IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: Папандреу разиграва на карти съдбата на Гърция

Целта на идеята за референдум е да се договорят по-благоприятни условия – по-голямо дял на отписания дълг или по-ниски лихви, пише вестникът

16:15 | 02.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Handelsblatt: Папандреу разиграва на карти съдбата на Гърция

Гръцкото желание за организиране на референдум е част от една голяма игра на покер, пише германският вестник "Ханделсблат". Вчера новината доведе до срив на финансовите пазари, но всъщност не беше изненадваща. С обявяването на референдум гръцкото правителство преследва две цели, посочва изданието.

Едната цел има вътрешнополитически характер - референдумът би трябвало да принуди населението и опозицията в Гърция да заемат сериозна позиция към икономическата действителност. Фактът, че това все още не се е случило, става явен от резултатите от социологически проучвания, според които над 70 процента от гърците подкрепят оставането на страната в еврозоната, но почти толкова голяма част от населението отхвърля европейската спасителна програма.

Втората цел е свързана с опит за повлияване на продължаващите преговори за конкретизиране на условията по спасителната програма или, ако това не успее, за ново договаряне след народното "не".

Сега програмата поставя пред страната перспективата за десетилетие на намаляващи заплати, висока безработица и силно ограничаване на всички държавни плащания.

Гърция се надява чрез заплахата си да отхвърли помощния пакет и да постави по-благоприятни условия, включително отказ на частните кредитори от над 50 процента от вземанията им, намаляване на дълга и от държавните кредитори и повече помощи при по-добри условия, например, по-ниски лихви, уточнява "Ханделсблат".

Ако не се постигне споразумение по спасителната програма, фалитът на Гърция и на банковата й система ще бъде неизбежен, а правителството ще бъде принудено да въведе собствена валута, за да избегне икономически хаос.

Въвеждането на нова валута пък ще изисква по-силна намеса и е малко вероятно да бъде направено, без да се стигне до икономически колапс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
0pk
преди 12 години
Какво толкова ще загубят. Сега народа има депозити в евро по банките. Като минат да собствена пара, какво толкова може да им се случи? Каквато и инфлация да има, ще си продават еврото дето са им го подарили. Бъркам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още