IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на големите вложители в Кипър вероятно ще бъдат обложени с 40%

Финансовият министър Михалис Сарис очаква „известно кървене и изтичане на капитали“, когато банките бъдат отворени

13:41 | 26.03.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никозия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Никозия. Снимка: Ройтерс

Депозитите под 100 хил. евро в кипърските банки няма да бъдат засегнати от спасителния план за страната, съобщава BBC, като се позовава на финансовия министър на Кипър Михалис Сарис.

Депозитите на големите вложители в Кипър вероятно ще бъдат обложени с 40%. Точният процент, с който ще бъдат обложени депозитите, още не е уточнен, но ще е чувствителен, допълва той.

Делът всъщност зависи от това, как правителството ще реши да защити пенсионната система на страната.

Сарис потвърди, че всички кипърски банки ще останат затворени до четвъртък и че дори тогава ще бъдат наложени капиталови контроли за това какви суми ще могат да бъдат теглени.

Тези рестрикции вероятно ще бъдат по-строги за двете основни кипърски банки - Bank of Cyprus и Laiki и ще останат в сила, докато банковата система „се стабилизира“, допълва той.

Точните детайли около този „механизъм на две скорости“ ще бъдат уточнени с банките по-късно днес, допълва той.

Сарис очаква „известно кървене и изтичане на капитали“, когато банките бъдат отворени. Той обаче вярва, че след като европейските фондове бъдат деблокирани, „в рамките на седмици“ доверието в кипърските банки ще бъде възстановено.

Въпреки че кипърската икономика е сериозно засегната от икономическата криза, Сарис подчертава, че страната му ще спечели от „енергийния бум“, визирайки потенциалните печалби от добива на природен газ в акваторията на Острова.

„Да наистина, ще имаме известни проблеми, но те ще отшумят бързо“, допълва той.

Сарис също така изтъква, че правителството  му е договорило по-изгодни условия за изплащането на заема от Русия.

За разлика от предишните споразумения новата сделка за Кипър не изисква одобрението на парламента в Никозия. Тя също така включва мерки за бюджетни икономии и данъчни повишения.

Притежателите на големи депозити в кипърските банки, много от които са руснаци, няма да имат достъп до сметките си над 100 хил. евро, докато преструктурирането на банките не бъде приключено.

Междувременно стана ясно, че Кипърската централна банка ще назначи Андри Антониадис за специален синдик за извършване на преструктурирането на втората по големина банка в страната Laiki bank.

"Тя е член на Института на експерт-счетоводителите с 28-годишен опит в областта на банките – 25 години в HSBC, от които пет като генерален директор, и три години като генерален директор на NBG Cyprus Ltd", уточни Кипърската централна банка.

Постигнатото късно в неделя споразумение за спасяване на Кипър предвижда затварянето на Laiki Bank, която ще бъде разделена на "лоша банка", която постепенно ще изчезне, докато депозитите под 100 000 евро, които ще се ползват с гаранция на ЕС, ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Аз пък не разбирам защо за тази операция се използва (все още) думата "облагане"? Ами това си е чист банков фалит, по всички правила. И всеки, който си е влагал парите в банка е знаел (трябва да е знаел), че депозитите над 100'000 евро не са защитени при фалит на банката. Всеки също така е знаел (трябва да е знаел), че при капитализма фалитите са нещо обичайно, случват се постоянно и могат да се случат на всеки. Накратко - изненадан съм, че има изненадани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 11 години
Относно малката южна съседка за която е подготвено следващата държавна кражба не го вярвам твърде много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
На кипърци , както и на нас , вече е предоставено правото да отглеждат маслинови дръвчета и да се занимават с проституция и сервитерство за да могат да обслужват чуждите туристи по пълна програма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
"... Отбелязва се, че Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и че е започнала да изисква повече книжни пари от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт..."Хайде, почна се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Taugenichts
преди 11 години
Е нали това е целта на упражнението. Парите трябва да се при "избраните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 2
das
преди 11 години
Кипър е добра основа за тестване на новия метод за решаване на проблеми с токсичните активи на банките. Явно, токсичните активи, т.е. източването, на банките е голям проблем на всякъде по света и ЕС реши да тества новите методи в Кипър.Да видим резултатите и коя ще е следващата държава за тестове. Аз залагам пак на малка държава, едва ли ще посмеят да пробват директно с голяма на втория опит, определено южна, може и на Балканския полуостров ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахахаха! И къде и от кого я източиха тази "доста кръв"? Или просто така се говори... хахаха! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
скоро и други острови и полуострови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
и това го чух от англичанин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз чух че доста пари са потекли към клоновете на кипърските банки на един друг остров - UK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още