IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече е в рецесия, според МВФ

Фондът занижи значително очакванията си за ръста на руската икономика през тази и следващата година

16:14 | 30.04.14 г. 14
Русия вече е в рецесия, според МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Русия вече е изпаднала в рецесия заради кризата в Украйна, съобщава АП.

Фондът понижи и очакванията си за растежа на руската икономика през тази година от 1,3% до 0,2%, допълва информационната агенция. За следващата година МВФ очаква растежът на руската икономика да достигне 1%, а не 2,3%, каквато беше предишната прогноза.

Икономистът от МВФ Антонио Спилимберго, който оглавява мисията на МВФ в Русия, коментира пред репортери, че новата прогноза отразява „значителната несигурност около геополитическото напрежение в региона и санкциите“.

Същевременно финансовият министър на Руската федерация Антон Силуанов предупреди, че икономиката вероятно ще изпадне в рецесия през второто тримесечие на тази година.

Опасенията за финансовата война между Москва и Запада вече подкопаха инвестиционната активност в страната, насърчиха отлива на капитали и сринаха рублата до рекордно ниски равнища. Русия вече изгуби 60 млрд. долара през първото тримесечие. За цялата година МВФ прогнозира, че страната ще напуснат 100 млрд. долара, посочва Wall Street Journal.

МВФ одобри решението на руската централна банка да вдигне лихвите за втори път за два месеца и коментира, че по-затегнатата парична политика е необходима в близко бъдеще, за да се отговори на инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
stoyan.vartovski
преди 10 години
На всички "просветени" в икономическите науки хора е известно, че американския икономически либерален модел се крепи върху прогнозите и слуховете и все по-малко върху реалните икономически показатели ... така, че тези платени анализи не са повод за безпокойство. Но. пък това за което ще спомогнат, ще е активизиране на вътрешните процеси за модернизиране на рускт икономика и преориентирането й от суровинна към преработваща. В успеха на това никой не трябва да се съмнява, още повече след силната консолидация и обединение на нацията около президента Путин. От доста време Путин се опитва да измени посоката на развитие на руската икономика, но относителното благополучие от износа на суровини не беше в подкрепа на тези усилия - сега това вече е факт и тогава Русия след около 10 години вече ще бъде недостижима за каквито и да са санкции. А, иначе парите от суровини ще си продължават, за да финансират вътрешното развитие на руската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
12
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
именно...и не за сефте цял свят е срещу нея-пример: Кримската война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
SSIW
преди 10 години
"...и ще се вразумяват полека-лека."---------------------Мисля, че не е обосновано да правиш опело на руснаците и ще ти дам един такъв аргумент : за последните 100 (!!!) години, Русия не се е намирала в положение на икономическа блокада, едва от Елцин насам (20-тина години, в 10 от които бяха на ръба на физическото оцеляване). С Горби и след това с Пианицата, пробваха да ги превземат отвътре - не стигнаха до самия край, сега се връщат към предната си тактика : изолация. Та искам да кажа, че руснаците са я играли, че играли тази игра и я умеят, не са за подценяване способни са на мобилизация и консолидиране вътре в обществото, което е да им помогне да покажат чудеса (вкл. и от храброст;))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
Да прогнозират нещо за американската икономика , ама май им е забранено да засягат темата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахаха! Абе направо си е във фалит Рашата! Тука за два-три дена изведнъж я налегна рецесия, утре-вдругиден - депресия, а като дойдете след празниците на работа - ето ти дифолт! хаха..Само дето не разбрахме каква е тази мисия на МВФ за Русия, като Русия нито се финансира от фонда, нито работи по програми с него. Освен ако не се брои това, че преди 3 години Лагард още не беше си взела договора за директор и вече клечеше пред кабинета на Путин и дрънкаше пари, за да спасява ЕЗ от разпад, а две-три държави - от фалит! Може за такива случаи да поддържат шофьор да я вози от летището до Кремъл и стая за преобличане... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Тоест, те може да предположат но, да "прогнозират" си е егати смешката."За следващата година МВФ очаква растежът на руската икономика да достигне 1%, а не 2,3%, каквато беше предишната прогноза."Тоест, авторите сами си противоречат. за да пишеш такива ...ммм...нелепици, представям си, каква ли каша трябва да е в главата ти. И смях, и грях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Пъпешункин, той нали петролецът скочи.Пък и как виждате, производители и търговци да си свалят цените, щото някой искал?С мъничко, ако МНОООГО им се помолят, може и да дръпнат. Ама с 15-20 долара, както преди две недели се опитваше да ме убеждава някакъв пиян чичко... Е, ЧАК ТОЛКОВА луди няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Абе, само на мен ли ми прави впечатление следната *** фраза: "Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Русия вече е изпаднала в рецесия заради кризата в Украйна, съобщава АП." - Прогнозира..."ЧЕ Е ИЗПАДНАЛА". Прогнозата се прави за БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ, а "е изпаднала" е в преразказно наклонение за нещо, случило се в МИНАЛО ВРЕМЕ. Тва, някой, като пише статиите, мисли със *** си. Скъпи автори, мислете, като пишете, да не се излагате!Проче, харесва ми и друга една комбинация: -Рецесия с ръст. малък но, положителен. Е, кой да мисли, че рецесията е проследимо обръщане на тренда? Че при рецесия, имаме СВИВАНЕ на БВП ? Отново, камък в градинката на авторите и редакторите на инвестора, АКО изобщо има такива.А вие си правете изводи и внимавайте, какво четете. Лъжат ни ЯВНО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
markov
преди 10 години
САЩ без военни деиствия около тях имали растеж 0,1 % пък пак сочат Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още