IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашиха Русия с нови санкции

Към призивите на Вашингтон се присъединяват Ангела Меркел и Франсоа Оланд

11:48 | 23.06.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въпреки примирието и през уикенда се стигна до престрелки в Източна Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки примирието и през уикенда се стигна до престрелки в Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

В рамките на конфликта в Украйна САЩ заплашиха Русия с нови санкции. Правителството в Москва трябва да използва своето влияние, за да призове публично проруските сепаратисти в източната част на Украйна да сложат оръжие, съобщи канцеларията на президента във Вашингтон през нощта в понеделник. В допълнение, Русия трябва да спре трансфера на оръжия и бунтовници през границата с Украйна, предава Ройтерс.

В противен случай САЩ ще бъдат готови да координират с партньорите си от групата на седемте водещи индустриални страни (Г-7) налагането на допълнителни икономически санкции. Украинският лидер Петро Порошенко е заявил на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор, че сепаратистите продължават своите атаки с артилерия въпреки обявеното от правителството примирие.

И федералният канцлер Ангела Меркел, и френският президент Франсоа Оланд заплашиха в телефонен разговор в неделя руския президент Владимир Путин с нови санкции, ако Русия не допринесе за деескалация на напрежението.

Решението за нови санкции може да бъде взето още на срещата на върха на ЕС в Брюксел през тази седмица. Кризата в Украйна е във фокуса и на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделник. Украинското правителство и сепаратистите се бият един срещу друг в нарушаване на примирието.

В усилието си за постигане на мир в източната част на страната украинският президент Петро Порошенко предложи по-рано на умерените сепаратисти преговори. Същевременно обаче той изключи възможността да води диалог с проруските бунтовници, които имат "кръв по ръцете си".

Путин, от своя страна, призова украинското правителство да започне диалог със сепаратистите. Руският президент апелира за слагане на край на сраженията и започване на преговори в съседната страна. Промосковските групи искат да преговарят с централното правителство в Киев само с посредничеството на Русия.

Мирният план на украинския държавен глава, който се състои от 15 точки, предвижда между другото бунтовниците да сложат оръжие и да освободят окупираните сгради. В допълнение трябва да бъдат освободени затворници и заложници, включително задържаните от седмици наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От петък вечер тече и едноседмично примирие на украинската армия. Въпреки това през уикенда отново се стигна до престрелки.

Междувременно стана ясно, че в свое изявление външните министри на ЕС възнамеряват да призоват Русия да отговори положително на мирния план на Порошенко. Правителството в Москва също така трябва да спре всякаква подкрепа за проруските сепаратисти в източната част на Украйна, се казва в документа. Министрите ще одобрят и подготовката на разполагането на консултанти за реформа на полицията и съдебната система в Украйна. Тема на срещата е и ситуацията в Ирак след бунтовете на радикални ислямски сили. В Люксембург се очаква да пристигне и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
От пиянството най-страшен е махмурлукът, или "Когато гръм удари"... хахаха!"Варшава. Полският външен министър Радослав Сикорски нарече отношенията на страната си със САЩ безполезни и даже вредни в интервю за полското издание Wprost, предаде Корреспондент.Полско-американският съюз не струва нищо. Той даже е вреден, защото създава лъжливо чувство за сигурност. Влизаме в конфликти с германците, с Русия и мислим, че всичко е хубаво, защото улесняваме и хвалим американците. Неудачници. Пълни неудачници, заяви Сикорски."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още