IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да изкара с една трета повече от енергиен износ тази година

Според прогнози на Bloomberg Economics Русия ще получи близо 321 млрд. долара от енергиен износ тази година

13:56 | 07.04.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската икономика се представяше колебливо през март, първия пълен месец на войната в Украйна, но може да се окаже, че тепърва ще отчете забележителен текущ баланс, ако големите ѝ търговски партньори не затворят кранчето на енергийния износ.

Според прогнози на Bloomberg Economics Русия ще изкара близо 321 млрд. долара от енергиен износ тази година – ръст от над една трета спрямо 2021 г. Страната също така е напът да отчете рекорден излишък по текущата сметка, който според Института за международни финанси (Institute of International Finance - IIF), базиран в САЩ, може да достигне до 240 млрд. долара.

„Единичният най-голям двигател на руския излишък по текущата сметка продължава да изглежда стабилен“, се казва в доклад на IIF. Въпреки санкциите се очакват значителни притоци на валута към Русия, посочват още от организацията.

Общи приходи от енергиен износ. Стойностите за тази година са изчислени на база сегашни цени. Графика: Bloomberg

Но изчисленията могат да се променят значително, ако бъде наложено ембарго върху продажбите на енергийни продукти. Дори и без такова обаче е налице намаляване на износа и добива на руски петрол, като според Международната агенция по енергетика (МАЕ) страната може да загуби близо една четвърт от добива на суровината този месец.

Много от традиционните купувачи на Русия също се оглеждат за други източници на доставки. В същото време други – като Индия – получават щедри отстъпки в цената.

Засега страни като Германия отказват да прибегнат до пълно енергийно ембарго. Само някои държави, сред които САЩ и Великобритания, наложиха изрична забрана на вноса от Русия на енергоресурси.

Петролът и газът формират около половината от руския износ и около 40% от миналогодишните бюджетни приходи.

И все пак комбинацията от силното обезценяване на рублата и скъпия долар, използван за петрол, ще генерират допълнителни 8,5 трлн. рубли (103 млрд. долара) бюджетни приходи тази година, посочват от TS Lombard.

„Финансовото министерство ще използва част от (средствата), за да смекчи удара, но предпазливо, без да разпалва още инфлацията“, посочва Мадина Хрусталева, анализатор на TS Lombard в Лондон. „Изглежда всички тези санкции ще унищожат неенергийната част на икономиката. Русия ще зависи от енергийните източници дори още повече“, коментира тя.

От Goldman Sachs Group Inc., чиято ревизия за излишъка по текущата сметка на Русия тази година го оценява на 205 млрд. долара, посочват, че това може да е достатъчно централната банка да задоволи търсенето на частния сектор на валута и евентуално да разхлаби капиталовия контрол.

В същото време от банката прогнозират по-значително свиване на руския износ тази година – с 20%, което е двойно над очаквания.

Добрият излишък по текущата сметка няма да спаси Русия от рецесия, но ще ѝ помогне да поддържа правителствените разходи във времена на ограничен достъп до капиталовите пазари.

Способността на Русия да продава петрол и газ в чужбина може да е единственото нещо, което поддържа икономиката на страната от по-тежък финансов колапс, отбелязва Bloomberg.

От IIF посочват, че енергийно ембарго от страна на Европейския съюз, Великобритания и САЩ може да доведе до свиване от над 20% на производството и може да струва на Русия до 300 млрд. евро от постъпления от износ, в зависимост от движението на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 2 години
Най добрият начин е Украйна като държава повече да не съществува. Да бъде разделена на малки областни държави без армия като бившите области присъединенa към Русия. На готово една част бе " подарена" от Ленин ( 7 области) друга част от Сталин и накрай Крим " присвоен" от Н. Хрушчов. От област тя се превърна държава с огромна плодородна територия и за благодарност повече от 30 години забраниха руският език, култура всичко Руско и Съветско и изградиха нацистка държава наречена Украйна. Защото " цивилизованият Запад никога няма да се примери и винаги тя ще служи "" "Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 2 години
юрист-е, като гледам най-вече в инвестора са ти заработките. По няколко часа на ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така да ни "бие" Пyттю цял живот, с голия си гАз :))) и да, благодаря, жив съм и смятам още дъъъъълго да живея. За разлика от мразячите с петолъчките, които се тровят от собствената си злоба и жлъч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 2 години
Оооо Ювидий!!! Още ли си жив в бре.... Малко ви бие Путин, още може......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Сещам се че така някога говореше Албена Вулева ...та взех да си правя някой изводи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разсъждаваш, като бял човек, гледаш икономиката и стандарта на живот, а в Мордор не се разсъждава така. Като видяха колко са зле откъм военна техника (как обосрались), първото нещо, което ще направят, е да се юрнат да изсипват пари за нови оръжия и разработки. Икономиката остава назааад, назад. И това в случай, че ЕС и САЩ вдигнат санкциите, че без резервните части за добив на газ и петрол, ще трябва да cмy.чат с маркучи петрола от находищата скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Това е възможно,в зависимост от цените на енергийните суровини, но няма в никакъв случай да компенсира дори и частично тоталният срив във вътрешното потребление и инвестициите, .Икономиката на Русия се очертава през 2022 година да запише около 8-10% спад., с което ще се върне на нивото от 2014 година и едва ли ще се върне на нивото от 2021 преди 2030 година в най-добрият случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Прибави и над 15 години професионален стаж по специалността от докторантурата и около още 20 различни сертификата, които се признават в цял свят;0 Нали се сещаш, че заплащането не е в бг лева, не е в рубли, а в евро;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Временно, ама друг път... Колко да е временна една трудова заетост като висш мениджър, която се основава на три магистратури, една докторантура и курс в Харвард Кенеди Скуул за изпълнителни директори;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Това се е временно явление платежоспособностати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още