IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства подкрепата за изключването на Русия от Swift

Решение по въпроса се очаква до дни, твърдят управител на централна банка от еврозоната и премиерът на Литва

14:17 | 26.02.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Нараства подкрепата за изключването на Русия от международната платежна система Swift, твърдят украинските власти, цитирани от Bloomberg, но същото показват и коментарите от лидерите в Европейския съюз. 

По думите на управител на централна банка в еврозоната, чието име не е обявено от Ройтерс, решението ще бъде взето до дни.

„SWIFT е просто въпрос на време, много кратък период от време, на дни“, коментира той. Източникът е пожелал да остане анонимен.

„Достатъчно ли е? Не. Необходимо ли е? Абсолютно. Санкциите имат смисъл,само ако и двете страни плащат цена, а това ще струва скъпо“, добавя той.  

Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че италианският премиер Марио Драги е подкрепил идеята за изключването на Русия от SWIFT в рамките на телефонен разговор между двамата.

„Това е началото на нова страница в историята на нашите държави“, написа Зеленски в Twitter.

Малко по-късно от офиса на Драги потвърдиха позицията. Италия ще подкрепи всяка линия на санкции от Европейския съюз срещу Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, включително мерки за глобалната платежна система SWIFT, посочват от екипа му.

В разговора със Зеленски Драги е „потвърдил, че Италия... напълно ще подкрепи серията от санкции на ЕС срещу Русия, включително и тези за SWIFT”, гласи официалното изявление.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните днес също потвърди, че западните партньори са все по-близо до решението да блокират достъпа на Русия до SWIFT.

„Целта ни е това решение да бъде взето възможно най-бързо. Не мога да се ангажирам с конкретна дата. От това, което чувам, изглежда, че няма силна опозиция“, посочи тя по време на пресконференция във Вилнюс.

От своя страна, Зеленски призова Германия и Унгария също да подкрепят мярката, за да накажат Москва за нахлуването в страната му. 

„Вече има почти пълна подкрепа от страните от ЕС за изключване на Русия от Swift. Надявам се, че Германия и Унгария ще имат смелостта да подкрепят това решение“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано онлайн.

Канада, Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз вчера заявиха, че могат да предприемат този ход в рамките на следващ кръг от санкции, свързани с нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ заявиха, че сериозно обмислят възможността за подобна мярка, а съюзниците им в Европа също узряват за идеята, която не изглеждаше осъществима само допреди няколко дни, допълват източници на Bloomberg.

Американският президент Джо Байдън упълномощи Държавния департамент на САЩ да предостави незабавна помощ от 600 млн. долара на Украйна, включително 350 млн. долара военно финансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Украйна се нуждае сега от подкрепа в борбата си за оцеляване срещу ненормалника..." == Бегай сега доброволец срещу ненормалника. Ако си два пъти по-ненормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Доколкото се сещам, преди по-малко от 30 години масово нямаше ни SWIFT, ни гявол. Но това не пречеше банките да обменят финансовите съобщения по телекса. Не SWIFT като ситема е интересен, а банките, участващи в него. Някой може ли да попречи на част от тези банки да се включат и в руската система, както и в китайската система? Банките са важния елемент, а не софтуера, ама изпростяването не само на Запад е стигнало до текива висини, че връщане назад няма и не може да има. Вземете за пример западните т.н. държавници - Урсусла акушерка, преди това беше германски военен министер. Пази Боже от такива изкуствени държавници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Не знам, руснаците са вече на 2 километра от киевския парламент, Харков, Мариопул са превзети, зеленски отказва преговори, които руснаците от вчера предлагат. Пак помисли кой е лудият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Всъщност произвеждат си почти всичко. Да видим обаче "западът" какво ще произвежда без суровини и енергия? Опа, забравих, то вече всичко е Made in China... западът така и така нищо не произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Обръщай копейкиъе в долари, че курса пада :) Ооо май се досещам кой е луд да всема копейки плащат ти в най лошата валута долари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Мдаааа сащ най големия производител на петрол Суровини имат бол . Имат и най важната - злато :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Що да не можем ? Аз как мога ? И то цели 9 години вече :) Нито на сащ нито нарусия се кланям :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Аре изключвайте. USD + EUR да минат в режим на свободно падане поради липса на суровини и енергия, изчислявани преди в милиарди. И на другаря Си ще му падне зряла круша на главата. Ще погледне он, ке пише: Тайвань !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
FNM
преди 2 години
Стига с тънките сметки и лицемерието.Украйна се нуждае сега от подкрепа в борбата си за оцеляване срещу ненормалника.Незабавно трябва да се предприеме тази стъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
А? коментара е изчезнал и си говоря сам. До *** - не е лошо да пише защо определен коментар е изчезнал : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още