IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е на опашката в ЕС по съотношение на данъчните приходи към БВП

У нас то е 29,9% и е доста под средното равнище в ЕС и еврозоната

15:44 | 30.10.19 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на трето място в ЕС по най-нисък дял на приходите от данъци и социални плащания като процент от брутния вътрешен продукт през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас съотношението между приходи от данъци към БВП е 29,9%, което е доста под средното равнище в ЕС и еврозоната от съответно 40,3% и 41,7%. То е по-ниско само в Ирландия (23%) и Румъния (27,1%). След страната ни се нарежат Литва и Латвия с дял от съответно 30,5% и 31,4%. Спрямо 2017 г. приходите от данъци и социални плащания в България отбелязват съвсем лек ръст от 0,5%.

Делът на приходите от данъци и социални плащания като процент от БВП е най-висок във Франция с 48,4%, следвана от Белгия и Дания със съответно 47,2% и 45,9%. По-нататък следват Швеция (44,4%), Австрия (42,8%), Финландия (42,4%) и Италия (42%). Данъци Данъци

Най-голям ръст на съотношението между приходи от данъци и БВП е отчетен в Люксембург (40,7% през 2018 г. спрямо 39,1% година по-рано). Следват Румъния (от 25,8% на 27,1%) и Полша (от 35% на 36,1%). Спад е отчетен в седем страни членки, сред които Дания (от 46,8% през 2017 г. на 45,9% през 2018 г.), Унгария (от 38,4% на 37,6%) и Финландия (от 43,1% на 42,4%).

През 2018 г. данъците върху производството и вноса са имали най-голям дял от данъчните приходи като процент от БВП в ЕС (13,6%), следвани от нетните социални плащания (13,3%) и данъците върху доходите и богатството (13,2%). В еврозоната подреждането на категориите данъци е малко по-различно. Най-голям е делът на данъчните приходи от нетни социални плащания (15,2%), следван от данъците върху производството и вноса (13,3%) и данъците върху доходите и богатството (13%). Данъци Данъци

Страните членки на ЕС се различават значително от гледна точка на приходите от основните данъчни категории. Миналата година делът на данъчните приходи върху производството и вноса е бил най-висок в Швеция (22,4% от БВП), следвана от Хърватия с 20,1% и Унгария с 18,6%. Най-нисък е бил делът им в Ирландия с 8%, Румъния с 10,7% и Германия с 10,8%. В България той достига 15,2%, от които 9,1% се пада на приходите от ДДС.

При данъците върху приходите и богатството най-висок е делът им в Дания с 28,9% от БВП, следвана от Швеция с 18,6%, Белгия с 16,8% и Люксембург с 16,4%. Най-нисък е делът им в Румъния (4,9%), Литва (5,7%) и България (5,8%).

В тази категория делът на приходите от данъци върху доходите на физическите лица достига 3,3%, а на корпоративните данъци – 2,2%.

Приходите от нетните социални плащания са имали най-висок дял като процент от БВП във Франция (18%) и Германия (17,1%), най-нисък е делът им в Дания (0,9% от БВП), Швеция (3,4%) и Ирландия (4,2%). В България делът на приходите от социални плащания е 8,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 4 години
От графиката се вижда, че не сме на последните места, а номер 3 по ниски данъци. Пред нас са Ирландия и Румъния(която вечно даваме за положителен пример). Отделно извън ЕС Швейцария(към която винаги се стремим), също е с по-ниска ставка от данъците в БГ.Това от графиката. От сайта:https://***.kolkodavam.bg/моите данъци излизат 43%(не пуша, пия понякога но въртя с колата), на жената 41%(пуши, пие рядко).Това само върху доходите, отделно данъците движима и недвижима собственост. Отделно и плащаните от работодателя за моя сметка, което в много страни е изцяло за сметка на работещия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Aз съм бил в 6 фирми, в 4 от тях плащаха под масата, едната просто си бе коректен, а в сегашната им работят и с евро проекти и искат всичко да е точно. Всичко останало - плащаше част от заплатата под масата. От едната като напусках, не искаха да ми дадат, това което е под масата, при което аз си го взех сам и си заминах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Няма никакъв спестовен влог. Осигуровките се харчат веднага за да се хранят сегашните пенсионери, безработни и роми. Огромна част от парите от частните фондове са инвестирани в ДЦК, пак са "разумно" инвестирани в пак в социални програми за горните групи. Блажени са вярващите като теб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Реално около 2/3 от доходите ни отиват за да хранят държавната ламя ако считаме всичко, както би било честно и почтено да се изчисли, в Западна Европа е може би 3/4 реално. Данъчното бреме е ултра-високо и стига с лъжите за ниските данъци... Дори в САЩ данъците са общо само 38% от доходите при Тръмп и ДДС там няма, няма и огромни акцизи върху горивата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 4 години
не е толкова масово колкото си мислиш ... поне не в горния сегмент ! Аз съм с над 12 години стаж, може и да са повече и никога, никой не ми е предлагал да ми плаща под масата ... но говоря за чужди фирми! Български шеф все още не съм имал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ако искаш ги наричай благотворителност ... а на косвените данъци как да им викаме ... такса "задължение към мутрите" или такса 'издръжка на боянски турчин' ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
И недейте да лъжете осигувката не е данък, а е нещо друго... Защо тогава не съществува избор доброволно да се откажа от това да се осигурявам при положение, че не е данък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
... ако виждаш нещо нередно тогава работи в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Умението ви да заблуждавате с фалшиви новини просто не спира да ме удивлява както и неумението ви да смятате. Значи:1. Пенсионна осигуровка 14%2. Здравна осигуровка 8%3. Плосък данък 10%4. Фонд безработица ДОД от поне 3%5. ДДС 20%6. Безкрайно количество акцизни ставки върху горива, алкохол, цигари и т.н. 7. Все по-големи местни данъци и таксии това някак си прави 29.9%.8. Данък инфлация от поне 6-7% реалноЯвно някаква нова аритметика е въведена в днешни времена...Ето защо сме на дъното по-доходи в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 11
Sandy
преди 4 години
Целта на предстоящото рязко покачване данъците на имотите е да бъдат изкарани на пазара празните, необитаеми такива, които в големите градове вече стигнаха 35%. Това така или иначе е неизбежно и ще стане, но нямали да доведе до срив в цените на имотите и съответно разклащане на икономиката?.. Явно са го сметнали, че това ще вкара нови милиарди печалби за група хора и държавата, за сметка на огромните загуби и страданието на хиляди българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още