IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се изправя пред избор в исландски или ирландски стил

Анализатори очакват да бъде подготвено ново, по-приемливо предложение за данъка върху депозитите, което да бъде гласувано преди отварянето на банките в петък

11:02 | 20.03.13 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Кипър се изправя пред избор в исландски или ирландски стил

През миналата година депозитите в страната останаха стабилни заради очакването, че вложенията ще останат неприкосновени, въпреки дебатите, които се водеха по спасителния план на страната. Само през последните дни, преди банките да бъдат затворени обаче, руски граждани са изтеглили над 2 млрд. евро от кипърските банки. В тази връзка се засилват опасенията, че и Никозия ще трябва да наложи мерки за контрол на капитала подобно на Исландия, за да се справи със задачата да свие размера на банковата система до средните за Европейския сюз 3,5% от БВП.

След като парламентът на Кипър отхвърли плана за стабилизиране и укрепване на банковия сектор, анализатори очакват да бъде подготвено ново, по-приемливо предложение, което да бъде гласувано преди отварянето на банките в петък, пише MarketWatch.

“През следващите няколко дни валутният блок ще премине през непозната за него територия – приемането на спасителен план, финансиран от чужда страна, в случая Русия. Това хвърля в сериозна опасност еврозоната”, посочва Катлийн Брукс.

Никозия може да започне да преговаря наново с европейските си партньори и да приеме по-тежки условия в замяна на спасителна помощ, коментира Катлийн Брукс. Възможността за допълнителни средства от Русия в замяна на запаси от природен газ също е опция, която вероятно е на масата, допълва Брукс.

Руските пари действително биха могли да предотвратят фалита на Кипър, но това може да забие още един пирон в ковчега на отношенията между Никозия и Брюксел, каза още тя.

“Не вярваме, че отрицателният вот трябва да се приема като отхвърляне на спасителния план за Кипър. Банките остават затворени и ние очакваме ново предложение през следващите 24 часа”, коментира Василий Серебряков, валутен стратег в BNP Paribas.

Данъчното облагане за вложителите в банките в Кипър може и да изглежда твърде пресилена стъпка, но спецификите на банковата система на страната налагат подобно решение. Активите и пасивите на банковата система на острова са около 800% от брутния вътрешен продукт (БВП), а публичният към края на миналата година достигна 85% от БВП.

Късно снощи Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да осигури ликвидност за банките в Кипър докато се постигне компромисно споразумение във връзка със спасителния план за страната. Провалът обаче ще доведе до много негативни последствия, включително ще постави въпроса за членството на страната в еврозоната.

Анализатори препоръчват европейските политици да направят спешна и точна оценка на натиска, който да се оказва върху Кипър, за да се осигури стабилността на еврозоната. Същевременно ситуацията се възприема и като тест за Германия, която настоява за политика на строги икономии и бюджетна дисциплина.

Ако въпреки всички противоречия все пак споразумението за спасяването на Кипър мине без значителни последствия за еврозоната, тогава Германия ще утвърди този подход, пише New York Times. Ако обаче това не се случи и единството на еврозоната се разбие, то тогава ще се окаже, че Германия и съюзниците й са надценили картите, които извадиха на масата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Държавата и банките и да фалират КОЙ изгаря?Банкерите ли дето имат активи навсякъде или парите на хората и на държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Това: "Нека фалират и държавата и банките. Какво от това" ходи го кажи на някой кипърец да видиш какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
+++++++bravo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Не разбирам кой е фалирал, кипърската държава или банките и техните собственици? Има страни с по-голям държавен дълг спрямо БВП доколкото знам, но не са фалирали още. Май цялата работа е как банкерите да се измъкнат сухи от говната, в които са се накиснали, финансирайки Гърция, как някой друг да плати сметката. Ако е така, има нещо ненормално в цялата философия на банкирането и офшорния глобален капитализъм, който се опитва да социализира загубите, но си приватизира печалбите. Ами да платят акционерите загубите на банките и мениджърите до размера на това , което са нагушили през годините като дивиденти и премии. Изобщо тази история с ограничената отговорност и възможността да се пилеят безотговорно чужди пари , че да се иска и облагането им е показателна за човешката простотия и алчност, а тя трябва да се наказва. Нека фалират и държавата и банките. Какво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
"...да свие размера на банковата система до средните за Европейския сюз 3,5% от БВП"автора тук нещо сериозно се е объркал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
исландския модел е правилния мъртвото се реже и се продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още