IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат европейския паричен съюз, пише в доклад на банката

08:50 | 20.04.13 г. 71
Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат еврозоната, посочват от Citigroup в последния си икономически доклад, в който финансовата институция предупреждава пазарите да се подготвят за нова вълна от нарастващи опасения за разпад на европейския паричен съюз, съобщава CNBC.

Пазарите и от двете страни на Атлантика останаха сравнително спокойни през март, когато Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) “изковаха” спасителната програма за Кипър и след като правителството в Никозия наложи мерки за контрол на капитала и обложи с данък депозитите над 100 хил. евро.

Историята обаче далеч не е стигнала края си и перспективите пред еврозоната не са никак розови, според експертите от банката. “Ние продължаваме да мислим, че Кипър и Гърция ще изоставят еврото с течение на времето”, посочва се в докладната записка, публикувана вчера.

От Citigroup прогнозират, че еврозоната ще остане в рецесия през тази и следващата година, като в някои държави тя ще бъде изключително дълбока. Пазарите пък ще бъдат обхванати от “периодични пристъпи на напрежение”, смятат анализаторите.

На някакъв етап Кипър вероятно ще премине към преструктуриране на държавния дълг, което ще застраши съществуването на европейския паричен съюз. Това може да бъде предизвикано от признание, че икономическата слабост няма да позволи изпълнението на програмата за реформи или от осъществяване на вероятността Кипър да се откаже от изпълнение на спасителния план като цяло.

Изданието припомня, че програмата на кредиторите ще трябва да бъде гласувана от парламента в Кипър, а индикациите са, че около половината от членовете му ще гласуват против нея.

“Има много възможни сценарии, които може да причинят нова ескалация на напрежението на пазарите. Но дори и това напрежение да не нарасне толкова силно, ЕЦБ скоро пак ще понижи лихвите, най-вероятно по време на срещата на борда през май”, посочва се в доклада.

Банката смята, че различни мерки за облекчаване на кредитирането може да бъдат “вкарани в играта”, ако централните банки и регулаторните органи започнат да се отнасят по-снизходително към задлъжнелите държави. Строгите мерки за икономии в Европа напоследък се радват на нарастващо внимание и дори еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен посочи, че затягането на коланите може да не става толкова бързо, за да се даде шанс за тласък на икономическия растеж.

От цялата тази ситуация Испания и Италия също няма как да се измъкнат “сухи от водата” заради омагьосания кръг от постоянна икономическа слабост, затегнато кредитиране и нарастваща безработица, в който попаднаха, коментират още от Citigroup. “Италия и Испания в крайна сметка ще се възползват под някаква форма от помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм през тази година”, прогнозира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Момчета много лежерен разговор сте направили. Един вид умствени упражнения:) Смо да ви кажа какво видях да пише един германец в един форум : "Германия ще излезе от ЕС само с война". (Krieg мисля, че точно война значи). Т.е. германците, като едни съвременни самураи ще предпочетат да си направят сепуко пред това да излязат от ЕС. Все пак те са най-печелившите от тази седянка. Защо мислите, че при измислянето на договора на ЕС и ЕЗ няма клауза за напускане? Нали не мислите, че са били токлкова *** да не се сетят да сложат? Всички държави в Европа са в дланта, а пръстите лека полека се затварят в юмрук. Дори вече няма значение дали са в или извън ЕС. Вскички държави гравитират около Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Е тука вече пълна конспирация стана. Почна се да се пише "насърчаване на ръстежа" с "ъ", както и "той ще копува" с "о". Целта е да се накарат читателите да се концентрират в правописа и така да бъдат отклонявани от важните теми, които ще докарат света до "РъБъ"(по Иво Инджев).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Това с "Воала"-то ми дойде малко в повече :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 11 години
така като гледам а и като чета съседната статия за насърчаване на ръстежа - никой няма да напуска а нещата отиват към 100 % трансферен съюз . Севера ще подпомага юга а той ще копува *** на севера . Воала !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
ако не беше конспиративно нямаше да има ЕЦБ... а ФЕД щеше да е държавен, в полза на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Е ти съвсем конспиративно го докара вече ;)Всички губят! Едните ще трябва да се реформират и после доста да се натягат да влязат пак в ЕЗ, а другите ще трябва да понесат огромни загуби от ЕЦБ,която държи голяма част от лошите кредити. Тука сложи и това, че ЕЦБ е на % принцип и ако отпаднат Италия и Испания другите трябва и тази част да поемат "солидарно". Това едва ли ще е възможно, така че пак ще се стигне до едно "изключение", като малките се "самоизключат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ако се разпадне ЕЗ, значи да се разбие баланса "фалиращи/спасители", и няма да има повод за реформи в тази част от света. А такива са необходими навсякъде, по повод "освобождаването" на целия свят от "всички несвободни" режими и налагане на новите правила... в общия "свободен режим"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Икономическа логика отдавна няма! Всичко вече е само политически договорки, НО:Политиците разбраха, че хората разбраха това. Тактиката с края на света вече не минава. След изборите в Германия през септември ще стане ясен курса. Според мен до 1г. може да се очакват първите напуснали ЕЗ. Интересно ще е сега как ще се подходи към Словения. Италия и Испания са много тежко болни, като Испания е смазана от имотния балон. Числа с много, много нули са затиснати от тежък бетон и няма да излязат скоро. Ликвидност тук, ликвидност там, но основните проблеми си остават, а не се рашават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Чрез PIIGS ще мачкат не-PIIGS - едните непрекъснато ще фалират - а другите непрекъснато ще ги спасяватЕдните ще са зле и другите ще са зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Не само, че никой не може да накара на сила гърците да инвестират в Германия, а и за Германия е крайно проблематично когато пари от Гърция и Кипър се влагат германско бетонно злато, а и не само в него. Давам ти един жокер защо е така. Тайната се крие в системата Target 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още