IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Изпълнихме първата част от целта си - Украйна е демилитаризирана

Руските военни ще се съсредоточат в освобождението на Донбас, категоричен е Сергей Рудской

17:00 | 25.03.22 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Демилитаризацията на Украйна е почти завършена - практически са унищожени военновъздушните и военноморските сили на страната, както и противовъздушните системи, отчете началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Руската федерация Сергей Рудской, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Извършени са "високоточни удари" по обекти на военната инфраструктура, летища, арсенал и военни складове, в които са се съхранявали 70% от боеприпасите на Украйна, посочи той.

Рудской коментира още, че преди началото на специалната военна операция Украйна е имала армия от над 260 хил. души. Русия е "извадила от строя" около 30 хил. от тях, като повече от 14 хил. са убитите военнослужещи.

Според руските военни в момента Украйна няма повече организирани средства, за да продължи военните действия. Страната разчита на териториалната отбрана и доброволци, които нямат необходимия военен опит за сражения.
През 30-те дни на военната инвазия руската армия е обсадила редица големи градове в Украйна, включително и столицата Киев.

С това първият етап на операцията в Украйна е завършен, категоричен е Рудской. Сега усилията на руската армия ще бъдат насочени към основната задача - освобождението на Донбас.

Украинските военни признават, че руските военни са постигнали частичен успех в създаването на сухопътен коридор между Крим и Донецка област. Досега обаче те не успяват да завършат блокадата на Киев, както и да превземат Донецка и Луганска област в административните им граници, посочва украинската информационна агенция Униан.

Руските военни са взели за заложници кметовете на 14 украински града.

По думите на един от съветниците на украинския президент - Олексей Арестович, украинските военни са ликвидирали още един руски генерал - командващия 49-та армия от Южния военен окръг на Русия Яков Рязенцев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Май зеха да бият отбой..Само Донбас май няма да се размине с освобождението..Горките, ще ги прецакат както прецакаха населението на северна корея преди..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Е тя продължава, за сега не е ясно до кога :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Иванов Иван
преди 2 години
Какво съвпадение - и русия се демилитаризира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ееее..Ми кво стана с денацификацията бе!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още