IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът плаши Русия с нови санкции

Същевременно водещи американски бизнес организации публично се противопоставиха на едностранното налагане на нови санкции от Белия дом срещу Русия

13:55 | 26.06.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Западът плаши Русия с нови санкции

За пореден път Западът предупреди Русия, че ще наложи нови санкции, ако Москва не направи повече, за да сложи край на конфликта в Източна Украйна, където споразумението за прекратявано на огъня между рускоговорещите бунтовници и правителствените сили се пропуква, пише Ройтерс.

Същевременно водещи американски бизнес организации публично се противопоставиха на едностранното налагане на нови санкции от Белия дом срещу Русия. Според тях санкциите само ще навредят на американските служители, а цената им ще бъдат работните места, информира Financial Times.

Американската търговска камара и Националната асоциация на производителите предприеха необичаен ход, като закупиха рекламно пространство в местната преса, за да изразят гласно недоволството си. Инициативата идва на фона на възобновените дискусии в Белия дом за нуждата от оказване на допълнителен натиск върху руския президент Владимир Путин заради продължаващата дестабилизация на Украйна.

Във вторник, по-малко от 24 часа, след като бе договорено двустранно прекратяване на огъня, бунтовниците свалиха украински военен хеликоптер, като загинаха всички девет души на борда. Случилото се принуди украинския президент Петро Порошенко да заповяда на войските да отвръщат на огъня, ако бъдат атакувани. Той заяви, че може да отмени напълно временното мирно споразумение.

По думите на говорителя на украинското правителство бунтовниците са нарушили споразумението 44 пъти от началото на седмицата. Москва отрича западните обвинения, че е позволила на своите бойци да преминат на украинска територия с тежко въоръжение. Войските просто били разположени до границата с цел оказване на натиск върху Киев.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разкри междувременно, че Вашингтон работи по подготовката на нов кръг от санкции срещу Русия с партньорите си от Европейския съюз, които са домакини на среща в Брюксел в края на седмицата.

Не всички европейски лидери подкрепят идеята, но британският външен министър Уилям Хейг каза, че, ако Русия „не спре потока от въоръжени и не спре да оказва подкрепа на незаконно въоръжени сепаратистки групи“, то санкциите „непременно ще бъдат по-тежки“.

Говорителят на държавния депаратамент на САЩ Мари Харф заяви от своя страна в сряда, че Русия трябва да подсигури границите си, да спре потока от бойци и оръжия към Украйна, да призове сепаратистите да прекратят огъня и да помогне за освобожаването на наблюдателите от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че тя също очаква повече действия от страна на Путин, с които той да покаже, че подкрепя споразумението за прекратяване на огъня, сключено с Петро Порошенко. Срокът му обаче е до петък.

Вашингтон и Брюксел координират плановете си за налагане на още санкции за определено време върху критични за руската икономика сектори, сред които са финансовият, енергийният и отбранителният сектор. Дипломатите определят техническата работа по този „трети кръг“ забрани като почти завършен, но държавите членки на Европейския съюз са разединени за момента, в който те да бъдат наложени.

Като цяло американският бизнес е притеснен, че конкурентите му в Европа и особено Китай ще извлекат ползи, ако Вашингтон действа сам. Бизнес лидерите твърдят, че американските власти са станали прекалено зависими от санкциите като инструмент на външната политика, въпреки че често именно частните компании страдат най-много.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Ти обаче си типичен червен ***. Ограбил каквото могъл, изпратил децата в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... плувай, плувай.... хахаха!Ти още при мама и тати ли живееш? Дават ли още по некой лев? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Е не стана ясно. Защо в Америка далеч от теб, а не в България да ти слушат глупостите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
А бре, Николчо,а бре пиле еднооко, не ти излизат децата ми от акъла нещо! До там ли се простира капиталистическият ти, инвесторски мозък - да се занимаваш с децата ми? Нега ли те мъчи някаква, мечти несбъднати по Америка ли...? хахаха!С моите дръмканици така ги отгледах децата си, че сега могат и в Америка, и в Русия, и в Австралия, и в Япония да живеят, а могат и в България, без да се притесняват как ще се издържат. Ти до къде си с капитализма, обаче? Тук е пълно с едни капиталисти, дето пишат само между 8 - 18.00 ч., защото тогава клечат на заплата в некой офис и така си уплътняват работното време... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
... примерно, съществена част от сегашните ползватели на долара, ще почнат да търсят по-евтина алтернатива за "***-папиер" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Все ми се струва, че ако се напечатат чак толкова много, ще има и "непредвидени" последствия ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Лесна работа - печатат се 17 трлн. и се обслужват. Виновен ще е Путин - гараниця.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Смяташ, че 17 трил. долара са шега работа и реално може да бъдат обслужвани, така ли да те разбирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Абе, ти с тия налудничави дрънканици ли си изгони децата чак в САЩ?Или по друга причина избягаха то теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Повече от ясно е, че зад завесата войната тече с пълна сила, но на цевите са нахлузени мощни и високотехнологични заглушители. Явно сблъсъкът на лагери и интереси в средите на самия "Запад" са титанични!Някой да е чул нещо от Израел срещу Русия напоследък? А мнението на Израел всички знаем каква тежест има в САЩ, обаче някой виждал ли е скоро Натаняху и Обанго да си говорят? И това след непоколебимата изцепка на Натаняху в Кнесета преди 5-6 години - "Американците ще направят това, което ние им кажем! Аз го разбирам, че в самата САЩ тези, дето дърпат конците на Обанго и тези зад Израел в момента са се хванали за гушата. На едните им трябва да настане масов мор, някакъв вид Апокалипсис, за да си нулират загубите и да заровят под трупа на Европа собствените си го^вна! Русия и Украйна са само инструменти. Единствено Путин обърква пиесата с неочаквани и нетрадиционни маневри... хаха! Обаче без санкции няма как да стане номерът и санкции ще има, ако ще и на принципа на вица за заека, дето трябвало да изяде боя, без значение с шапка или без шапка, с филтър или без филтър споделял съм го тук.... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още