IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска помощ от Запада в размер на 35 млрд. долара

ЕС е готов да окаже значителна финансова помощ след сформирането на правителството в Киев, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен

17:41 | 24.02.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна поиска помощ от Запада в размер на 35 млрд. долара

Украйна поиска сумата от 35 млрд. долара от Запада за възстановяването си, съобщиха властите в страната. Доскорошният опозиционер, а сега кандидат за премиерския пост Арсений Яценюк, пък заяви, че страната е пред фалит.

Европейският съюз обяви, че признава легитимността на временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов. Говорителят на Европейската комисия Оливие Баи заяви, че ЕС уважава процедурата, в резултат на която Турчинов е упълномощен да изпълнява възложените му функции.

Украйна може да получи възможност за присъединяване към Европейския съюз, а Брюксел трябва да е готов да подпомогне финансово нейната евроинтеграция, подчерта еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен. Той заяви, че след сформирането на правителството в Киев, което трябва да е сериозно настроено към провеждането на институционални и икономически реформи, ЕС е готов да окаже значителна финансова помощ.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Кремъл не признава новата власт в Украйна и дори заплаши, че ще увеличи митата за украинските стоки. Във връзка със случващото се в Киев продължава да нараства напрежението по оста Москва - Вашингтон. Двете държави заформиха дипломатически спор около възможността за руско военно присъствие в Украйна.

Евентуално изпращане на руски войски в страната би било огромна грешка, посочи помощникът на президента на САЩ по въпросите за националната сигурност Сюзън Райс. Москва обаче контрира, че няма нужда от експертните съвети на Америка.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 10 години
Да си *** не е лесна работа.ЕС ще и даде не 35 милиарда а 50 ей така щото са хубави.Тия наистина са ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Украйна ще види 35 млрд. евро помощ от ЕС на кукув ден.Ей сега гледайте като ги постави на колене МВФ.То наивността и простотията все по хората ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 10 години
3 и последна война.., айде да се свършва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
В продължение на 23 години днешна Украйна се специализира да си плаща сметките на базата на т.нар. геостратегическо положение.Разбира се главните донори , както и сега са Вашингтон и Брюксел, но и Москва също не малко заплати уж да не допусне разполагането на воените бази на НАТО непосредствено до своите граници. Тази игра вече окончателно свърши , а резултатът ще е ясен след края на сега започващата гражданска война. В момента, съгласно официалните украински данни, нейните вече просрочени задължения са на сума 13 милиарда щ.долара и съответно условията на които МВФ ще предложи бъдещия кредит ще отговарят на степентта на финансова зависимост на страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още