IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вариантът делта поставя ЕС пред дилема за задължителната ваксинация

Италия, Франция и Гърция въведоха задължителна ваксинация в здравния сектор и за получаване на определени услуги

14:10 | 14.07.21 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Хиляди граждани на Франция побързаха да си запазят час за ваксинация срещу Covid-19, след като президентът Еманюел Макрон предупреди, че на неваксинираните хора ще бъде отказан достъп до различни събития, места и в много случаи и до работа.

Макрон обяви в понеделник вечерта, че ваксините ще станат задължителни за здравните и медицинските работници. Тези, които откажат да получат ваксина до средата на септември, ще бъдат глобени, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Той каза още, че от началото на август ще се изисква здравна карта (доказваща ваксинационен статус или скорошен отрицателен тест) за присъствие на фестивали и кинопрожекции, посещение на кафенета, ресторанти, болници, за пътуване с влак и самолет.

"Ако не предприемем действия днес, броят на случаите ще продължи да нараства рязко и неизбежно ще доведе до засилени хоспитализации от месец август", каза Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

След това обявление повече от 1 милион французи си запазиха час за ваксинация.

По същия начин Гърция обяви, че ваксините ще бъдат задължителни за персонала на домовете за възрастни хора и здравните работници. Тези, които откажат ваксина, може да бъдат уволнени.

Неваксинирани няма да имат право да посещават кафенета и ресторанти на закрито, кина и други затворени помещения.

"Страната няма да спре отново заради някои," каза премиерът Кириакос Мицотакис.

По-рано тази година Италия стана първата държава от ЕС, която направи ваксинацията срещу Covid-19 задължителна за здравните работници, след като бяха открити няколко малки огнища в болници, където персоналът е отказал ваксинация.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че ваксинацията в Германия ще остане доброволна, като заяви, че принуждаването на хората да приемат ваксина може да подкопае доверието към ваксините.

Тя обаче предупреди гражданите, че ваксинацията трябва да се разпространи преди премахването на ограниченията, тъй като правителството иска да предотврати поредното блокиране през есента.

"Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем всички отново", коментира канцлерът.

Най-малко 85 процента от хората сред възрастовата група от 12 до 59 години и 90 процента от тези над 60 години трябва да се ваксинират, за да се справи Германия с с вариантите и разпространението на вируса, казва Меркел.

За разлика от това, британското правителство потвърди в понеделник решението си да отмени всички ограничения от 19 юли. Този ден премиерът на страната Борис Джонсън определи като "Ден на свободата" - въпреки нарастването на случаите в страната.

Работата от разстояние, носенето на маски и социалната дистанция ще станат доброволни, докато всички видове бизнес ще могат да се отварят без ограничения на капацитета. В момента почти 70% от възрастните британци са напълно ваксинирани.

Европейската комисия (ЕК) избягва да се позиционира в подкрепа или против задължителна ваксинация, като се аргументира, че кампаниите за ваксиниране са национална компетентност. Резолюция на Съвета на Европа, приета от неговите 47 членове (включително 27-те държави от ЕС) през януари, гласи, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна и никой не трябва да бъде дискриминиран, че не е ваксиниран.

В резолюцията базираният в Страсбург контролен орган призовава ЕС да "гарантира, че гражданите са информирани, че ваксинацията не е задължителна и че никой не е подложен на политически, социален или друг натиск да бъде ваксиниран, ако не желае да го направи".

Очаква се вариантът делта, открит за първи път в Индия, да представлява 90% от инфекциите в Европа до края на август. ЕС вече е доставил достатъчно ваксини, за да ваксинира напълно 70 процента от възрастното население в 27-те държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 6
penman
преди 3 години
При 40% неваксинирани има голям резервоар за разпространение на заразата. А делта варианта се размножава в организма многократно по-бързо от предишните вариянти, затова ако имунния отговор не е много висок (не малко хора, особенно след преболедуване, нямат много висока напрегнатост), ще се разболееш, но много по-леко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
irish
преди 3 години
0.5% според worldometer не е 1%, а специално за БГ пак според тях 0.2%, и то ако приемем, че цифрите не са манипилирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
ами не е много просто лечението , ако беше нямаше да затрие 1% от населението на земята за една година ... :))) ... но на теб медицинските знания са ти природна даденост и едва ли мога нещо ново и съществено да ти кажа/напиша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
на мен също не ми е сила ... :))) ... отваряш със google chrome , позиционираш показалеца на празно пространство или място дето няма линк (демек е стрелка а не ръчичка ... :))) ... ) , десен бутон на мишката и от падащото меню избираш translate to ... при мен по подразбиране е настроен български , но ако друг език по ти се отдава ... а има и от някои езици много зле ги превежда на български google-то . експериментирай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
Sandy
преди 3 години
Няма никви делти - мелти, всичко е лъжа и измама световна. Който се върже, той изгаря, а балъците са много, с лопата да ги ринеш. Майната им, не ги съжалявайте, да си правят харакири щом искат. Всеки е господар на живота си. Лошото е само това, че балъка кат си отиде в отвъдното, ще страдат деца, внуци, приятели. Жена му.. едва ли. Тя ще си намери друг..те жените лесно намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
60% от населението има имунитет срещу този вирус, следователно не е нужна насилствена ваксинация. Не е нужна и поради факта, че има простичко лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Varfor
преди 3 години
Може ли по-конкретно да ме насочиш, че ивирта не ми е сила? Или е отбиване на номер този линк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
Varfor
преди 3 години
"About half of the 46 patients presently hospitalised in Israel in severe condition are vaccinated"https://news.yahoo.com/israel-offers-pfizer-covid-19-081910889.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости, че основната част от критичноболните били ваксинирани - на седянката на село си ги дрънкай. Откровен фейк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още