IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва ли газова война в Европа?

Успява ли Европа да постигнат целта си – да поддържа всички налични газови пътища и да получава все по-ниски цени, освобождавайки се от влиянието на Русия?

13:30 | 21.03.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Черешката на тортата се оказа приемането от страна на Конгреса на САЩ през декември на набор от мерки за противодействие срещу Турция, както и хипотетичният съюз на Анкара и Москва в източното Средиземноморие. Това стана под формата на приетия бюджет за отбраната за 2020 г ., който възлиза на 1,4 трлн. долара. Републиканецът Марко Рубио, който е съавтор на законопроекта, заяви, че „чрез премахне на ембаргото на САЩ за оръжия за Кипър и разширяване на необходимата външна военна помощ за Гърция, това законодателство създава цялостен подход към стабилността на ключовите регионални партньори“. Неговият колега демократ Боб Менендес добави, че законът "бележи зората на нов ден за ангажираността на САЩ в източното Средиземноморие”. 

Колкото и да се опитва Русия да включи Турция в своята "газова орбита", тя не успя да го направи и е малко вероятно да успее в бъдеще. Въпреки факта, че вече има два газопровода („Син поток“ и „Турски поток“), които транспортират руски газ през Черно море до Турция, доставките на газ на турския пазар непрекъснато намаляват. През 2017 г. те достигнаха своя връх (29,03 млрд. куб. м), като по-късно Путин заяви, че през 2019 г. те възлизат само на 24 млрд. куб. м. Според Мария Белова, част от ръководството на Vygon Consulting, спадът в търсенето на руски газ в Турция е резултат от икономическото забавяне и повишаването на местните цени на газа. Тя изчислява, че през 2019 г. това е довело до намаляване на потенциалното търсене на газ с 3,1 млрд. куб. м. В същото време Русия действа като краен доставчик на турския пазар, отстъпвайки само на LNG и азербайджанския газ. Азербайджанският газ, доставян през Трансанадолския газопровод (ТАНАП), в някои случаи може да бъде с 23% по-евтин от руския газ. В допълнение към доставките от Азербайджан, увеличаването на доставките на LNG за Турция може да изиграе значителна роля. Сегашното натоварване на четирите налични терминала за приемане на LNG в страната (с общ капацитет от 19,7 млн. тона) е на едва 42%. Според Vygon Consulting вносът на LNG в страната през 2019 г. ще нарасне с 1,7 млн. тона. Това се дължи предимно на увеличените доставки от Алжир. Интересното е, че руският анализатор мълчи относно факта, че според агенция Anadolu Agency, делът на LNG във вноса на газ в Турция за първи път надхвърля 30%. Вносът на природен газ от САЩ в Турция се е увеличил с 363% през първата половина на 2019 г. Вносът чрез газопроводи от Азербайджан се е увеличил с 38% за същия период, докато този от Русия е намалял с 36 на сто.

Сериозни щети за бюджетите на Газпром и руската държава ще бъдат причинени от прекратяването на транзитните доставки на газ през Украйна към Югоизточна Европа. От 1 януари тази година "Газпром" пусна "Турски поток" и едновременно с това прекъсна доставките на газ по Трансбалканския газопровод през Украйна към България, Гърция, Северна Македония и Турция. Понастоящем този маршрут доставя на Румъния само малки обеми. Независимо от това, руската холдингова компания все още ще плаща за преноса на газ през българските и румънските газопреносни системи в съответствие с предишните обеми, тъй като договорите остават в сила съответно до 2030 г. и 2024 г. Това обяви новият оператор на газопреносната система в Украйна, подкрепен от данните на своите колеги в България и Румъния. Празният газопровод ще струва на „Газпром“ общо 140 млн. долара годишно, което ще удари 1,2 млрд. долара до 2030 г. Това съответно ще се отрази на цената на руския газ за други купувачи и ще намали конкурентоспособността му.

България беше първата страна, която реагира на тази ситуация и в края на януари министърът на енергетиката Теменужка Петракова обяви намерението на София да получи 50 на сто от необходимия газ от нови източници до края на 2020 г. Това е драстичен ход, като се има предвид, че България в момента получава почти целия си газ от Русия (80%), възлизащ на 3 млрд. куб. м. В крайна сметка руските черноморски газопроводи са изправени пред реалната заплаха да станат нерентабилни.

Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
О, колко "високоинтелигентно" изказване...Когато опорките свършат и почват глупостите.Нищо, месец след месец истината ще се вижда все по-ясно.После ще ви спуснат новите опорки, и готово. Пак Запада ще ви е виновен, не бой се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
markov
преди 4 години
Брато едни и същи мантри отще от 2014. Активираха ви около олимпиадата в Сочи и от тогава почти едни и същи неща. Как пък не ви смениха опорките за толкова години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Да не намекваш, че руския газ е много евтин? Освен, че се добива при невероятен студ и ледове, те нямат как да го домъкнат тук с кораби ами теглят някакви газопроводи през нечовешки терени. Отделно имаме огромна корупция при една слабо технологична и неефективна нация, зависеща изцяло от газ и нефт. Това, че плащахме милиарди за да ни заливат с долнопробна пропаганда и русофилщина е отделно. Те пак ще продават газ, но при съвсем нормална норма на печалба. В момента още дори и след 40% намаление руския газ у нас е много скъп но и това ще свърши скоро. Ние плащаме към 12 EUR/MWh, а на европейските борси е към 9EUR/MWhhttps://***.powernext.com/spot-market-data
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесни новини за Европа и за потребителите.Особено в съчетание с бонуса, че колкото повече конкуренция има, толкова по-малко ще има за наливане във фейк нюз и пропаганда от алкохолиците.Икономическата тояга брули всичко, най-вече самоповярвали си кагебистчета и техните лакеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Това са още прогнози, но ще излезе, че момчетата, които писаха тук за краят на руските газопроводи ще излязат прави? И все пак има много неизвестни - руснаците все още могат да използват други инструменти да спрат конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 4 години
цената е без значение нале .....това с 30-40 % нагоре нъл сме харабии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
markov
преди 4 години
*** те щото американците хич не се бъркат в работите на другите....нале ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
fon
преди 4 години
6.5 милиарда фута на ден е 0.184 млрд м3 или 67 милиарда м3 на година (пишем в Google - 6.500 ft3 to m3), измерено при световен стандарт 0 градуса, а не като шарлатанията при руснаците при 15 градуса - разликата е цели 8%. Но и това е съвсем достатъчно САЩ да отрежат главата на Газпром в ЕС.Освен това числото 67 bcma е минато още декември с 220.498 ft3 на месец или 75 милиарда м3 на година (смятаме пак като по-горе)https://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmЯвно с тези темпове САЩ може да изпревари всички прогнози, Катар и Австралия още в края на 2020-та. Но и да няма рекорд, както се отбелязва в статията Путин пак ще гледа като удавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Antikvar
преди 4 години
няма нищо лошо в това руснаците да печелят от природните си богатства, така както го правят арабите. Лошото при руснаците е, че имат навика да си харчат парите, за да се бъркат в работите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ivan4o555
преди 4 години
Не е важно дали ЕС непременно ще спечели!По важно е тези с ракетите и военно комическите сили да свършат парите за нови играчки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още