IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в Русия може да дойде по-скоро след социални искания

Проблемът на демократичните протести в Москва е, че не успяват да интегрират социалните оплаквания на руското общество

09:27 | 01.09.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протести с искания за допускане на опозиционни кандидати на местните избори в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести с искания за допускане на опозиционни кандидати на местните избори в Москва. Снимка: Ройтерс

Друг аргумент, изразяван от симпатизантите на Путин на запад, е, че президентът все още се радва на подкрепа от руското общество, макар и популярността му да е спаднала от високите нива, достигнати след анексията на Крим през 2014 г. и военната намеса в източна Украйна. Въпреки това, проучванията на общественото мнение, които целят да измерят популярността на полуавторитарен владетел, който затваря опонентите си и блокира всички начини за смяната му чрез свободни и честни избори, трябва да се тълкуват с повишено внимание.

Социологическо проучване, проведено през 1980 г., когато Леонид Брежнев управляваше Съветския съюз в продължение на вече 16 години, а Андрей Сахаров, дисидентът физик и лидер на съветското движение за човешки права, беше арестуван и изпратен във вътрешно изгнание, може би щеше да покаже, че Брежнев е по-популярен. Как иначе се очаква да отговорят хората, когато не виждат никаква перспектива да променят системата? Обаче веднага щом имаше шанс за промяна, което се случи при частично свободните избори от 1989 г., Сахаров и други реформатори спечелиха убедителни победи.

В случая с Путин нещата стоят по-различно. Той наистина беше популярен лидер от 2000 до 2008 г., отчасти за това, че сложи край на социалните вълнения от ерата на Борис Елцин и защото бе лидер по време на ръст на доходите, които бяха вдигнати от високите цени за енергийния експорт на страната. Дори ако изборите в този период бяха най-свободните в руската история - каквито те не бяха - той със сигурност пак щеше да ги спечели.

През последните години икономическите недоволства, опасенията за околната среда и оплакванията от злоупотреби с власт урониха престижа на Путин пред руската общественост. Правим уговорката, че неговият контрол над властта не е слаб. В крайна сметка той разполага с огромна сила, за да смаже инакомислието, и антураж, чието богатство и оцеляване зависи от него. Нина Хрушчова, професор по международни отношения, базирана в Ню Йорк, и внучка на Никита Хрушчов, покойният съветски лидер, отбелязва: „Путин изгради съвършена система на корупция, подозрения, несправедливост и сплашване“.

И все пак ходът на времето има значение и в Русия, както във всяко общество. Поколенията, които си спомнят за икономическия и социален крах от ранния посткомунистически период, отстъпват на по-младите руснаци, които не познават друг ръководител освен Путин. Поне някои от тях са жадни за промяна.

В руската история е имало подобни периоди и преди: към края на дългото автократично управление на Николай I през 50-те години на XIX век, след смъртта на диктатора Йосиф Сталин през 1953 г., както и през 80-те години на миналия век, когато т.нар. „ера на застой” при Брежнев и неговите геронтократични наследници приближи своя край. В някои отношения историята на Русия от Петър Велики насам представлява редуващи се цикли на реформа и реакция.

Може би е преждевременно да търсим в московските демонстрации и екологичните протести първите наченки на следващия цикъл на либерализация. Системата на Путин все още не е изправена пред сериозни проблеми. Но нищо не е завинаги, дори във вечната Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
иначе лесно пращаш другите на война ... обаче стане ли такава точно вие, бившите комсомолци дето цял живот сте свикнали на мекото от партията ще бъдете избушени първи ! ... абе поне се преименувай на мави гоц, че да не ви бъркам двамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти си класически ***, промит от вестник ДУМА и изпълзял от някой пенсионерски клуб ... братя на баба ми от село ги говори точно същите неща !и в другата статия вече ти казах, че си доста лесен за разбиране, сега работим ТИ сам да осъзнаеш колко си тъъъп :):) а това вече е доста трудната задача :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Valentin13
преди 4 години
коментар на коментари ми, за бавно разбиращи - в моя коментар казвам, че Европа е ленива за да се защити и разчита на янките. Путин отдавна възстанови армията си и е готов за битка. Европа трябва незабавно да започне подготовка, а всички като тебе да бъдат изпратени в окопи на Източния фронт и там да постоят някой месец, заедно със всички елжибититиата, събрани от улиците.така постепенно Европа ще бъде готова за това, което неизбежно предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
докато ти прочетох поста, няколко хиляди мозъчни клетки се самоубиха от скука ... ! писал, чукча, писал и нищо не казал .... в крайна сметка си призна че си фен И на малкото северно джудже, само незнам що в началото не си признаваше и се криеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 4 години
когато започне промяната в Русия - на половината свят ще им побелеят косите за един ден, на другата половина ще им изпадат зъбите, за третата половина ще дойде груз-300, а може и груз-200. останалите половини ще си купят семейни модели пейтриът и ако не ги усети Тръмп домашно с400.ту мейк дъ лонг стори шорт, на никого от бандата уядени журналисти, анализатори, историци, левичарски и либерални пишещи машини, няма да им се удаде да либералстват вече и заедно с елджибитита ще бъдат в окопите, до читавите войни. а за да се избегне това - трябва превантивен удар, за превантивен удар се изисква модерна, тренирана, и екипирана армия от войници, които обичат родината си.Путин ги почна от някъде 2007 - 2008. НАТО яде пържоли по бункери и чертае карти, отвреме навреме пускат по някоя яхта - янките или бритите, другите ги е шубе, да се шматка из морето, уж че всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 4 години
промяната в русия не виждам как ще дойде в нашия живот ... и да фалират като едно време, пак ще им изплакнат очите с нещо и пак ще ги натикат в тинята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
Вся власть Советам!
преди 4 години
Национализмът е последното убежище на диктаторите. Руското общество може много да намрази Путин но едва ли скоро ще е готово да си признае че окупацията на Крим, Донбас и Луганск е незаконна. Докато очакват че онази работа ше е в другата, а подгърбието в рая, нищо няма да се промени в Русия, независимо кой е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Ти наистина си *** и не си спомняш обяснението на убийците на Немцов - засегнал религиозните чувства и убеждения на мюсюлманите. Няма да те питам мюсюлманин ли си, само ще ти спомена чене е добре задето вашата религия позволява убийства в името на " правата" вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Добре си ти, добре си! Добре си, защото си ***. А сериозно погледнато такива остатъци и отломки от авторитарно-партократично-клептократично, рудемантарно и архаично разбиране за света като теб, не могат и няма да задават световния ред и неговото обяснение. Докато не надживее шовинистичните си идеали и разбирания, русия не може да има стойностна опозиция. Процеса за радост е в ход се надявам да станем свидетели на поредната победа на хладилника над телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 18
vzhekoff
преди 4 години
Проблемът на т.нар."опозиция" вРусия е,чеподобнона келявия форумен пияница стоенча, е че са на хранилка в американското посолство. Руснаците поживяха по времето на Елцин под сие мъдри съвети и дори да не им харесва Путин, разни опозиционни и олигархични титани ала Березовски, Ходорковски (к'ви хубави руски фамилии впрочем), или разни псевдо-опозиционери ала Немцов, застрелян затуй, че чукал чужда любовница (и обрал завода ГАЗ повремена т.нар. приватизация) или Навални - също толкова съмнителна личност, пръскаща милиони с неизвестен (колко да е неизвестен) произход, та тези опозиционери изобщо не са нужни на Руснаците. Собствените им господари вероятно също го съзнават, но "такъв е матрялът"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още