IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призовава за по-нататъшни санкции срещу Русия

Киев обвини Москва, че подстрекава размирици, а според САЩ Путин използва доставките на газ за Украйна за изнудване

10:00 | 11.04.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама призовава за по-нататъшни санкции срещу Русия

Американският президент Барак Обама настройва своите западни партньори за допълнителни санкции срещу Русия. Обама е подчертал в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък, че Съединените щати, Европейският съюз и другите глобални партньори трябва да са подготвени да отговорят на руска ескалация в конфликта с допълнителни санкции.

Обама и Меркел са говорили главно за тревожната ситуация в източната част на Украйна. Те отново са призовали Москва да изтегли войските си от граничния район. Канцлерът и президентът са подчертали значението на една силна финансова подкрепа от страна на международната общност за Украйна.

Разговорът в четвъртък вечерта е засегнал в частност и темата за предстоящата среща на министрите на външните работи на САЩ, Русия, Украйна и върховния представител на ЕС, съобщи говорител на германското правителство в Берлин. Кризисната среща се очаква да се проведе на 17 април в Женева.

Правителството в Киев иска в петък да постигне евакуация на окупираните правителствени сгради. Временният президент Александър Турчинов е обещал на проруските демонстранти в източната част на бившата съветска република да бъдат освободени от наказателна отговорност в случай, че освободят окупираните къщи. Преговорите с тях продължават, но протичат трудно, заявиха властите в Киев. Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков по-рано заплаши окупаторите, които призовават за провеждането на местен референдум, с насилствено прогонване. Властите в Киев пък обвиняват Москва, че подстрекава размириците с помощта на провокаторите.

Според високопоставени военни лидери от НАТО около 35 000 до 40 000 руски войници са разположени на границата с Украйна и са готови за незабавна интервенция. „Това са значителни сили с висока готовност за действие. И те са в състояние да се прелокират много бързо", заяви британският бригаден генерал Гари Дийкън, директор на Центъра за управление на кризи във военния щаб на НАТО в Монс (Белгия), в четвъртък пред журналисти. Русия пък от своя страна заяви, че представените от НАТО сателитни изображения са неактуални.

Според НАТО Русия е разположила на повече от сто локации артилерия, бронирани автомобили, хеликоптери, бойци от специалните сили, бойни самолети и свързаните с тях логистични единици. Повечето са във временни подслони, а самолетите и транспортните средства са разположени на открито. "Това не са сили, които винаги са били там, където ги намираме сега", заяви още бригаден генерал Дийкън. Тези сили не се движили значително през последните три до четири седмици, дори и за маневри. „Това е много необичайно – толкова много военни сили просто да стоят там толкова дълго време".

Според руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов на снимките на Алианса са заснети военни единици, които са били в региона през лятото на 2013 година. „По онова време в района на границата с Украйна е имало гранични учения и маневри“, обяви офицер от Генералния щаб в Москва, цитиран от агенция „РИА Новости“.

Междувременно САЩ обвиняват руския президент Владимир Путин, че се опитва да злоупотребява, ползвайки доставките на газ като властови инструмент. „Ние осъждаме руските опити за използване на енергията като средство за принуда срещу Украйна", заяви говорителката на Министерството на външните работи във Вашингтон, Джен Псаки.

По подобен начин се изказа и Белият дом. „Напълно неуместно е да се използва износът на енергия за постигне на дипломатически или геополитически цели", заяви в четвъртък говорителят на правителството Джей Карни.

В четвъртък стана ясно, че Путин е информирал няколко държавни и правителствени ръководители на ЕС за критичната ситуация в Украйна, свързана с нарастването на дълга за газови доставки към Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е предупредил в писмо за последиците за транзита на газ и в същото време е предложил диалог за намиране на решение на кризата.

„В последните месеци икономиката на Украйна стремително деградира, Увеличава се спадът в промишлеността и строителството, расте бюджетният дефицит и рязко се влошава състоянието на валутните резерви. Към отрицателното търговско салдо трябва да се добави и изтичането на капитали от страната”, заявява руският президент в своето писмо.

"Заради натрупаните задължения „Газпром” ще активира клауза в договора си с Украйна и ще поиска предплащане на доставките на газ. Ако има нарушения на условията на плащанията, то и руската газова компания ще спре доставките – напълно или частично", допълва още Путин.

Заради неплатени фактури Русия вече спря неколкократно газовите доставки за Украйна през 2009 г., което същевременно доведе до недостиг на доставките в ЕС. В допълнение, в началото на напрежението в отношенията с Киев, Москва вдигна цените за газа за Украйна. Експерти смятат, че скоро е възможно да възникне нов газов конфликт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Изгодното икономическо сътрудничество има два аспекта. Цена и сигурност на доставките. Когато Русия заплашва, че ще спре газта за Европа не смятам, че е много изгодно да се търгува с нея, защото бързото пренастройване към алтернативни доставки ще излезе най-скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Абе, тези хора много са се объркали. Опитват под благовиден предлог да пренасочат търговски потоци от икономически изгодни към не точно такива партньорства. Любопитно ми е, колко ще им се вържат и кога ще проумеят, че , ама основно, са наказали себе си? Уж симпатичен Обамата, а такива дивотии напоследък вихри, ча взех да се съмнявам в здравия икономически разум на Америка заради него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още