IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай си стиснаха ръцете за доставката на природен газ

Снабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като газопроводът ще струва 22 млрд. долара, но цена на суровината не бе обявена

14:35 | 21.05.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Китай си стиснаха ръцете за доставката на природен газ

Русия постигна споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод, предава Businessweek. Договорената цена на синьото гориво след продължите повече от десетилетие преговори обаче не бе официално обявена.

Руският президент Владимир Путин се обърна към Китай, за да укрепи икономиката на федерацията след разстройването на отношенията със Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) по повод кризата в Украйна. Днешното споразумение, подписано по време на двудневното посещение на Путин в Шанхай, ще позволи на Газпром да развие гигантски газови находища в източната част на Сибир, отдалечавайки се от съществуващите пазари в Европа.

Сделката бе подписана от главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и Джун Дзипин, председател на China National Petroleum. Споразумението е за 38 млрд. куб. метра годишно за срок от повече от 30 години. Милер обаче отказа да назове цената, на която Москва ще продава енергийната си суровина.

"Това несъмнено е едно историческо събитие", посочи главният изпълнителен директор на Газпром. "Това е наистина един огромен обем от доставки", допълни той.

Газоснабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като изграждането на газопровода ще струва 22 млрд. долара. По думите на Милер проектът ще бъде частично финансиран чрез авансови плащания за газа.

Алексей Милер посочи още, че двете страни ще започнат и преговорите за втори тръбопровод на запад от първоначалния маршрут.

По-рано през деня Пекин и Москва не успяха да постигнат споразумение за доставките на руски газ за Китай в първия ден от визитата на Владимир Путин в Поднебесната империя. Постигнатата сделка все пак позволи на газовия гигант Газпром да направи стратегически завой към Азия, след като Европейският съюз даде заявка да се освободи от енергийната хватка на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
"Който има очи, ще види" - Евангелие от Лука - Прича за сеяча....хахаха!http://***.ng.ru/news/467083.htmlhttp://ria.ru/economy/20140521/1008724683.htmlНиска топка сте ми и двамата.... хахаха!Иначе си пишете - не ми пречите! Нали е без пари, по капиталистически - никаква отговорност не се носи! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
ало рибо, тая статия е писана за да моеж да разбереш за ква сума става горе доле въпрос и отделно инвестора са про-щатски ориентирани. Ако мислиш, че тея ше купуват долари и после пак ше ги връткат за тяхните рубли и юани, беше тя тая време оно, те да не са болни то само от комисионните по конвертирането ще заболи главата и отделно подпомагат "санкционера" ... като си купуват валутата му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
Кво те боли цифрите, има ли договор - има, са щази и *** да видим кво ше измислят. Ше си го наковат тея прости американци точно с тази държава където се заяждат ама не вярват, еееми "Поживм увидим", че няма пият Coca Cola и да имат iPhone и да карат Шевролет убу, ама ше пият китайска слувовица и ше имат Lenovo и китайски возила. Ми нямало да имали долари, нищо бе ше имат китайски донги с вожда с тях пак могат да плащат международно, вече китайските пари са задминали CHF по транзакции, бях го постнал в предишните коментари ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Хайде сега ти пак прочети и сметни. и си бий не шамари ами направо - въженцето. :) в 400 те млрд ДОЛАРА ( странно що не обявиха юани или рубли) влиза и стойноста на газопровода + съпътсваща инфрастуктура при разработване на находищата, цена на паричния ресурс и т.н..:) и договора е за 31. години :) та като си направиш същата смека ( а аз за разлика от тебе тошко, съм я правил тук преди нямолко месеца) цената им е около 280, макс 290. долара със сигурност. ( никога не съм споменавал другите цифри, които си цитирал). И то забележи, О Велики, че доставките почват след 4-6 години. Средна цена която държавите от ЕС плащат в момента е около или съвсем малко под 400..долара. Като сложиш и жалкия за мащабите на Китай обем..( който отново ТИ НАТЪРТВАМ е даже под 20% от обема, който купува ЕС годишно) - отново ти повтарам --- ХАХАХАХХАХАХ МЕГА ЖАЛЪК си. почвай яко да си беш шамарите, че имаш да наваксваш много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Искаш да кажеш, че ще го купуват на 350 долара за 1000м3 ли? Аз не видях тази цифра никъде, дори казаха, че не е обявена, но ти нали си таварищ отсекаде или си Путин, или си Милер, или някой много нависоко в преговорите между Китай и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Xman1
преди 10 години
Китайцте ще я направят тръбата... не се притеснявай за строителството. Те са най големите строители на Земята в момента. (а можеби и исторически)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
Xman1
преди 10 години
На Китай им трябва цялата енергия която могат да купят... разбира се че ще подпишат 30 годишен договор... те и по голям биха подписали. Явно спора до сега е бил за цената. Според мен преговорите са протекли така... Руснаците са казали, ще ви продадем 30 млрд. куб.м на цени по изгодни от на Европа.... Китайците са ги погледнали и са казали... само 30?! Искаме 60 милиарда куб.м. но на 30% по ниска цена?! Руснаците не са казали нищо... но ?! Добре и цената на газопровода я плащаме ние (Китайците) от бъдещите такси?! Така добре ли е :) ?! Добре! (казали Руснаците и парафирали). Това са били преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Мави... подписаха договор, да.Ама цифрите все още са в областта на търговската тайна. Каква тайна ще е ако обявят публично други цифри и по пътя на дедукцията може да се сметне уж "тайните" и необявени цени, които всички искат да чуят на всеослушание.По-важното е че досега Газпром само говореше за азиатската трубка, дано най-сетне да вземе че да я направи защото и на китайския капитализъм му трябват евтини руски ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха...! Ми ето ко сте писали - ти например:"Аз откога разправям, че тия дето си мислят, че Китай ще го играе донор на Русия, и че ще им играе по свирката, ще останат неприятно изненадани. Сделка рано или късно ще има.. но толкова изпилена цена, че руснаците ще си мечтаят за тия маржове, които правят в Европа.."Ето и един друг специалист по Китай:"Китайците няма да купят газ по-скъпо от 150-180 долара за 1000 м/3. при положение че имат най-големите запаси от шистов газ, за какъв 30 годишен договор си мечтаят руснаците?!Китай до 3-години започва добив на шистов газ.Знам за какво говоря, защото работя с Китай от 11 години, и ви казвам че те ценят, пазарят се и пестят всеки цент!"Я сега и двамата професори - разделете $400 млрд. на 30 години и после на 38 млрд. м3/година и сметнете по колко ще купуват китайците 1000 м3. После може и процедурата с шамарите да изпълните - и ти, и другите капиталисти тука, дето много ги разбирате нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Печатарите на долари си осигуриха водещия лидер на новата Азиатска федерация. Останалите азиатски тигри като Япония и Южна Корея са определени за по-задните редове.Колкото повече Китай е зависим от нуждата си от икономически растеж толкова повече ще трябва да се съобразява със тези, които държат източника на ресурсите, от които се нуждае за да поддържа растежа си. Принципа е измислен и нагласен точно като при наркозависимите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още