IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия орязва социалните помощи, за да върне хората към заетост

Страната си навлече критиките на МВФ, но след предсрочното погасяване на дълговете си към фонда вече е напълно независима от него

12:49 | 03.01.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Латвия орязва социалните помощи, за да върне хората към заетост

В момента неравенството в доходите в Латвия е най-голямото в Европейския съюз, изпреварвайки това в България и Литва, показват данни на Евростат. Около 110 хил. души са напуснали страната след 2009 година, а като нетна стойност безработицата се е увеличила, показват данни, цитирани от BusinessWeek.

За 2013 година правителството на Латвия очаква икономически ръст от 3,7 на сто. За безработицата се очаква спад до 13,5 на сто след върха от 20,5 на сто, регистриран през 2010 година. Това е доста над средните за предкризисните времена 6,5 на сто.

Дори след съкращаването на разходите, очакванията сочат, че Латвия ще е страната с най-голям икономически ръст в Европейския съюз за миналата година. Бюджетният дефицит за тази година пък е заложен на ниво 1,4 на сто от БВП, след като през 2009 година стигна до 9,8 на сто.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой характеризира възстановяването на Латвия като „вдъхновение за останалите европейски страни". Кругман пък написа през октомври, че  БВП с 15 на сто под предкризисния връх „изобщо не може да бъде повод за шампанско“.

Инвеститорите в облигации дават своята добра оценка за политиката на правителството. Доходността на държавните облигации с падеж 2018 година се е стопила до рекордно ниските 1,7 на сто през декември, след като през март 2009 година бе 12 на сто. Спредът спрямо германските еквивалентни облигации е едва 198,5 базисни пункта.

Страната вече успя да се върне на пазара, след като в началото на декември бе пусната емисия от 1,25 млрд. долара, с които да се погаси дълга към МВФ – цели три години преди неговия падеж.

Агенциите Standard&Poor’s и Fitch вече повишиха кредитния рейтинг на Латвия, а Moody’s определя изплащането на дълга като позитивна за рейтинга новина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 5
Gold Zombie
преди 11 години
Браво, бе Латвия!!!Лицемерната реакция и наистина изненадващото изказване на МВФ само идва да докаже, че Латвия е на прав път. На всички е ясно, че МВФ прави всичко възможно за да вкара в мрежата си държавите и е цяло чудо, ако някой успее да се изплъзне.А за онези 110 000 дето са напуснали след реформите, мисля че е ясно че всякакво затъжаване е неуместно. Май са избягали, защото ще трябва да бачкат, а не да чакат социалните всеки месец.Искам и в България, като в Латвия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 7
SEBULBA
преди 11 години
БРАВО НА ЛАТВИЯ !!! Тия ще се оправят, ние - НЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
Оууу ужас, как така ще става независима от МВФ??? Това е шамар за фонда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
optional
преди 11 години
Има все повече хора, които не желаят да работят. Професия "социално слаб". Това е основният проблем на солидарността и наследството на комунизма. И у нас е така, но политиците нямат топки и затова само си замазваме очитеБраво на Латвия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още