IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият украинец опитва да потуши напрежението в страната

Ринат Ахметов е предложил да бъде посредник на рускоговорящото население в Украйна пред властите

14:38 | 08.04.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Проруски сепаратисти пред държавна сграда в Луганск в Източна Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски сепаратисти пред държавна сграда в Луганск в Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

Най-богатият украинец търси начини да прекрати влошаващото се противопоставяне между украинското правителство и проруски сепаратисти, след като Москва обвини Киев, че тласка страната към гражданска война, пише Financial Times.

Милиардерът Ринат Ахметов, който контролира половината от стоманодобива, минната индустрия и производството на електроенергия от топлоцентрали в страната, призова сепаратистите за преговори с властите, преди да се стигне до по-сериозна конфронтация.

Ахметов, който беше привърженик на бившия президент Виктор Янукович и е родом от Донецкия регион, е изразил съгласие по някои от въпросите, повдигнати от привържениците на Русия, според близки до него източници. Той е предложил да изпълнява ролята на посредник и да предаде тревогите на рускоговорящото население в региона на властите. Също така Ахметов е подкрепил исканията за делегиране на по-големи правомощия за самоуправление на регионите в Украйна.

„Готов съм на всичко и ще застана до вас. Давам работа на 300 хил. души. Кои от вас са готови да дойдат с мен за разговори с властите? Изберете между трима и петима души и отиваме”, е казал милиардерът, но е предупредил, че не разглежда сепаратизма и обединението с Русия като варианти.

„За мен Донецк е Украйна и това не може да бъде оспорено”, е заявил Ахметов.

Опитите за посредничество на Ахметов идват след като през последните дни протестиращи окупираха правителствени сгради в източните украински градове Харков, Донецк и Луганск, а Москва и Киев си прехвърлят отговорността за събитията.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна се опитва да потуши вълненията в югоизточната част на страната чрез „струпване на вътрешни сили и отряди на Националната гвардия с участието на бойци от нелегалната въоръжена групировка „Десен Сектор”, които си сътрудничат със „150 американски експерти от частната военна компания Greystone”, дегизирани като редови войници.

Руското външно министерство осъди организаторите на „провокацията”, която застрашава правата, свободата и живота на украинските граждани, както и стабилността на украинската държава.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на всякакви военни приготовления, които създават риск от започването на гражданска война”, казват от министерството.

Руските обвинения идват, след като Лавров настоя пред украинския си колега да не бъде използвана сила като ответна реакция на протестите в Източна Украйна, където голяма част от населението е рускоговорящо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 10 години
- Едните искаха подписване на споразумение за свободна търговия с ЕС.А защо това не направи правителството, което ще бъде избрано след 2 месеца? Цяла източна Украйна е поставена "пред свършен факт", без значение от тяхното желание и вот. Изпускаш тази незначителна подробност. Дори да приемем, че сегашното правителство има някаква легитимност, то трябва да бъде само като временно правителство да поддържа държавата, докато минат избори, а не да взема исторически решения в краткия си живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 14
Sokratus
преди 10 години
Има съществени разлики между хората окупирали сградите в Източна украйна и тези които бяха в Киев!1. - Едните искаха подписване на споразумение за свободна търговия с ЕС. - Вторите искат присъединяване на техният край към друга държава.2. - Едните искаха да се насрочат предсрочни избори за да решат гласоподаватели, какво да се подписва и с кой! - Вторите имат насрочени избори и гласът им може да бъде чут, ако се организират. Но те искат да се отделят преди изборите след два месеца!Разликите са съвсем очевидни! Всеки може сам да си направи изводите, ако иска! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
deant
преди 10 години
"ЕС все още също не е държава и не само че няма да окупира ..." а буквално надъха от площада и на място майданците да атакуват, окупират, съборят легитимната за момента власт. Представи си какво ще е, когато ЕС СТАНЕ държава, каквато по твоите думи още не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
ОНД не е държава, а организация и всяка държава може да става член или да прекъсва членство в дадена организация когато поиска! ЕС все още също не е държава и не само че няма да окупира Украйна, а ще постави стотици условия преди да благоволи да приеме Украйна в редиците си! Усещаш ли разликата спрямо военното окупиране на Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 15
0pk
преди 10 години
Значи, когато Украина беше част от ОНД и едни маскирани превземаха държавни сгради, с желанието да я откъснат от ОНД и да я направят част от ЕС - те не са сепаратисти. (Поне не така ги представяха във статиите), а сега като се появява друга група маскирани, дето искат да се върнат в ОНД, щото вече са отцепени от там, те вече са сепаратисти, ТАКА ЛИ Е ААА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 16
deant
преди 10 години
Майданците - една шепа хора решиха съдбата на 45 милиона. Преди изборите. Каква легитимност имат да вземат решения за бъдещето на Украйна? Можеха да играят като служебно правителство докато дойдат изборите, но не - първото беше освобождаване на Тимошенко - осъден престъпник, след това подписване с ЕС на тагадък. Е как няма да има изнервени хора. Имат ги за много *** украинците, но явно на някои от тях не им харесва как се вършат нещата от "властта", за "тяхно добро".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
архитекти на бъдещето :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 23
SSIW
преди 10 години
Гледам, че си влязъл в режим "тълковен-речник". Та да кажеш как се наричат хора, които идват с бомбандировачи и разцепват на "нам-си-колко" парчета една държава ... като Югославия да речем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Сепаратист е човек, който иска да се отцепи от дадена държава. Какъв проблем имаш с това понятие?Не съм чел Инвестор да нарича майданци патриоти! Майданците ги коментираха като про западно ориентираната опозиция, но те не са искали да отцепват части от Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
0pk
преди 10 години
*западна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още