IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новите санкции няма да изплашат Русия

Единствено мерки, насочени към руския износ на енергия, ще имат реален ефект, но никой не е готов да ги предприеме, смятат експерти

13:36 | 29.04.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И новите санкции няма да изплашат Русия

Новите санкции от страна САЩ срещу Русия, обявени в понеделник, ще имат минимален ефект върху вече отслабената руска икономика и едва ли ще допринесат за завой в политиката на Москва спрямо Украйна, пише CNN.

С последния трети етап от санкциите САЩ и Европа наложиха ограничения върху пътуванията и замразяване на активи на 54 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Освен това САЩ се прицели и в 17 руски компании, а ЕС ще добави нови имена към своя списък във вторник.

Износът на енергия и стоки за широко потребление обаче, които представляват основния двигател на руската икономика, остават незасегнати, а финансовите санкции се ограничават до тясна група от банки.

В разширения в понеделник списък на САЩ попадна Игор Сечин – изпълнителният директор на държавно контролирания петролен гигант Rosneft, както и колегата му Сергей Чемезов. Останалите компании, към които са наложени санкциите също са свързани с високопоставени руски лица и олигарси, които вече присъстваха в списъка.

Американските политици обаче признават, че не очакват незабавна промяна в руската политика. Според тях постепенния подход, включващ заплаха от санкции в ключови за руската икономика сектори, с времето ще окажат влияние върху поведението на Москва.

Санкциите и рискът от повишаване на напрежението в Украйна вече се отразиха негативно на руската икономика. Слабият ѝ растеж през 2013 г. вероятно ще премине в рецесия по-късно през тази година, след като инвеститорите разпродават руски активи, изпращайки рублата надолу, а инфлацията - нагоре.

Лихвите за бизнеса и домакинствата растат, потискайки още повече инвестициите и икономическата активност. Централната банка на Русия беше принудена да вдигне лихвите за втори пореден месец миналия петък, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен до втората най-ниска инвестиционна оценка.

Експертите обаче са на мнение, че единствено по-мащабни санкции, насочени към ключови за бизнеса сектори, ще имат реален ефект.

Дори пазарите бяха подготвени за по-твърди мерки в понеделник – руският индекс MICEX се изкачи с 1,5%, заличавайки загубите си от началото на годината, а рублата се качи с 0,4% спрямо долара, като и двете започнаха борсовата сесия на загуба. Акциите на една от най-големите финансови групи в Русия – VTB Bank, поскъпнаха с 2,5%.

Нито САЩ, нито Европейският съюз (ЕС) са готови да наложат санкции на руския енергиен сектор или на индустрията като цяло, споделиха американски и западноевропейски дипломати.

Доставките на газ и петрол представляват около 70% от износа на страната и я снабдяват с чужда валута, което ѝ позволи да натрупа 477 млрд. долара резерви към края на 2013 г. И докато това остане непроменено Москва ще разполага със солиден финансов буфер, който да използва срещу ефектите от санкциите в други сектори.

„Руският държавен бюджет разчита основно на приходите от природен газ и петрол, а взимането на общо решение за мащабни санкции в тези сфери все още е малко вероятно“, смята анализатор на базираната в САЩ консултантска корпорация Teneo Intelligence.

Високопоставените американски политици са уверени, че Европа ще подкрепи евентуални действия срещу енергийния сектор на Русия, ако нейни войски нахлуят в Украйна. Голяма част от управляващите в Европа обаче се надяват да не се стига до такива мерки, тъй като последствията за европейската икономика също няма да са слаби.

Около 30% от природния газ в Европа идва от Русия, като около половината от него минава през Украйна. При евентуална търговска война ЕС също така би загубил повече от САЩ – европейският износ към Русия се равнява на 170 млрд. долара през 2013 г. Само германският износ е на стойност 36 млрд., като някои от немските компании вече изпитват последствията от забавянето на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 4
tonitov
преди 10 години
Когато те управлява диктатор, само народа страда от грандоманията му. Колкото е по- голям грандоман толкова повече народа страда. Горките руснаци ще имат ли някога нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
maxsimos
преди 10 години
ТИ *** ли си или на какъв се правиш всезнайко.Русия е с малък дълг и дълбоки резерви.Пренасочват износа на енергоресурси към необятния азиатцки пазар и слагат тапата на Евроскапаняците.А може би американците се опитват да продадат на еврогейовете шистовия газ на умопомрачителна цена.Е това е краят за европейските свиркаджий на Обама бин Ладен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 11
MZ/X
преди 10 години
Краткосрочно безспорно Русия е в по силната позиция, но дългосрочно си режат клона на който седят. До сега европейците само говореха за енергийната си зависимост, но реално никой нищо не правеше.Русия направи това, което европейците никога не можеха сами да направят. Обедини всички европейци и най-после има политическа воля за създаването на единен енергиен пазар в Европа и намаляването на зависимостта на отделните държави от конкретни доставчици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Които разсъждения, въобще не предопределят в каква посока ще се развиват нещата, ако има нещо което е твърдо доказано в човешката история, то това е способността да си стъжняваме живота, при това понякога - много ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Не се стряскай пък и ти толкова, това шоу за пред публиката по медиите не се знае дали хапват и пийват на една маса всичките. Сега като има санкции, руските мутри ще станат още по властни и мощни, както беше с ембаргото в Югославия с нашите муцуни, още като служех на границата, цели композиции влакове не виждахме, само тея които изнасяха 2 туби бензин само тях рекетираха :)) По време на такива размирици се правят най много пари, само не знам, кой ще обере най много жълтици, я някой германски газов концерн или шведски, може и канцлер .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Не ме разбирай буквално . Имах предвид, че ако руския газ няма как да го заместят "хич", то готовността за спад на руското потребление я няма "хептен" ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
От къде ще замести ЕС Руския газ? - Внос на втечнен газ? - от къде и на каква цена? Шистов газ? - може, но не по-рано от 3-4 г. Нови ядрени мощности - пак не по-рано от 4-5 г. Енергийна ефективност - ЕС е вече доста енергийно ефективен и да се намали потреблението на енергия с 30% е доста оптимистично. Аз поне не се сещам за алтернатива на Руския газ, за поне 2-3 г. напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
жежко лето и люта зима, той и тоя Путин знае кога да им се озъби :)) и той гледа редовно времето май :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
На първо място, удар срещу енергийния износ от Русия, ще даде възможност на арабите отново да определят правилата от Северна Америка, до Китай и Япония. Глупаво. На второ място, на финансовата система сега й липсва само едно мерене кой е по-по-най на авоари и реални активи. Обвързаността е голяма, а каруцата достатъчно разнебитена, за да преминава през не малки камъчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
И таз зима ли го дават студено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още