IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим се самообяви за независима суверенна държава

Републиката поиска официално Москва да я приеме в състава на Руската федерация

11:29 | 17.03.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площад &quot;Ленин&quot; в столицата на Крим Симферопол след обявявяването на резултатите от референдума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Площад "Ленин" в столицата на Крим Симферопол след обявявяването на резултатите от референдума. Снимка: Ройтерс

На свое извънредно пленарно заседание върховният съвет на Крим прие постановление „За независимост на Крим“.

За него гласуваха 85 депутати, съобщи пресцентърът на кримския парламент.

В приетия документ се посочва също така, че в лицето на Върховния съвет Република Крим „се обръща към Руската федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на руската федерация в качеството на нов субект със статут на република“, предаде ИТАР-ТАСС.

Припомняме, че населението на Крим подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на украинския полуостров в състава на Русия. Това показват окончателните резултати от вота, съобщени днес чрез Тwitter от проруския премиер на Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. "Крайният резултат от референдума: 96,6 на сто "за"!" - пише Аксьонов.

Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов, предава БТА. 

Още международни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 11
IvoDim
преди 10 години
А не може ли да се приеме че американците постепенно се изтеглят, съгласно по-дългосрочна стратегия... Е естествено създавайки хаос там където е възможно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
Jorkata
преди 10 години
3:0 - забравяш за Иран :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 19
SS-23
преди 10 години
Мога да кажа само едно: след Сирия, Путин води с 2:0 на *** !!Такъв силен и решителен президент не знам да е имало в последните няколко десетилетия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още