IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън отказва среща с лидерите на ЕС

Ще говорим, ако отпадне предпазната клауза, твърди британският премиер

12:00 | 30.07.19 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън не възнамерява да се срещне с другите лидери на ЕС, докато не се откажат от така наречения Backstop, споразумение за оформяне на границата между Република Ирландия и британската част - Северна Ирландия. Той също така отхвърля допълнителни предложения за разговори с канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, пишат британските медии.

В резултат на последните изявления на Джонсън британският паунд поевтиня до най-ниското си ниво от две години. Инвеститорите се опасяват от твърд Brexit и се притесняват, че това ще причини сериозни щети за британската икономика.

Така нареченият Backstop предвижда да не се въвежда граничен контрол на 500-километровата граница между Северна Ирландия и Ирландия. След излизането от ЕС на Великобритания границата ще бъде външна граница, но с отказа от граничен контрол ще се запазят трансграничната търговия и трафикът, които са екзистенциално важни за жителите.

Борис Джонсън иска да предотврати това. „Не можем да приемем предпазната клауза. Има много място за договаряне на нова и по-добра сделка“, заяви Джонсън, докато посети базата за ядрени оръжия в Шотландия в понеделник. В събота Джонсън даде да се разбере, че няма да има регулиран Brexit, ако ЕС не се откаже от Backstop. По думите му той е антидемократичен и ще раздели Великобритания.

Говорителка на Джонсън добавя: „Премиерът даде да се разбере, че иска да се срещне и да преговаря с лидерите на ЕС. Той обаче не иска да чуе нищо от тях, ако ЕС не възобнови процедурата за предоговаряне на Backstop. Премиерът ще се радва отново да се срещне с ръководителите на правителствата, ако тази позиция се промени“.

Въпреки безизходицата Джонсън повтори: „Не търсим Brexit без сделка. Това, което искаме, е сделка и имах интересни дискусии с председателя на ЕК Юнкер и Ангела Меркел (...)".

Поведението на Джонсън се посреща доста критично в Република Ирландия. Фактът, че разговорите с премиера Лео Варадкар трябва да започнат тази седмица, предполага, че ирландските представители не желаят да провеждат сериозни разговори. Варадкар е привърженик на Backstop и гледа на регулацията като на важен елемент за поддържането на целостта на вътрешния пазар.

Ако позицията на Европейския съюз не се промени съществено по този въпрос, Борис Джонсън иска да се придържа към безрезултатен Brexit и да напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Във всеки случай Европейският съюз ясно даде знак, че няма да има допълнителни преговори за формалностите по Brexit. Говорител на Европейската комисия каза: „Ние постигнахме споразумение за излизане с Обединеното кралство. Сделката е най-добрият възможен вариант. Възможно е да се разшири политическото изявление - но няма да подновим отново преговорите за излизане. "

Ако позицията на Европейския съюз не се промени съществено по този въпрос, Борис Джонсън ще се придържа към твърд Brexit и Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Във всеки случай Европейският съюз даде ясен знак, че няма да има допълнителни преговори за формалностите по Brexit. Говорител на Европейската комисия заяви: „Ние постигнахме споразумение за излизане с Обединеното кралство. Сделката е най-добрият възможен вариант. Възможно е да се разшири политическото изявление - но няма да подновим отново преговорите за излизане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
добре де, може ли толкова нелепо сравнение ??? Помни валентин, очаквай Импа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
georgi_shum
преди 4 години
Той понеже е "много умен" няма да може да ти отговори, какво нередно има в двата члена;))) А оплитането..е плод на "невероятните" му мисловни способности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
човек , какво им е на чл.60 и чл.61 ? не те разбирам ? прочетох ги ... разбирам ги , като да се обърне специално внимание на жените и момичетата , защото често се упражняват нискочели индивиди от всякакво естество в/у тях при кандидатсване за убежище ? какъв джендъризъм те гони ? виж , не вярвам че във форума има някой , който не е съгласен с теб , че на обратните НЕ ТРЯБВА да им дават да осиновяват деца , независимо от полът им ... как ги оплете двете неща в едно мнение :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 23
Valentin13
преди 4 години
спомням си преди 29 години така плашеха Балтийските държави като напускаха Съветския съюз - ще фалирате, ще умрете от глад, и още там разни.те обаче бяха смели патриоти и затова днес руснаците им завиждат на развитието.така ще стане и с Британия!помни Прибалтика, очаквай Британия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Образно говорех :) Все пак и аз се имам за либерален човек, и не бия инвалиди, били те физически или умствени :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 10
khao
преди 4 години
щом стана дума за обратняци и откачения дефлориран се появи :):):) е как да не могат да имат наследници, ето ти си ярък пример за човек направен в гАз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 14
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Гледам пак сте се разпищолили тук без да имате най малка представа за какво говорите. Особено евроатлантиците....ИК няма за цел да спира насилието, то винаги го е имало и винаги ще го има. ИК има 2 основни цели... Първата цел е, че джендърите не могат да си имат наследници, а им трябват такива... Със секс се видя, че не става... затова им трябва да си осигурят дечурлига, това става много елементарно. Вземат се децата от проблемните семейства и се дава за отглеждане от ***....Втория основен въпрос който ИК засяга ще си го прочетете вие, ако изобщо имате някакъв интелект и можете да вникнете в текстовете. Текстовете са в чл. 60 и 1чл. 61 на ИК. Понеже нямате акъл за 5 стотинки ще ви дам и линк към ИК за да си ги прочетете, ако можете изобщо да четете, защото за мисленето ви и дума не може да става...https://***.24chasa.bg/mnenia/article/6679109П.С. Когато си тъ,п е завинаги... а вие сте си откровени тъ,панари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 7
khao
преди 4 години
не бий там където природата е удряла без жал !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 25 rate down comment 6
georgi_shum
преди 4 години
А какво лошо има аз да те хвана и да те попилея от бой? Знаеш ли как хубаво ще си изградиш характера докато се храни през сламка и пи.каеш през катерър в продължение на няколко месеца? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 4 години
добре де нави ме, аз като либерален човек няма как да съм против свободата да си пребиеш жената !! :) дали ще е зада и дадеш урок, или просто ей така за кеф ! боя не е заем да се връща !Пък и злите езици говорят че ти порасвал с един милиметър след всеки бой !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още