IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Приветствам света, в който европейците плащат 2000 евро за газ

Напрежението на газовите пазари се завърна, но е смекчено заради отличните условия за производство на енергия от вятъра в момента

17:00 | 22.02.22 г. 35
<p>
	<em>Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

"Приветствам прекрасния нов свят, в който европейците много скоро ще плащат по 2000 евро за 1000 куб. метра природен газ", написа в Twitter бившият руски премиер Дмитрий Медведев в коментар за ситуацията на газовите пазари, след като Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. Впоследствие Handelsblatt съобщи, че канцлерът Олаф Шолц спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

 

Медведев в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Развитието на кризата между Украйна и Русия върна силната волатилност на европейските газови пазари. Рано тази сутрин (22 февруари) цената на газа се повиши с повече от 10% до около 80 евро за мегаватчас, или над 930 долара за 1000 куб. метра. По-късно търговията започна да се успокоява и за кратко мартенските фючърси паднаха под нивото от 900 долара за 1000 куб. метра, или малко над 76 евро за мегаватчас.

В понеделник търговията се въртеше около нивата от 72 евро за мегаватчас.

газ газ

Източник: Bloomberg

Цената на суровината обаче отново започна да се повишава, когато Германия реши да спре процедурата за сертифицирането на "Северен поток 2".

Все пак пазарите са малко по-спокойни, след като преди дни Германия съобщи за отлични метеорологични условия за производство на електроенергия от вятъра, посочва Bloomberg. От началото на годината производството на енергия от вятъра в ЕС се увеличава с 26% до 84 тераватчаса, докато електроенергията, произведена от газ и въглища, се увеличава с 0,38% до 141 тераватчаса, допълва агенцията.

Увеличеното производство от вятърните паркове намалява и притесненията, свързани с намаленото производство на електроенергия от ядрените централи на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш: Дебилом слава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Стенси
преди 2 години
"Обичам до полуда всичко руско -частушки, водка, газ, петрол.Братушките и бомба да ми пуснат,ще я посрещна с хляб и сол.Петър Краевски (в-к "Стършел")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 2 години
Медведев да го ду ха ... на германските перки... ;) Сега е ветровито, тепърва идва слънчевото лято - нема нужда да се мисли за газ! Наесен - я камилата, я камиларя... Шсъ опрайм, Медведев! Слава Украине! Героям слава! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Invcom
преди 2 години
Щом европейските правителства са готови да обявят гладна стачка в името на Украйна, нека да видим какво мислят избирателите им :)) Малко протести и бунтове и ще им дойде акъла на чиновниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още