IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Путин му останаха само лошите варианти

Две копчета се намират на ключово място на бюрото му. На едното пише „лъжи“, а на другото „убивай“. Те обаче вършат работа само донякъде

13:33 | 09.04.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В рамките на следващите пет седмици Владимир Путин трябва да измисли нещо, за да отбележи един от най-важните и патриотични празници за своята държава – 9 май, победата срещу нацистка Германия през 1945 г.

Две копчета се намират на ключово място на бюрото му. На едното пише „лъжи“, а на другото „убивай“. Те обаче вършат работа само донякъде, пише Едуард Лукас в материал за Центъра за европейски политически анализи (CEPA). Путин може да нареди артилерията му да превърне украинските градове в пропити с кръв развалини. Но пропастта между колосалните разходи и минималния напредък вече расте. А продължаващите сражения само я правят още по-голяма. Той не може да разчита на това, че дезорганизираната руска армия ще победи Украйна навреме за празненството.

Ако се възползва от бутона „лъжи“, може да си навлече повече проблеми, отколкото ще реши. Твърденията, че Украйна е държава „на конци“ на Запада, ръководена от дрогирани нацисти, са лесни: повечето руснаци нямат опит от първа ръка, за да се усъмнят. Руснаците обаче ходят по магазините. А мнозина имат млади мъже роднини в армията. Много по-трудно е да се убедят тези хора, че най-тежката война в Европа от 1945 г. насам е ограничена военна интервенция, че пет седмици на сражения са незабавна победа, че тежките загуби са минимални, че се атакуват само военни цели.

Връщайки се изморени, замръзнали, деморализирани, гладни и ранени от първата вълна на сражения, руските войски разказват друга история. Накратко, даването на газ на пропагандната машина само застрашава доверието в режима и доверчивостта на руския народ.

Дори и по времето на Съветския съюз – информационна среда, запечатана от цензурата – партийната линия не можеше да оцелява безкрайно в контакт с истината. Колкото повече властите настояваха, че животът е прекрасен, толкова по-малко хора им вярваха. Издигнатото на пиедестал отбелязване на 9 май изглежда рисковано. Какво ще стане, ако тълпата на Червения площад започне да освирква или да вика? Путин ще си спомни как шествие, което трябваше да е в подкрепа на режима на Николае Чаушеску през 1989 г., се превърна в истински провал и струва трона и живота на румънския диктатор.

На бюрото има и кранче, което може да спре руския енергиен износ за Европа. То може да направи страни като Франция, Италия и Германия по-студени, по-бедни и по-недоволни. Но не и по-отзивчиви: спиранията само ще потвърдят закъснялото осъзнаване на потребителите в страните за опасностите от зависимостта от империалистически настроения съсед.

На бюрото на Путин има и телефон. Но на кого може да се обади? Някои европейски лидери, особено Еманюел Макрон, биха приели такова обаждане. Но те ще му държат лекция за безумието на войната и необходимостта от бързо договаряне на решение. Това няма да реши деветомайския проблем. Приятелски страни като Казахстан не искат да имат нищо общо с войната. Александър Лукашенко в братски Беларус е уморително непоследователен, постоянно беден и безполезен. Армията му по-скоро ще се разбунтува, отколкото да се сражава. Така остава само Си Дзинпин, чието хладно раздразнение за разходите, проблемите и продължителността на зле планираната война не дава решение.

Агресивните подмазвачи на президента също не са от помощ. Те го лъжат. Той знае. Той може да ги тормози, но не може да ги накара да му кажат истината или да дадат реален съвет. И не може и изцяло да им се довери. Въпреки лукса, който представлява, и властта, която олицетворява, кабинетът на руския лидер всъщност е психически и физически затвор.

Само ядреното куфарче, носено от винаги присъстващ военноморски офицер, предлага изход. Една наистина убедителна заплаха може да накара треперещия Запад да принуди Украйна да приеме условия, които Путин да представи като победа.

Неумолимо дните до 9 май изтичат. Какво ще направи Путин? Скоро всички ще разберем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Импе, като за човек обран от идола си - с какви очи раздаваш акъл :)Пу-тя ти конфискува и жалките остатъци от акции бе пу-тьоооо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Щом проукропската пропаганда достига нови висоти в беснеенето, значи хич не е добре работата на кукловодите им... " ... верно , яко се разсмърдяха тролеите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Украинците са си на тяхна територия ти май забрави :) ?!? Тоест това означава,на първо място ,че ще защитават РОДИНАТА си както им е угодно и удобно ! Имаш нещо против ? Ако да то пиши на *** да се прибира в оркландия и ще спрем да четем за войната, за умрели и от двете страни... а освен това току виж пуснали Газпром пак :) Аз друг изход не виждам. Освен това Русия и руснаците ще трябва много много да се постараят както немците за да измият срама. И да ПУТИН лъже ! Точно както Мол отов навремето когато бомбиха Финландия казваха,че пускат хуманитарна помощ а пускаха бомби ! Лъжат руснаците точно както нападнаха Полша заедно с Хитлер. Лъжеха и за убитите офицери в горите на Полша. Убиха и разселиха и поне 100 хиляди българи след 45-та. И да те напомня Русия обяви война на България въпреки,че България отдавна от почти година не участваше в никакви действия и беше в неутралител. Освен това Русия не губи нито 1 войник тук защото всъщност предатели като теб предават България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Аз пък все още се чудя защо първите паметници на ХАН АСПАРУХ и ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ се появиха едва преди 4-5 години , но на "съвецката армия" имаме една камара паметници. Имаш ли логично обяснение ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
***, ами те империите сами се заличават, няма нужда някой да им помага. Ако беше чел малко история, щеше да знаеш че даже и римската се е разпаднала. Кога? Когато "варварите" са станали повече от римляните. В момента това и се случва с русия. Във воюващата руска армия няма един руснак(изключвам офицерите), всички са бедни селски момчета от други националности, които са отишли в армията заради заплатата от 30 000(400$) рубли. Затова и бележат такива "успехи" на фронта. Империята се заличава бавно и методично и ти си свидетел на нейната агония. След смърта на путин'ка много неща ще ти се изяснят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Само за последните 2 месеца изрекоха толкова много лъжи,че изобщо не мога да им хвана бройката...Но както гласи една старо руско нравоучение: Ври,Ванька, ври,побольше и почаще..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Като го видя тоз, и все се сещам за крилатата фраза: И настана такава борба за мир,че камък върху камък не остана!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, медузесто мазно типче, отивай си при копейниците, да ти разкажат "истинските" истории за войната. От сорта на "ние няма да нападаме Украйна", "не стреляме по жилищни райони", "не сме ние в Крим"," не свалихме ние малайзийския самолет и тн.. ИНХ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията е абсолютно адекватна. С изключение на последната част, за ядреното копче. Този блъф никога не би минал. А ако мине, би развръзвал ръцете на Мордор да плаши всеки път с ядреното копче, когато нещо не му харесва. А иначе е така, обратното броене до 9 май цъка. Очевидно бездарната му, окрадена, зле въоръжена и демотивирана армийка от пияни opки нищо не може да постигне, освен да бомби отстрани. Според мен ще пробват някакво навлизане в навътре в нищото, по нивите, колкото да дадат на пропагандата за нещо да се хване колкото за 9 май. Но вече е пролет, раззеленява се и какво ще им се случи на навлезлите части, Чечня ще им се стори разходка с пикник на впиянчените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
FMZK
преди 2 години
Иска ти се , но още не се е пръкнал този който може да заличи Русия бе ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още