IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Югославия - дежа вю?

За да не поеме Киев по фаталния път на Беград, страната би трябвало да стане мост между Западна Европа и Русия

18:01 | 03.05.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Улични боеве в Одеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улични боеве в Одеса. Снимка: Ройтерс

Украйна и Югославия, бившата държава на южните славяни, имат някои сходства и паралели. И двете страни са пресичани от вътрешни граници, които могат да се развият в критични точки. А има дори и прилики в имената. Терминът Украйна означава "погранична зона" или "военна граница" - индикация, че тази територия в продължение на дълго време е образувала границата между заседналите цивилизации и номадските народи.

В Югославия имаме Крайна - една ивица земя в южната част на Хърватия, за която републиките на Хърватия и Сърбия се бориха няколко месеца. Подобно звучащите термини  „Украйна“ и „Крайна“ се свързват със славянския корен на думата "край", което може да се преведе и като „крайъгълен камък“, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От 16-и до 19-ти век Крайна бе част от военната граница между Хабсбургската империя и Османската империя. Някои историци говорят за "граница" на Хабсбургите, която обгражда и южната граница на Унгария. В този граничен район са изградени укрепени селища, в които са живели много сърби, хървати, унгарци, румънци и германци ("дунавски шваби"). Това е довело до смесване на расите, при което непрекъснато възниква напрежение.

Както и сега в Украйна, политиците на ЕС въобще не съзряха предварително бедствието в Югославия, въпреки че още през 1989 г. в Австрия се разпространява следния виц: „През 2000 г. в Европа ще има само осем държави: ЕС, Съветският съюз и Словения, Хърватия, Сърбия, Босна, Македония и Косово".

Но политиците от всички страни са били твърде заети с обединението на Германия, за да обърнат внимание на тази средноголяма страна в Югоизточния край на Европа.

Освен старата военна граница на Хабсбургите в Югославия има и друга вътрешна граница, която преминава през почти цяла Източна Европа. Славянската Източна Европа е разделена от условната граница между Римокатолическата и гръцката православна вяра.

Някои страни са били евангелизирани от Рим и затова пишат с латински букви (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия), а други – от Константинопол и пишат на кирилица (Русия, Украйна, България, Сърбия).

Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 14
kane
преди 10 години
....за наука, за подлон, за пенисии, за ваканции, за свободно време.... за щастиеЗАЩОТО при ФАШИЗМА само БОГАТИТЕ имат прово на това. Това ли е домокрцията - НЕ, това е следствие на 100г. капитализъм резултата е ФАШИЗЪМРуската армия да се опълчи за пореден път на злото, като защити мирните селяни в източната територия на Украйна. Хората там не са *** като нас. И са по-смели от нас. И са по-горди от нас. И са по-качествени заради този си борба от нас. Ние българи, румънци, гърци сме *** сревнение с руси и сърби. Говоря само за православни славяни. Но за българите е отредено да са на грешната страна на историята както и преди често е билоБатриарха на Русия трябва да защитава социализма и социалните ценности и на таз основа да обединява православната църква. В това ние сме различи от алчните католици! Католицизма ако се сравни с православието е по-скоро секта отколкото религия. Те както непонасят мусюлманите така се подиграват и с нас и ни имат за много по-ниско ниво от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 11
kane
преди 10 години
Аааа ще се сетите вие ...Аз отколко време пиша за това че е чисто и просто фашизъм и в този форумОт години ви пиша да разберете че си е чиста проба фашизъм почти целия "развит"свят. А и у нас го внесоха. А нашите дедовци умряха в борбата с/у фашизма в стремежа си към повече права и по-хубав живот за нас поколенията след тях!?!Срам ме е от това, че аз търпя това с/у което пра, пра-дядо ми се е борил и не търпял и живота си е дал!Но те богатите промиват и пропагандират деетилития и хората не са глупави, а просто незнаят. Няма кой да каже на децата какво е фашизъм. Дори в енциклопедиитее и в нета е манипулирано "фашизъм е когато богатите управляват държавата, а не хората"НЯМА демокрация никъде - в сащ, ес и където и било . Това дето муи викат демокрация не е управление на народа, а управление на топ най-богати в//////у всички останалитоп 85 души- човеци имат повече от 1/2 от цялото човечество!? и защо търпим и защо се казва че "няма пари" за гладните, едните, болните, за учение,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Обикновен фашизъмСрещу украинците в Славянск, Краматорск и Одеса се бият украински фашисти от Харков и Киев и наемници от частната американска армия Greystone, избиваща до преди месец иракски и сирийски граждани.- Фашистите коментират Одеса - Колорадските бръмбари измряха ли? Никак не ми е жал. Жалко, че са само 38. Като дойде 9 май, ще си траят като мишки (9-ти май - капитулацията на Фашизма в Германия)Явно, Фашистите на Турчинов и Яценюк воюват с народа си и чрез наемници и вече избиват не само руснаците, но и честните украински демократи..., непризнаващи фашистката хунта...- НО В КОЯ ДЪРЖАВА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 14
Lucifer
преди 10 години
На всички, които ми слагат минусчета, да чуят че отатък Днепър вече се пее Ставай страна огромная и че тя сама по себе си така "патриотично" фанатизира и мотивира водкажийте, че с една водка са готови да умрат без да се замислят за бизнес, пари, коли, жени, имоти, лукс и тем подобни атрибути на западната "ценностна система", така че оставете инвестора и се стягайте за окопите. Дори и Хитлер е казвал че с такава песен-хипноза всеки може да победи врага. За разлика от ислямските фанатици, руснаците имат реалната военна мощ. Добре че оня пиандурник Елцин не е жив иначе както убийствено обичаше водката до сега да беше взривил света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 17
Lucifer
преди 10 години
Няма двойна идентичност, няма мостове изток-запад, никакви такива транссексуални или бисексуални полупедали или цели ***! На изток от Днепър е Р У СИ Я а на запад е тюрлю-гювечът от поляци, унгарци, румънци, българи, татари, евреи и всякакви други ***. Украйна или ще се раздели или ще бъде неизчерпаем и никога не стихващ извор на проблеми. Там номерът с "арабската" пролет никога няма да мине, дори и Югославския военен вариант е обречен. Колкото по-скоро го разберат всички замесени в тая авантюра, толкова по-добре за всички и най-вече за самите украинци, за които кошмарът сега започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още