IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

ЕК и ЕЦБ предупреждават, че цената за спасяването на страната се е увеличила до 23 млрд. евро

10:36 | 11.04.13 г. 18
Автор - снимка
Редактор
Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

Кипър се е съгласил да продаде злато на стойност 400 млн. евро от резервите си, за да допринесе с получените средства към международния спасителен план, съобщи CNN. Инвеститорите обаче се опасяват, че това ще създаде прецедент за другите проблемни страни от еврозоната и ще внесе напрежение на пазарите.

В проект на документ, с който Financial Times разполага, е записано, че Кипър се ангажира да продаде излишните златни резерви, притежавани от страната. Освен това загубите, които ще трябва да поемат притежателите на негарантирани депозити и на дълг, се очаква да се увеличат до 10,6 млрд. евро, а не 5,8 млрд. евро, както се планираше първоначално.

Планът на Никозия да продаде голяма част от златните си резерви е първият подобен от времето на азиатската криза от 1997-1998 г. насам, когато Южна Корея поиска на централната банка на страната да ѝ бъдат дарени бижута за доброто на нацията.

Кипър е първата държава от еврозоната, която реши да продаде част от златните си резерви заради кризата. За да набере 400 млн. долара, Никозия трябва да извади на пазара малко повече от 10 тона злато от близо 14-те тона, които централната банка държи. Другите правителства на затруднените държави от еврозоната предпочитат да задържат своите златни резерви.

“Мисля, че това може да е повратна точка”, коментира Джонатан Спол, директор благородни метали в Barclays Capital. “Запасите от злато на централните банки, което изглеждаше, че ще стои непокътнато в спасителния процес, вече явно влизат в играта”, допълни той. Джеймс Стийл, анализатор ценни метали от HSBC, посочва, че това е тежък психологически удар за пазара.

От Кипър обясняват, че продажбата на злато вероятно ще бъде “еднократен ход”. Други анализатори смятат, че е много малко вероятно други държави да направят същото, за да покрият дълговете си.

Медията припомня, че през 1999 г. европейските централни банки се договориха да ограничат продажбите на злато, за да подкрепят цената на благородния метал, тъй като тогава тя падна до 20-годишно дъно от 250 долара за тройунция. Оттогава централните банки от нетни продавачи станаха нетни купувачи на злато, като най-активни в покупките бяха централните банки в Азия.

Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
benassi
преди 11 години
Никозия. Централната банка на Кипър категорично отрече появилата се информация, че планира да разпродаде златния резерв на страната, предаде агенция Интерфакс.По-рано в кипърските медии се появи информация, че се подготвя продажбата на злато за 400 милиона евро, за да се финансират антикризисните програми. Говорител на централната банка категорично отрече информацията и посочи, че подобен вариант дори не е бил обсъждан. Очаква се Кипър да получи международни кредити в размер на около 10 милиарда евро в началото на май в замяна на реструктуриране на банковия си сектор и общо оздравяване на икономиката. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Това дали е малко или много златото няма да го коментирам.По-важното е друго - това за което малко хора ми вярваха тук във форума преди година и половина. Щото тогава на някои хора им изглеждаше невъзможно да се наказват цели държави заради злоупотреби а пък аз твърдях че ще има изкупителни жертви за назидание на всички останали търтеи и хитреци мислещи само за безгрижно изконсумиране с последващ фалит без никакъв труд и на гърба на всички останали.Всеки ще си плати за гяволъка, дори и да няма парите затова пак ще си плати.Хич не ме е еня за гърците или кипърците, като са били толкова глупави да повярват на една шайка социалисти и на едни престъпни руснаци сега да си теглят последствията 30-40 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
10 т злато са капка в морето и едва ли ще окаже някакво влияние на цената дългосрочно. Кипър се превръща все повече в "бананова" република, също както останалите държави от PIIGS и повечето държави от бившия Съветски блок. България разбира се е начело и на тази черна статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Еми аз говорех за средния кипърец. Като гледам ще страдат от политиците си както нас. Иначе морала е много важен, въпреки че капитализма почти го зачерква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Горките ли?Що се правеха на най-умните в света и зачеркнаха моралния фактор.Не съм видял още някой да е правел бизнес с дявола и накрая да не е много прецакан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Странно съвпадение с изявлението на Голдман, че златото е надценено. Май някой иска да си го купи евтино, точно когато някой друг има нужда да продава за да го спаси. Ех горките кипърци, направиха ги по луди от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още