IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клоновете им в Лондон и Москва

Контролът върху движението на капитали в банковата и финансовата система може да продължи с години, смята Bloomberg

14:30 | 27.03.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банкоматите все още продължават да пускат ограничена сума евро. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Банкоматите все още продължават да пускат ограничена сума евро. Снимка: Getty Images News

Стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клоновете им в Лондон и Москва тогава, когато обикновените кипърци не са могли да изтеглят от банкоматите повече от 100 евро на ден, съобщава днес гръцката телевизия Мега, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според информацията на телевизията на остри критики е подложен управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис, който в разгара на кризата разреши да продължат работа филиалите на Bank of Cyprus и Кипърската народна банка (Laiki) в Лондон.

По този начин е станало възможно изтеглянето на огромни суми от сметките в кипърските банки в британската столица и през една банка в Москва.

Изтеглянето на стотици милиони евро от клоновете на кипърските банки в чужбина е било оправдано с необходимост за купуване на хуманитарна помощ, лекарства или гориво за самолети.

Европейските преговарящи разбраха, че нещо не е наред, когато кипърската централна банка поиска повече пари от сумата, която предварително бе заявена в Европейската централна банка.

Междувременно според Ройтерс централната банка на Кипър е уволнила изпълнителния директор на Bank of Cyprus. Официално лице от най-голямата банка на острова. Председателят на Управителния съвет на банката Андреас Артемис подаде оставка вчера.

Гръцката телевизия Мега посочва, че управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис в момента се намира под прицела на цялото политическо ръководство заради действията му по време на кризата и има все повече искания за оставката му.

За да се случи това обаче, са необходими промени на конституцията на острова, а самият банкер изтъква, че ЕЦБ положително оценява работата му на поста управител на централната банка.

Мега съобщава, че в ръцете на председателя на кипърския парламент Янакис Омиру в момента има списък с последните операции на кипърските банки, извършени тогава, когато Еврогрупата взимаше решението за "подстригване" на депозитите.

Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
Точно това имам предвид - Кипър може да ни настигне по пътя надолу :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
kefal
преди 11 години
Да не би да си искал да кажеш, че има вероятност Кипър да ни настигне по пътя на долу. Аз не виждам как скоро изобщо можем и да си помислим да стигнем нивото на Кипър или на Гърция, няма начин в този живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
Между другото - само по между другото - Кипър много дълго време няма да може да се оправи и няма да става за нищо вече освен за туризъм. Край с офшорките - всичко ще си изтегли парите, всичко ще бяга и никой няма да иска да влиза. Така че тази малка икономика ще направи леко главоболие на Еврозоната - тя е прекалено малка, за да създаде някакви големи проблеми, освен вътрешни за нея, но е в Еврозоната и трябва да я пазят, което също е прецедент. Тази държава може и да я стигнем по стандарт в следващото десетилетие. Ако Буда изчезне, разбира се, защото ако той е тука забравете :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 11 години
Най-якото е че още не са банкрутирали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
ще останат със значително "по-дълга коса", отколкото сега налагат радост за обратното... демек радост ще остане повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
LuckyYou
преди 11 години
Целта на Европейците е да вземат мръсните пари на руснаците и да си рекапитализират банките с тях. Иначе е ясно, че пари от ЕС от депозити няма да се вземат. Тия пари в Кипър не са европейски, те са руски. Само че може някой европеец да реши че ще стане прецедент - да настане лека паника, защото ЕС и МФВ няма да излезне и да каже - абе ние това го направихме да вземем парите на руснаците, ваще пари няма да ги пипаме - не се притеснявайте :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
На всекиму според заслугите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 11 години
Чудя се кипърските и еврпейски бръснари, защо не ги подстрижат направо нула номер, тия с големите депозити, ами така ги мъчат с тия проценти, пък и с години няма да си вземат неподстриганото или ще го стрижат после още няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Темата Кипър ще ни занимава още известно време, така че сега е момента за покупка с отстъпка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още