IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136
Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ще видим за русия - според мен путин сбърка но предстой да разберем . Знам че много величаете Путин с мави - но неговия възход беше възможен заради доброто му сътрудничество с запада а не въпреки него . Демек - не съм сигурен колко ще е велик ако онея започнат да го натискат . Ха , та дори в Г8 го приеха заради политически причини , а не заради икономическите му показатели .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
За торовете съм 100% прав. Ако искаш на лично мога и фирми да ти изброя. И ще ти го кажа така-няма и немски или френски. Хем те са ни безмитни. Докато руските са с мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Да...а в ЕС ще караме с по 5 лв на литър бензина(и нагоре), това ще се отрази чудесно на икономиката. И къде ще са по-вероятни бунтовете тогава??? В студените мрачни градове на ЕС или в Русия. Я потърси каква е подкрепата на Путин в Русия, пък после дрънкай глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 10 години
Не каза - има ли руски препарати или няма ? Въпроса е риторичен - НЯМА . За торовете не си прав - но това е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
Пазарната икономика се определя преди всичко от търсенето и предлагането. Ако русия се постави в икономическа изолация това рязко ще обезцени рублата и ще доведе до масова бедност и бунтове срещу ***. Руснаците само ще смашат *** при това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
а да знаеш, че колкото кадри знам, да се занимават с тия торове, все са създадени по времето на оня варварски режим-социализмът:) Това не значи всички-може просто аз така да съм случил:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да-реалността сурово ни плясна през лицето преди няколко години като спряха доставките на газ през зимата. Тая нищета дето я сънуваш-я погледни колко е БВП на Русия и как се движи. И разбирам от недвижими имоти, а не от земеделие, просто за земеделието ти трябват земи:) обаче, случайно имам някаква идея-повечето са български, местно производство. Даже големите земевладелци(след фондовете) са производителите на торове, за да могат да принуждават арендаторите да ползват техните продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 15
data
преди 10 години
"А Руската икономика мноооооооооого трудно ще се срине-щото на тях като им потрябват пари просто вдигат цените на суровините."хаххах тя на това разчиташе и през студената война но реалността е друга календаре . Русия е една много изостанала и без западните технологии е обречена на нищета и бедност . Те дори петрола си няма да могат да добиват ако не са западните минни технологии . п.п. Абе ти нали казваше че разбираш от земеделие - я сподели колко руски препарата за растителна защита ползваш ? Питам от чисто любопитство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
Да...те от Тибет се изтеглиха отдавна за това не го коментираме. Само тибетците още не са го разбрали, за това правителството им в изгнание седи в северна Индия. Относно конфронтацията - я погледни позициите на Китай по въпросите за Иран, Сирия, Ирак и т.н. и да не останеш неприятно изненадан на чия страна са заставали. А забогатя, защото при тях "перестройката" беше ефективно извършена - за разлика(и за жалост) от нашата. Между другото-там са в пъти по-тоталитарни, от колкото България преди 89та. Това няма ли да го коментираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 17
kalendar
преди 10 години
звездите ти го говорят май. Едно ще ти кажа-нито руско, нито турско робство е имало. Даже, ако погледнем по-широко-в момента сме в най-тежкото икономическо робство и то няма общо нито с едните, нито с другите. Но без Русия сега в тоя форум щяхме да си шпрехим или на турски или на немски(не е задължително да смяташ, че българският е по-добре, просто е факт). И именно западно европейците са се противопоставяли(дъъъълго време) на съществуването на българска държава. Днес честваме друга тяхна геостратегическа загуба. За справка, за техните желания-Кримската война. А Руската икономика мноооооооооого трудно ще се срине-щото на тях като им потрябват пари просто вдигат цените на суровините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още