IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Изглежда руски сили са извършили военни престъпления

Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в Буча е било насочено срещу цивилни животи, каза председателят на ЕК

15:33 | 09.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че изглежда руски сили са извършили военни престъпления, атакувайки цивилни в Украйна. Тя обаче отбеляза, че е необходимо да бъдат разследвани предполагаемите инциденти.

Напускайки Украйна след посещение, тя заяви, че с очите си е видяла унищожението на град Буча.

„Инстинктът ми казва: ако това не е военно престъпление, то какво е военно престъпление. Но аз съм доктор по образование и адвокати трябва да разследват внимателно“, каза Фон дер Лайен пред репортери на борда на влак, с който напусна Украйна, цитирана от Ройтерс.

„Видях снимките, които (украинският премиер) Денис Шмигал ми показа: убиване на хора, докато си вървят. Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в града е било насочено срещу цивилни животи. Жилищните сгради не са военни цели“, каза тя.

Москва отхвърли обвиненията във военни престъпления и отрече руските сили да са атакували цивилни в рамките на наричаната от Кремъл „специална военна операция“ за „денацификацията“ на Украйна.

Във вторник от Кремъл заявиха, че обвиненията за екзекутиране на цивилни от руски военни в Буча са „чудовищна фалшификация“, целяща да злепостави руската армия.

В петък, когато Фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посетиха Киев, Киев обвини Русия за ракетна атака , при която загинаха 52 души на жп гарата в Краматорск в Източна Украйна.

От руското министерство на отбраната заявиха, че ракетите, ударили Краматорск са на въоръжение в украинската армия и руските сили не са поразявали цели в региона в петък.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС работи съвместно с Украйна в рамките на съвместен екип за събиране на доказателства за евентуални военни престъпления за прилагане при евентуални бъдещи дела.

„Изключително важно е това да е добре документирано, за да се предотвратят загуби в съда, защото доказателствата не са достатъчно добри“, каза председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"Фон дер Лайен: Изглежда руски сили са извършили военни престъпления ."......изглежда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Я пак я пак ? Ние не нападаме Украйна , ние не водим война в украйна, ние не бомбим Финландия това е хуманитарна помощ. Я пак :) Те 4 милиона от това бягат ... ама само жени и деца а мъжете се борят за родината си. Ето какво казва един друг наш героий: "Сладко е да се умре за свободата" :) Ако си българин просто си прочети историята включително и за края на Първото Българско Царство и къде започва края ... Ето ти още една лъжа: "Путин: Азбуката ни идва от македонската земя" :) Колко още искаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 2 години
следващата седмица opките ще се напънат още веднъж, пак ще изядър боя и след десетина дни ще започнат да говорят за мир... свършиха ресурсите на москвичите, никой не иска да се бие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
Pyramid
преди 2 години
Ватенкопф и Пенманчо, предлагам, ако крясъците ви можеха да променят фактите, да пикрещите още малко и даже, още много, дано ги променят. Засега, обаче, фактите, са упорито нещо и са, както ги. изброи Императорът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 2 години
От кога т-р-о-л е забранена дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
penman
преди 2 години
*** ли си, от лудницата ли си излязъл??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мазна твар, събирай си лъжите и глупостите и заминавай при руския кораб!! Твърденията на Държавата-ЛЪЖЕЦ ги чу цял свят: "няма да нападаме Украйна", "не сме ние в Крим", "не стреляме по жилищни райони", "не свалихме ние малайзийския самолет", "никога не сме нападали Украйна", "не сме тровили никого" и тн. Знаем ви лъжите, не се хаби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Урсуло, след вчерашната издънка на укрoпите в Краматорск, ти - ако имаше и капка срам - изобщо нямаше да си отвориш устата... "инстинктът и говорел" - хахаххаха, нaгло бабе !!! ФАКТИТЕ са очевидни - 1. на 30 март руснаците напускат Буча. 2. На 31 март кметът и някакъв украински депутат тържествено обявяват "освобождаването" на града. Нито дума за десетки, че и стотици трyпове, търкалящи се по улицата, която е вход за града. 3. Междувременно укро-ненормалниците, незнаейки, че руснаците са се изтеглили, продължават да обстрелват южните квартали на града. 4. На 1 април украинската полиция влиза в града по същата улица. Снимат, пускат и наблюдателни дронове. НИКЪДЕ НЯМА ТPУПОВЕ. Впрочем не е съвсем така - имаше един. Интервюрират и местни жители на същата улица - никой не казва нищо за масови убийства. 5. На 4 април внезапно десетки трyпове по СЪЩАТА улица. Тук вече версиите се разклоняват: А) Трyповете са истински. Интересно защо доста от тях бяха с бели лентички на ръкавите? Ако са истински кой убива хора с бели лентички (знакът на руснаците)? Неслучайно изтече видео с т.нар. "Боцман" - питат го, може ли да стрелят тия, дето "не са от нашите" и той казва: "Може, то се знае". Б) Труповете са си живи. Провокация. Неслучайно не се появиха близки на убитите, неслучайно някои от тях мърдаха. Възможна е комбинация между А и Б. - ТОВА СА ФАКТИТЕ, потвърдени с поне 3 видеозаписа. Твоите инстинкти си ги пъхни някъде. Относно сателитната снимка (БЕЗ ДАТА), показваща труповете - този сателит е минал над Буча на 18 март и на 1 април. Ако труповете са били там на 18-ий как така никой не ги е видял, как така на записът на украинските полицаи ги нямаше, как така нямат никакви мъртвешки изменения - позеленяване, почерняване, подуване - толкова време - при температури през дена над 10, често и над 15 градуса? Това са над две седмици !!! Ти - урсуло, виждала ли си тpуп, оставен на открито - на слънцето за две седмици? Твърденията, че снимката е правена на 11 март са още по-абсурдни по горните причини. Според друга версия, снимките са от 31 март, но пак стигаме до точка 2 и 3. Ако снимката е от 1 април - пак отиваме на две хипотези: А) Полицаите са влезли в градът сутринта, а снимката е от по-късен час. Тогава КОЙ е убил тези хора (ако труповете са истински) малко преди минаването на сателита? Да напомним, че на някои от труповете се виждат сякаш пресни рани с несъсирена кръв. Б) Снимката е фалшификат. Просто е - взема се по-стара "чиста снимка" и се "монтират" трупове. С Фотошоп мога да го направя за няма и час. Тука нз дали са проверявани метаданните на снимката за манипулации. Ето, аз правя заключения на база на документираните факти. Не ме интересуват нито лъжите на укpoпите, нито "инстинктът на урсулата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още