IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136
Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

83
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Мави - кат отида в болницата да се преглеждам всичко от последно поколение всичко е siemens или GE . За мен това е важно ! Тази класация . Това което прави бита ми по добър . Тази класация е важната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
продължи със списъка-Меркел, например-бивша комсомолска секретарка, подчинена на Гечев в ООН...И да знаеш-25 години след 44та(69та) България е влизала в един от най-големите си възходи(икономически, културни, военни, политически), благодарение на тая школа. А 25 год. след 89та сме цъфнали и завързали:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Не ги смятам АЗ за велики, а останалият свят. Аз просто съм се информирал по-задълбочено и съм разбрал каква е разликата между Русия и Южна Корея. Твоите класации никого не касаят, освен теб. В случая по-важно е как се отнасят към Русия Обама, Меркел, Оланд, Камерън, Си Дзинпин и Барозу. Очевидно има разлика от отношението към Саддам или Милошевич при подобни обстоятелства, не мисли ли? Май не ги мерят по телевизорите и пералните... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
И кат съ замислиш такива светли представители на руската меринджейска школа ни управляваха след 89 че би трябвало да сме ехееееее кажи речи в космоса да го е . То Жан Виденов , Станишев , Румен Гечев - се от руската управленска школа са образовани . Лидери ! ха-ха-ха-ха Баси капутите . Та викаш - зле сме след 89 ? М чи нали тез светли умове ни управляваха а ? Се руски възпитаници да го е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
какви любими руснаци:) стига с това:) любими са ми българите. Ако избирам между мароканци(примерно) и руснаци, може и да избера руснаците, но това не ги прави мои любимци. Даже не са ми в топ 3:) Просто мисля Монтгомъри беше написал в учебника си по военно дело(извинявам се за неточностите, ако нещо съм сбъркал ама по памет цитирам):Урок първи-никога не марширувай към Москва. Урок втори-никога не води наземна война в Индокитай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Аз не споря Мави кой колко е велик .За мен това го показват класациите . Не голото думкане по масата . Пък ти си ги смятай за колкото искаш велики - твоя воля .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
Аз ти казах какво мисля за Живков . Това което Ти пропускаш е , че любимите ти руснаци му спретнаха преврат и го замениха с Младенов и Луканов . А ти и Мави им пляскате и им се кефите - сори аз това него мога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
Какви са фактите? Я *** виж англичаните в БГ какво купуват(къщи за по 15 000 лв) и руснаците какво купуват (апартаменти по курортите за по над 100 000 евра). И за твое сведение - руснаците са повече. То е от недоимък сигурно. Да не коментираме, че в Русия в момента ще ти е много по-трудно да отидеш, от колкото в Англия. И трето-не бъркай ПР(Холивуд) и начин на живот. Не, че в Британско им е зле, ама да си мислиш, че у руско е гадно-то за това Москва е градът с най-много милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Нема никакво значение мене какво ме кефи! Това какво ги кефи маймуните се знае. Ние коментираме до колко Русия е в състояние да играе определяща роля в световната политика и велика държава ли е или не! Аз казвам че е велика и това е статут, завоюван с една сложна, неразбираема за мишки като нас сплав от акъл, култура, техника и технологии, смелост и жертвоготовност.И дискусията тръгна от там, дали една такава сплав може лесно да бъде разрушена от вий на *** и закани от търгаши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Статистиката показва 3 пъти по голямо БВП спрямо 89та...ама ИЧР е в пъти по-зле:) Ако се има предвид инфлацията, да не се окаже, че сме с много малки, бебешки крачки по-напред. А и да не се окаже, че тая разлика не е от производството, а от прибавената стойност. Иначе, че Тошето живееше с мисъл за народа си. Последният такъв. Има кадри, където тоя крадлив комунист, избил милиони хора по света и у нас ходи без охрана-предполагам има охрана, но цивилна-и пита бабите-"Как сте? Добре ли живеете?". Виж колко елементарно и важно-добре ли живеете???? Ся що не идеш до някое село да питаш това бабите и да ги питаш-да връщаме ли при Живков как беше или сега е по-добре? Щото изходните визи май са проблем само за тия, които искат да се махнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още