IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Време е гърците да си платят за добрия живот!

Гърция служи за назидание на всички останали, които говореха за повишаване на доходите независимо от производителността на труда, смята българският премиер

20:22 | 24.06.11 г. 25
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Гърция трябва буквално да бъде спасена, надявам се, че колегите от партия "Нова демокрация" ще разчетат правилно всичко, което вчера им беше казано и ще оценят ангажимента на ЕС и на всички нас към страната, заяви премиерът Бойко Борисов след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел, предаде БТА.

Според лидера на гръцката опозиция Андонис Самарас мерките за Гърция няма да дадат резултат и затова опозицията не ги подкрепя, каза премиерът.  Всички бяхме на единно мнение, че европейските лидери трябва да подкрепят Гърция, че парламентът и правителството на страната трябва да приемат решения, които да гарантират реформите, отбеляза Борисов. Който и да бъде премиер на Гърция, той трябва да изпълни този план, добави той.

Гръцките политици бяха свикнали България да бъде назидавана от Европа, но сега ние се отличаваме рязко от своите съседи с финансова стабилност, сигурност, предвидима политика, усвояване на европейските фондове в пъти по-добре, коментира премиерът.

По думите му Гърция е от много години в ЕС, а има едва 27 процента усвояемост на фондовете.

За година ние имаме 20 на сто резултат към края на 2010 г., отбеляза Борисов. Затова всеки се опитва, особено на ниско политическо ниво, да ни спъне, коментира той.

Надявам се това най-ясно и точно да бъде отразено в предстоящия доклад на ЕК, заяви премиерът по повод резултатите на България в усвояването на фондовете.

Спрямо процеса на приватизация Гърция е на нивото, на което беше България през 1996-1997 г.  В настоящата криза приватизирането, от което Гърция очаква 50 милиарда евро, не е изгодно. Въпреки огромните очаквания за големи продажби накрая продавачът взима малко пари, коментира Борисов.

Той посочи, че България има интерес от укрепването на Гърция, защото у нас има гръцки банки, имаме обща граница, много бизнес и туризъм.  Истински се надявам Гърция да оздравее по-скоро, заяви премиерът.

Той коментира, че Гърция в момента служи и за назидание за всички останали, които говореха за повишаване на доходите независимо от производителността на труда, както и за безразборно харчене на пари за повишение на дефицита, за да се запълнят празнини в потреблението. Виждате какви са резултатите на всички държави, които си го позволиха, добави той.

Отбелязах няколко пъти пред колегите българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Гръцкото правителство трябва да разбере това и да бъде платена цената, посочи Борисов. Години наред слушахме как там малко се работи, а много се печели, сега е време да си платят за този добър живот, който не е бил материализиран с продукция, коментира премиерът.

Той добави, че е бил насърчен от своя унгарски колега Виктор Орбан по повод намерението в българската Конституция да се запише, че дефицитът не може да надвишава 3 процента. Според Орбан подобен подход трябвало да бъде заразителен пример за всички държави от ЕС.

Изрично подчертах и това бе записано, че всички дебати по данъците ще бъдат водени от финансовите министри и че общите цели на ЕС трябва да бъдат постигани с националните приоритети на отделните държави, отбеляза Борисов.

В отговор на въпрос дали от България може да бъде поискано да повиши данъците, премиерът заяви, че би поставил темата за общата европейска енергийна политика, например с идеята Европа да купува газ от Русия от една и съща фирма и едва след това горивото да бъде разпределяно в ЕС. Защо да започваме от данъците, преди да имаме обща европейска политика на сигурност и отбрана, попита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 13
stone kold
преди 13 години
ах бойко *** *** как искам да те видя през оптика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
stone kold
преди 13 години
ама гърците не са хукнали да идват тик 4е да блокираме границата те дори ни се подиграват про4етете една скорошна статия в финанс5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Е сега е момента да им блокираме границата, византийци ниедни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
citizen_bg
преди 13 години
Тоя оправи България и сега подкара гърците! Те сега вече им се е...а м...та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Pyramid
преди 13 години
Страхотни открития. Предлагам премиера за Нобелова награда.Мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още