IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли проблем с ядрената централа на Беларус?

Системата за наблюдение на радиационния фон в страната се изключва за часове след предполагаем инцидент в централата край Островец

11:21 | 26.03.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Има ли проблем с ядрената централа край Островец в Беларус, се питат в Литва, разказва EurActiv. На 7 март медиите в Беларус съобщават за проблем с охладителната система в един от реакторите на централата, разположена на 50 километра от Вилнюс.

Когато литовските власти се обръщат към своите колеги в Беларус за повече подробности, системата за наблюдение на радиационния фон в страната се изключва за часове. След това показанията са нормални, коментират от литовския Център за ядрена безопасност.

В момента вятърът духа на изток и системите на Литва не могат да засекат повишение на радиацията, но съмненията какво точно се е случило остават, посочва още изданието. Според литовските експерти хора в Беларус споделят снимки с показания за повишени нива на радиацията в социалните мрежи, но официално изявление няма.

По-късно Минск пред държавния Инспекторат по ядрена енергия в Литва въобще отрича да има инцидент в ядрената централа и допълва, че нивата на радиация са в нормите. Но закъснялата реакция на беларуските власти притесняват литовските им колеги.

EurActiv посочва, че първият ядрен реактор в Беларус беше пуснат в експлоатация през ноември 2020 година. Оттогава има няколко регистрирани инцидента в работата му, но при всеки един от тях Минск опровергава информацията за наличието на проблем или че спирането не е по план.

В Литва отдавна коментират, че първата ядрена централа на Беларус се строи в нарушение на световните стандарти, обвинение, което се отрича категорично от Минск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Има ли проблем с ядрената централа на Беларус? Не бе ******, но има в Украйна!Чака ни 2-ри Чернобил!Фалираните украинци само на хартия удължават живота на реакторите си!!Даже ги карат с нестандартно американско гориво!PRESSтитутките обаче търсят скелета в чисти чужди гардероби!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още