IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Кипър има толкова руски пари?

След разпадането на Съветския съюз мнозина са се насочили към островната държава. Големите пари обаче са започнали да напускат още преди година

08:45 | 20.03.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо в Кипър има толкова руски пари?

Един от интересните аспекти, който изниква от опитите за постигане на споразумение за спасяване на Кипър, са тесните финансови връзки между страната и Русия – и по-специално огромното количество руски капитал, инвестиран в най-малката икономика от еврозоната.

Според различни оценки между една трета и половината от всички депозити в кипърските банки са с руски произход. Рейтинговата агенция Moody’s изчислява, че в банките в Кипър има около 31 млрд. долара руски капитал – 12 млрд. от банки и 19 млрд. от хора и фирми. Агенцията посочва, че още около 40 млрд. долара са били отпуснати като кредити на руски компании, базирани в Кипър.

Подозренията, особено в Германия, са свързани с това, че много от тези пари са спечелени извън закона. Според доклад на немското разузнаване, изтекъл в медиите и цитиран от Der Spiegel, се смята, че основните печеливши от спасяване на Кипър от страна на еврозоната ще бъдат руските олигарси, бизнесмени и мафиоти.

Това се смята за една от основните причини за натиска кипърските вложители да бъдат принудени да вземат участие в спасяването на страната – събитие, което няма прецедент.

Близките финансови отношения между Русия и Кипър датират от началото на 90-те години на миналия век, когато се разпада Съветският съюз. Тогава новоизлюпените олигарси са търсили сигурни дестинации за своите състояния.

„Логично е да се предположи, че тези богати руснаци са насочили парите си към Кипър не с цел да търсят висока възвращаемост, а вероятно за да заобиколят по-сериозното внимание на властите в Русия”, коментира Иван Чакъров, главен икономист в Renaissance Capital.

„Имаше много руснаци в Кипър, защото там не им бяха задавани въпроси за произхода на парите им”, посочва Едуард Савуляк, директор в московския офис на Tax Consulting UK. „Други държави са далеч по-внимателни”, допълва той.

От своя страна Кипър отхвърля подобни тези с аргумента, че в страната се прилагат ефективни мерки за противодействие на прането на пари.

Съществуват и редица съвсем легитимни причини за руските компании да се установят в Кипър – 10% корпоративен данък, споразумение между страната и Русия за избягване на двойното данъчно облагане.

„Руският бизнес извлича огромни предимства от ниския корпоративен данък и благоприятните данъци върху печалби и дивиденти в Кипър. Това е вярно и за западните компании, които искат да се установят в Русия”, коментира Андрей Голтсблат от базираната в Москва юридическа кантора Goltsbat BLP.

Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Още от понеделник си мисля по въпроса.Единствения извод, който си правя е че пробват във възможно най малката държава и пазар какъв ще е отпора.Изчистват стратегиите за по големи държави Испания, Италия, Германия и най вече САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Ако приемем, че това което сега си разбрал е правилно, отговори си ако можеш и на въпроса - защо ТОГАВА го разшумяха този "проблем" толкова, след като "от вътре" е било известно от самото начало /както сам казваш/ това което си научил току-що!ХОРА, не приемайте първото нещо за което се сетите без да мислите за единствено последно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Сега разбрах защо не оставят Кипър да фалира.Ами там няма депозити на милионери и милиардери а само на дребни вложители.При фалит съгласно закона ще се наложи да ги обезпечат.Сметката е да ги обложат с данък а не да фалират и да им върнат всичко.Руските олигарси навреме са били информирани да си преместят парите а за дребните вложители Русия не се притеснява, защото така или иначе ще им върнат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още