IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската национална гордост блести след анексирането на Крим

За първи път Русия празнува Деня на победата с два парада – в Москва и Севастопол

11:05 | 09.05.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от парада на Червения площад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от парада на Червения площад. Снимка: Ройтерс

На щандовете, които вече бяха изградени в деня преди честването на голямата победа в петък руското министерство на отбраната започна нова продуктова пропаганда: тениски със силуета на войник и надпис "Учтиви хора".

Този псевдоним блогосферата даде на руските войски, които наскоро маршируваха уж незабележими и без маркировки на Кримския полуостров и там бяха снимани на пазар, или докато си играят с животни и деца, винаги с оръжие, разбира се.

Тениските трябва да премахнат и последните съмнения: след предприетото анексиране на Крим Русия се готви за един Ден на победата, какъвто страната и светът най-вероятно никога досега не бяха виждали, пише Wall Street Journal. 

Руският президент Владимир Путин зареди този национален празник, който напомня за победата на съюзниците над нацистка Германия на 9 май 1945 г., с изключително голямо значение. Това е част от неговата загриженост за съживяване на патриотизма, който Русия започна да губи с разпадането на Съветския съюз. 

Но някои критици се опасяват, че подходът на Путин наподобява нов шовинизъм, след като неговата страна за първи път от десетилетия насам анексира нова територия в Европа. В допълнение, Путин отново използва открито понятието "фашист" за настоящите си противници - общ термин от периода на световната война, с който се означаваха преди всичко германските националсоциалисти.

Заради продължаващата криза в Украйна военната гордост за празника на руската победа, която преди година се считаше за напълно безвредна, сега крие деликатна политическа конотация.

В четвъртък по време на среща на върха с лидерите на няколко бивши съветски републики Путин отново ясно съживи спомените за Великата отечествена война: „В Европа войнстващият национализъм, който навремето създаде нацистката идеология, отново надига главата си", каза Путин. Броени часове по-рано Русия започна ново военно учение, при което, между другото, бяха изстреляни и три ракети.

„Целият тази идеологически, патриотичен и романтичен патос по отношение на Великата отечествена война и победата в момента се използва отново", казва Николай Сванидзе, руски историк и телевизионен коментатор. „Не е случайно, че сегашният украински режим се нарича фашистки".

По време на Втората световна война някои украински националисти са се обединили с нацистите срещу Съветския съюз с надеждата по този начин да извоюват независимост за Украйна. В крайна сметка те са загубили борбата, но антируските настроения си остават в страната.

Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
teomira.petkova
преди 10 години
УРА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
creepazoid
преди 10 години
хахаха!Свършиха ти аргументите и премина на дребни махленски заяждания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Гледам, до късно си се застоял снощи. Това последното ти коментарче го отдавам на нормалните за това време няколко питиета... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
rover
преди 10 години
Mavi Goz - типичен пример на изучило се селянче. Но е прав за разликите между фашизма и комунизма. При фашизма една група хора разказваха играта на друга група хора. При комунизма беше точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
на #4 добави и корпоративен фашизъм какво е-което си е в същност съвременният фашизъм на щатите(защото фашизмът сам по себе си не предполага задължително избиване на малцинства и т.н.).на #5 не е задължително комунизмът да разчита на силови методи-ако и Маркс и Ленин да твърдят друго. Иначе-перфектно описано в изказванията на фашистите и комунистите, ама ме съмнява достатъчно да са го прочели. И не знам за какво са минусите-не ти си ги измислял тия теории(поне не съм те чувал като философ)-ти просто ги разясни за аудиторията, която очевидно има пропуски в тия знания.Още нещо-комунизъм е имало в кибуците в Израел и е възможен социализъм(или по-точно социал демокрация) с насърчаване на частната инициатива. В момента Германия(и цялата Скандинавия) живее на принципа на нещо, дето те му викат Пруски държавен социализъм. Именно заради него има "социализъм" в името на нацистите(щото само в името им го има).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 10 години
*** проблем на социализма беше че давайки шанс на момчета и момичета от селата не можа да изгради качествени управленци . Поради тази и причина си фалира закономерно . п.п. Спор да няма - благата се разпределяха много по равномерно в обществото . БВП се преразпределяше до около 85 % . Проблема е че при такова преразпределение инициативата на хората изчезава :) "Социализама е едно НЕДОНОСЧЕ , Ето това е социализама" - Другаря Тодор Живков :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
creepazoid
преди 10 години
Нямам нищо против тоталитаризма да го наричаме и социализъм - даже ако искаш може да го обявим за златен кенефизъм. Щом толкова много държиш да използваме точното му име, трябва да се съгласиш с мен, че това не беше нищо друго освен държавен корпоративизъм. Но защо да спорим за глупости - странното е друго: 25 години след като беше дадена команда свободно и разпуснаха строя, България е пълна с козируващи все още. На кого козируваш още!? Русия е голяма и силна и няма нужда от теб, Русия презира сервилното ти отношение.България също презира сервилните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Ти си ми много ниска топка - не се пъни да ми повтаряш каквото и да било... ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
И само за протокола ще ти кажа, че никога не съм живял при комунизма! Не познавам и не съм чувал някой някога да е живял при комунизъм. Строят, който предполагам, че визираш от преди 10.11.89 беше държавно-планов социализъм. Според неговите архитекти, той трябваше да подготви обществото за преход към комунизъм за в бъдеще. Разликата беше в принципите на разпределение на благата и собствеността. При социализма трябваше да се разпределят от всеки според способностите, на всеки според труда За комунизма трябваше да сработи друг, по-висш принцип от всеки според способностите, на всеки според потребностите.По всички партийни конгреси делегатите първо се хвалеха с успехи, а после започваха дискусии за проблемите и огромният път, който трябва да се извърви, за да се докара обществото до интелектуално, духовно и материално състояние, предполагащо влизане в комунизма.Аз познавам само няколко осъзнати комунисти много отдавна покойници! Двама от тях завършили преди войната университети в западна Европа и донесли си от там заедно с дипломите именно комунистическите идеи - единият от Цюрих, другият от Париж. Останалите или просто членуваха в комунистическата партия по конюнктурни причини, или бяха попаднали там като деца заради характерното за младежите бунтарство. Такива са напр. Анжел Вагенщайн и Кольо Георгиев и двамата със смъртни присъди на 15-16 години и отървали въжето, защото чакайки в пандиза да навършат 18, за да го обесят, дошли руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
За равенството ще ти отговоря с думите на един *** след промените: Бате, чувал съм, че едно време Тодор Живков кензал в златен ***. (Принципно не-истина) Тогава обаче и аз имах какво да с^ра!Да, хората не са еднакви, но тогава системата даваше равен шанс на над 90% от децата. Аз имам приятели лекари, адвокати, артисти, спортисти на световно ниво от изключително семпли селски и работнически семейства. Сега те не биха имали никакъв шанс! Питай Стоичков какви са шансовете сега на едно момче с неговия произход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още