IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Санкциите са задънена улица

Важно е да се използват всички сили и ресурси, за да се осъзнаят задграничните партньори, твърди руският премиер

14:58 | 22.04.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дмитрий&nbsp;Медведев говори пред депутати от руската Дума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев говори пред депутати от руската Дума. Снимка: Ройтерс

Руското правителство реагира демонстративно спокойно на заплахите от допълнителни санкции от страна на Запада в рамките на кризата в Украйна.

„Сигурен съм, че можем да смекчим въздействието им, така че то да е минимално", заяви министър-председателят Дмитрий Медведев във вторник в реч пред държавната Дума, която бе излъчена по телевизията. В случай на нови санкции от първостепенно значение за Москва ще са защитата на икономиката и на руските граждани „от тези толкова недружелюбни актове", предава Ройтерс.

Санкциите са „задънена улица", заявява още Медведев. Ако Западът все пак наложи такива, то Русия няма да има "никакъв избор", освен да се защити срещу тях. „И ние ще спечелим накрая", каза Медведев.

Припомняме, че САЩ заплашиха Русия с нови санкции, ако правителството в Москва не вземе мерки срещу сепаратистите и не предприеме бързи стъпки за осъществяване на договорения в Женева мирен план за Украйна. Решенията включват разоръжаване на всички паравоенни групи в страната, както и освобождаването на окупираните административни сгради и места. Русия настоява и ултранационалистически и проправителствени групи да предадат оръжието си. Противно на Женевската конвенция обаче проруските сепаратисти и през Великденските празници са държали в окупация правителствени сгради в много градове в източната част на Украйна.

Според руската държавна информационна агенция „РИА Новости“ Медведев заплаши освен това американските компании за кредитни карти Visa и MasterCard, които са престанали да обслужват някои индивидуални клиенти в Русия в навечерието на американските санкции. "Чуждестранните партньори изключиха някои руски банки от международните системи за разплащане. Това е без съмнение нарушение на договорите, което не може да остане ненаказано", заяви Медведев, цитиран от „РИА Новости“. "Важно е да се използват всички сили и ресурси, за да се осъзнаят задграничните партньори".

Американският вицепрезидент Джо Байдън увери Украйна по време на посещението си в столицата Киев, че САЩ ще окажат политическа и икономическа подкрепа. Така например САЩ ще помогнат на почти фалиралата страна да стане по-малко зависима от руските газови доставки. Москва завиши напоследък значително цените на природния газ за Киев.

Байдън призова новото прозападно ръководство същевременно да се бори по-силно срещу "рака на корупцията". Американският вицепрезидент подчерта, че „планираните за 25 май президентски избори са най-важното гласуване в историята на бившата съветска република“. Заради безредиците в доминираните от рускоезичното население източни части вотът там се счита за застрашен. 

Развитието на кризата в Украйна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 13
FlashTrade
преди 10 години
Ами на всички е Ясно, че Русия иска нови зони за влияние... Обаче, тая беднотия, няма да донесе нищо добро. А тази криза е резултат от ПОЛИТИКАТА НА РУСИЯ В РЕГИОНА, никакви човешки права, геноцид от доста години.И Олигарсите са естествено развити там. А това продължава да се случва. Няма как една държава да управлява правилно каквото и да е камо ли такива залежи с природни ресурси.И да мисли за народа. Това са утопии. Отново прокарвани от такива БОЛНИ ТИРАНИ. Нищо добро не ни чака след, Като РУСИЯ СИ СВАЛИ МАСКАТА НА ТЕРОРИСТ. ЕТО ПОДДЪРЖА СЕПАРАТИСТИ, В УКРАЙНА, ПУТИН ПРИЗНА ЗА НАВЛИЗАНЕТО НА ТАЙНИТЕ МУ ТЕРОРИСТИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ ЧЕ СА ВОЕННИ, ОСТАНАЛИ БИЛИ В ТАЙНА ТЕХНИТЕ ИМЕНА. АМИ ЧЕСТИТО ВИ ЗАРАЖДАНЕ НА ЧЕРВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИМПЕРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
lyusien
преди 10 години
И как ще стане това руската икономика притисната от три страни не само да не загуби но и да спечели Медведев вероятно е някакъв финансов гений Защо ли никак не ми се вярва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още