превозни средстава и козметика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 28
kandid
преди 9 години
Аууу, това официална позиция на ДПС ли е или твоя лична? Ще ме разплачеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 9 години
Искаш ли да те пратя при един мой клиент, който изнася за Русия вино и консерви, да му обясниш колко е *** и че само ще спечели? Щото от няколко дни не е спал - получил е инфо по негови си канали още преди официално да се обяви и сега не знае къде е...Искаш ли да идеш да успокоиш производителите на краставици, които 10 години се бориха да се върнат на руския пазар - тези дни ще тръгнат по телевизията репортажчета от оарнжериите, в които собствениците си късат ризите пред тонове скапваща се продукция, за която са изцакали стотици хиляди...Този филм го гледахме преди 2-3 години и беше само за една седмица, но цяла южна Европа направо се по^***... Сега ще видим как ще ни се отрази за една година!Драмата на ЕС е, че докато нормалните хора се чудят как да произведат и продадат нещо, лемури като теб си играят на политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 29
Батя
преди 9 години
Много кухи рашъни. Сами се загробват горките. Добре че вече не сме вързани за тях... колкото и да им е мъчно на някой кухи кратуни живеещи в миналото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още