IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е на ръба на катастрофа

Киев обяви всеобща мобилизация, правителството смята свикването на нов референдум за бъдещето на Крим за нелегално

14:24 | 02.03.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Униформен в близост до бронетранспортьор в кримския пристанищен град Феодосия.<em> Снимка: Ройтерс </em></p>

Униформен в близост до бронетранспортьор в кримския пристанищен град Феодосия. Снимка: Ройтерс

„Украйна се намира на ръба на катастрофа“, заявява в неделя правителствен източник от Киев, цитиран от Ройтерс. Предвид фактическата окупация на полуостров Крим от руски военни Украйна се опасява от война срещу съседната си страна и затова помоли за помощ от страна на НАТО и ООН. Впоследствие властта в Киев обяви пълна мобилизация.

Припомняме, че Русия вече прати около 6000 военни на полуострова. Въпреки че засега не се е стигнало до сражения, битката за независимостта на полуострова вече започна, предава Ройтерс.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Парубий съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната, предаде Dnes.bg.

„Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва AFP.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната. Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

„Украйна затваря въздушното си пространство за военни самолети“, заяви по-рано временният президент Александър Турчинов. По този начин очевидно Киев иска да попречи на руски военни самолети да прелетат над територията ѝ. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френския му колега Лорен Фабиус са отменили предвид ескалацията на напрежението своето предвидено за понеделник посещение за Молдова и Грузия. Вместо това ще има извънредна среща на външните министри на страните-членки на ЕС със специалния пратеник на ЕС Катрин Аштън.

Междувременно украинският министър на вътрешните работи Павел Петренко обяви новото проруско ръководство на черноморския полуостров Крим за „нелегално“. В автономната Република Крим е имало „завземане за сградите със сила“. Решенията са били фалшифицирани, смята Петренко. Освен това и решението за регионален референдум било незаконно. Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30-и март.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 33 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Парубий съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната,-------Що не от Германия и Китай? Как точно пък от САЩ - а да забравих - това е световния миротворец.Само можем да се надяваме, че ОК ще откажат както направиха за Сирия. Искам да видя САЩ ако са сами колко са курназ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
300 хил. от 2 млн. население на Крим малко ли е? Абсолютно достатъчно, за да даде повод на Ердоган да лае по Русия повече от всички и да зове НАТО за защита, но той мълчи, мълчат и татарите, а бяха се разпискали в началото. Само не разбрах, Давотооглу след Куршум джамия успя ли да отскочи до там, или само им прати бележка? хаха... Някой се шегуваше, че може да им е обещал по-хубави нови земи, по-близо до Босфора, с хубав планински въздух... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
gta
преди 10 години
Какви кримски татари? След Сталин, са останали в момента около 300 000 само. Кой ги пита за нещо? Все едно тука да питаме *** нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Увличаш се. Никой няма да напада Русия - моля се, и тя да не напада. И не е заради друго: Война се почва лесно, ама се печели трудно. Освен това, ако путин иска да навреди на интересите на рускоезичните в Украйна, едно нахлуване е възможно най-тежкият удар по тези хора. Ако направи тази глупост, Путин ще позиционира директно на своята граница една вражеска държава а, оттам, до разполагане на украинска територия на всякакви американски и натовски бази, просто, няма и една стъпка. Той би трябвало да е по-загрижен за едни отлични, приятелски отношения /дори и да не се харесват с "майданстващите"/, отколкото да плаши този, онзи, или там, третия. АКО /ала не знам, имат ли тази възможност/ Газпром има лостове да управлява цените на газта по /украински/ региони, например, биха могли да я снижат за крим, например, и така, индиректно, да подкрепят "своите".Че щатите, в момента, само се чудят как да разделят, за да владеят.И някои *** вече са им се вързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 26
Бате Пешо
преди 10 години
Големи смешки разправяте тука украинската армия се мобилизирала и затворили въздушното пространство.Да знаете че Путин много се е изплашил от украинците.Тъпите демократи съсипаха Украйна за три месеца.Нито ЕС нито НАТО нито САЩ ще се сбият с Русия щото Русия ще ги размаже като гнусна мазна ***.Докато се усетят и едни добре облечени добре въоръжени и добре организирани граждани без опознавателни знаци мое почнат да се разхождат из Рим Берлин Париж и Лондон....Да си опичат акъла и да си налягат задниците щото ще ядат голям бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
И като стана дума за Ергоган, някой нещо да е чувал за кримските татари? Нали уж отначало бяха за новата власт в Киев, а сега? Какво ли им е пошушнал Ердоган, та забравиха за мейдана? Щото и неговото положение силно напомня това на Янукович преди метежа, ама той не е такъв *** да изпусне нещата и да се даде на улицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Мдаа... как бързо става играчка-плачка! хехе... САЩ, ВБ и Канада са изтеглили посланиците си от Москва, работата става дебела! Сега ще видим кой как е разчел ходовете и кой какво е заложил в тази опасна игра!Двама много важни играчи обаче още нищо не са казали - Китай и Турция! С кого Китай вижда по-светло бъдеще за себе си - със САЩ или с Русия? Ердоган вече знае кой иска да го бутне от власт, каза го почти в прав текст, а проамериканските му генерали лъскат наровете в пандиза...И изобщо, какво предизвика толкова спешно да се посегне на Русия? Да не би договорката между Путин и Си Дзипин още тази година да преминат на бездоларови разплащания помежду си, сиреч - да се разплащат с рубли и юани. Това навремето изяде главата и на Саддам, и на Кадафи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още