IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch: Европа няма алтернатива на руския газ

Продължителна забрана върху доставките на газ от Русия ще се отрази преди всичко на металургията и химическата промишленост на Стария континент

17:16 | 23.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Европа няма алтернатива на руския газ

За Европа би било трудно да намери алтернативни източници на доставки в случай на забрана на вноса на газ от Русия. Това се посочва в аналитичен доклад на международната рейтингова агенция Fitch, цитиран от руската агенция ИТАР–ТАСС.

Експертите от агенцията смятат, че забраната за доставка на газ от Русия ще доведе до по-високи цени на суровината в Европа. Това ще е така, тъй като да се намали потреблението на газ от европейските потребители на този етап ще бъде трудно.

В допълнение, световният пазар на втечнен природен газ предлага слаби алтернативи на доставките от Русия. Потреблението на руски газ от Европа е почти 50% от световното производство на синьото гориво.

В тази връзка цената на газа и другите енергийни продукти може да се увеличи драстично в близките месеци, отбелязват от Fitch.

Поддържането на дълга забрана на доставките на газ от Русия ще се отрази преди всичко на металургията и химическата промишленост в Европа. В същото време от Fitch все пак определят вероятността за продължителната забрана на руските доставки като минимална.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) четири държави от ЕС получават своите газови доставки изключително от Русия – България, Словакия, Финландия и Полша. Също Унгария (70 на сто) и Гърция (54 на сто) са силно зависими от руския газ. Германия пък получава 39% от нуждите си от Русия – повече от средното равнище за ЕС в размер на 31 на сто.

Данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък показват, че има само две държави, които сами задоволяват нуждите си от природен газ – Холандия, която добива 174% от собствените си нужди, и Дания със 164% от нуждите си. Великобритания може да набави 53 на сто от потреблението си от собствени източници.

В много страни степента на енергийна самодостатъчност е нулева или малко над нулата. Сред тях спадат Португалия, Испания, Люксембург и Франция, която е достигнала ниво на самозадоволяване от 1%. За Германия делът е 14%, а за Полша – 34 на сто.

Най-вероятният сценарий според Fitch включва временни прекъсвания в доставките на газ през Украйна. Въпреки това за подобен сценарий Европа би била по-добре подготвена, благодарение на резервите си от газ и посредством използването на директен газопровод от Русия до Германия.

Още за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 10 години
На печелившите честито...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Е, не! Тези пък от Фич направо се излагат! Явно не са чели анализите на изтъкнатите български капиталисти, които пишат коментари под статиите в "***"! Я да прочетат само от последните дни най-активните писатели като MZ/X", "fon", "abdul", georgi.shim", "data", "BgMan" и др. къде са класирали руския газ като фактор за икономиката на Европа! Даже ще бъде полезно за ИЮ да отреже тръбите от Русия! Всъщност, руският газ в Европа се доставя само за да пълни гушите на българските комунисти! Време е да се сложи край на това - дори и този светъл ум Доналд Туск мисли така!Фич - мич, мошеници! *** на Путин, ДПС, БСП и КГБ! хахахахаха....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още