IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма да отговаря с военни сили на окупацията на Крим

Има ли някой по света, с изключение на Русия, който подкрепя военния конфликт, запита украинският премиер Арсений Яценюк

20:12 | 17.03.14 г. 14
Украйна няма да отговаря с военни сили на окупацията на Крим

Украинските власти няма да отправят военен отговор на окупацията на Крим от страна на Русия. Това заяви пред руски медии временният министър-председател на Украйна Арсений Яценюк. Изявлението му дойде само ден, след като населението на полуострова гласува почти единодушно в полза на присъединяването към Руската федерация.

По-рано днес стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов.

Той посочи, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия".

Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", отбеляза Неверов. 

Реакцията на Европейския съюз не закъсня, като Брюксел обяви, че ще наложи забрана за пътуване и замразяване на активите на 21 руски и украински официални лица. Съединените щати пък наложиха санкции на 11 руснаци и украинци, обвинени за военното нахлуване в Крим.

"Имаме две възможности. Първата е военна. След като руснаците започнаха военна инвазия, отговорът може да бъде един военен, нали?", запита реторично украинският премиер. "Вторият вариант е дипломатически. Въпреки факта, че руснаците започнаха военна атака срещу Украйна, можем да преговаряме и да се опитаме да намерим дипломатическо решение", отбеляза Арсений Яценюк.

"Не подкрепям военния конфликт. Има ли някой по света, с изключение на Русия, който подкрепя военния конфликт?", коментира още той.

Яценюк заяви oще, че Киев все още вярва във възможността за сътрудничество с Москва. Той обаче предупреди, че ако Русия навлезе по-навътре в територията на Украйна, ще бъде "задължение на всеки гражданин на моята страна да защитава своя суверенитет".

Повече за кризата в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Тоз дето се самоизбра за министър по-добре да мълчи ,че интересното тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Тоз дето се самоизбра за министър по-добре да мълчи ,че интересното тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха...! Код "кафяво"! хаха!"...ако Русия навлезе по-навътре в територията на Украйна..." Колко навътре? До тук само главата... хахаДали знае Яценюк стария български виц, дето една мома се оплаквала на майка си, че са я излъгали с обещания и уговорки за "само главата", а майката се вайкала, че глупавата щерка така и не разбрала, че онова нещо няма рамене... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още