IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър има нужда от значително повече пари от очакваното

Поне още 2 млрд. евро ще са нужни за спасяването на страната, срещата на Еврогрупата бе отложена с 2 часа

20:20 | 24.03.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В магазините в Кипър вече се плаща само с пари в брой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В магазините в Кипър вече се плаща само с пари в брой. Снимка: Ройтерс

По информация на престижния германски всекидневник Die Welt Кипър се нуждае от повече пари, за да спасо своите банки и да стабилизира националния си бюджет.

Първоначално договорените 17 млрд. евро няма да са достатъчни, става ясно от източници, близки до преговорите. Точната сума още не е ясна, но няколко източника, близки до Тройката са заявили, че допълнителната сума ще възлиза на около два милиарда евро.

През изминалата седмица във връзка със затварянето на банките е било установено, че тези средства няма да бъдат достатъчни за рекапитализацията им и за нормализиране на икономическата и финансовата ситуация в страната. Очаква се финансовите институции да заработят във вторник.

Тройката от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд бе договорила първоначално помощ в размер на 17 млрд. евро. 10 млрд. евро от тях трябва да бъдат предоставени от международните кредитори, а останалата сума – от Кипър.

Почти 6 млрд. евро от сумата кипърското правителство искаше да постигне чрез планирания нов налог върху банковите депозити. Други суми трябва да дойдат от повишаване на данъци, като например на корпоративния данък.

Но след като кипърският парламент отхвърли първия спасителен план, проектът за новия налог върху депозитите, бе модифициран. Дискусиите все още продължават. Понастоящем не е ясно колко пари може да донесат новите планове.

Няколко часа преди извънредното заседание на финансовите министри от еврозоната, което бе насрочено за 18 часа, кипърският президент Никос Анастасиадис отлетя за Брюксел.

"Преговорите са в деликатна фаза. Ситуацията е много трудна", заяви говорителят на кипърското правителство Христос Стилиянидис. И сред преговарящите от страна на ЕС се появиха предупреждения срещу твърде много оптимизъм. "В момента цари голямо объркване“.

За това говори и фактът, че извънредното заседание бе отложено – засега с два часа, за 21 часа българско време, предаде Ройтерс.

Междувременно в страната се засилва и кризата с кешовата наличност. Всички местни банки в Кипър наложиха днес ограничение до 100 евро на ден за сумите, които могат да бъдат теглени от техните банкомати, съобщи Ройтерс, цитирайки правителствен представител.

Припомняме, че всички банки в страната са затворени от 16 март по решение на властите заради опасност хората масово да изтеглят парите си. Говорител на втората по големина банка на острова - Народната банка, която ограничи в четвъртък до 260 евро на ден сумите, които могат да бъдат теглени от нейните банкомати,  съобщи, че новата мярка влиза в сила в 13 часа местно /и българско/ време и ще остане до предвиденото за вторник отваряне на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 3
pecan
преди 11 години
и преди бях писал .най добрия вариант е никаква помощ и да фалират.крайно време е вече някой да фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Всъщост, за мен не е новина предварителното подценяване или следварителното надценяване на желаните от БАМ!-ките в Кипър средства. Виж, щях да се учудя, ако някак, се бяха оказали по-малко.Тъй де, очертава се яко теглене в кеш при първа възможност - чудесно време за грабители, джебчии, гангстери... А БАМ!-ките ще са пак, обичайните пострадали....- Уж, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Кой какво е очаквал? Да бяха се обадили да питат. Дори 17 млрд няма да стигнат за никъде, това всеки що годен интелигентен човек може да го прецени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
mos70
преди 11 години
Цитат:"Не, не знае граници ромейската наглост.Сега и на тези Германия им виновна. като дават-ОК, това си е в реда на нещата, ала когато подирят сметка..."........Кво става, бе френд? Цял свят се тресе, банки фалират, държави се разпадат? Що така? Нещо май има "нещо гнило в Дания"...не мислиш ли? ............Цитат:"Наистина, да го фалират този Кипър, да си купим по декар левчето там, к'вото хванем, и да се свършва."......Мдаааа.....даваш ли си сметка, че за вас "белите якички" става все по-страшно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Pyramid
преди 11 години
Не, не знае граници ромейската наглост.Сега и на тези Германия им виновна. като дават-ОК, това си е в реда на нещата, ала когато подирят сметка...Наистина, да го фалират този Кипър, да си купим по декар левчето там, к'вото хванем, и да се свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Ами да национализират 99% от депозитите и да се свършва вече. И да издигнат мавзолей на Барозу в центъра на Никозия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още