IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: Дойде време Германия да поеме водеща роля в света

Доналд Тръмп е както предизвикателство, така и възможност за Ангела Меркел, пише изданието

14:12 | 10.03.17 г. 26
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й. Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. Financial Times.

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа".

Само че Европейският съюз вече не е достатъчен. Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Brexit и националистическият обрат в Турция.

ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства. В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет.

Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света. Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика.

Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава FT. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
пиши по темата и престани да ни занимаваш с хомосексуалните си желания ... :):) баници не ям, само кифли !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 години
върни се още 10тина години и може да познаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Хитлер едва ли е щял да помирише властта, ако не е била Голямата депресия от 1929 г. Възкачването му на власт е следствие и от множество други фактори, които при нормална ситуация е нямало как да се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 7 години
в нормандия няма германско население бре ... ае да научим историята и тогава да споделяме измеслини факти от брадва.бг или там където си го чел ... интересн факт било че германците си обичали фюрера, хахахахахахахахахахахахахаха .. обичат и бирата да ти го издам от рано преди да си споделил и този световноизвестен интересен факт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 14
khao
преди 7 години
нема страшно тоя път руснаците ше си я поделят Швабия с Китай .--- но само ако пак американците им пращат милиарди в техника и помощи :):) иначе и миналия път нямаше да стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
Един от интересните факти, доказващи привързаността на германците към фюрера е, че когато съюзниците дебаркират в Нормандия, отваряйки втория фронт германското население не ги посреща с цветя и песни като освободители от омразната власт на нацистите. Напротив - посрещат ги с танкове - толкова, колкото са можели да отделят от източния фронт. И доста успешно избиват голяма част от английските и американски войници. И не става дума само за войските и войниците. Цивилното население също ги е възприемало като врагове и е било проблем, даже си е било опасно съюзнически войник да влезе в германска кръчма, за да изпие една бира. Както отбелязват участниците от тези събития в спомените си - в Германия всички са нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
copper
преди 7 години
"... аз отиам да опакова куфарите ...." - ти от кво се лекуваш, брато ... - опитах да бегам ... в русияпхахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
И голяма част от обещанията си ги е изпълнил при пълното съдействие от страна на германския народ. Защото той не е убил собственоръчно милионите. Трябвало си е да има специални структури за това и на доста хора това им е било РАБОТАТА, с която си вадят хляба. А протестиращи против това германци реално НЕ Е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
Една от съществените причини германците да не разбират проблема с ромите е, че навремето Хитлер е унищожил тази малцинствена група в Западна Европа наистина напълно. Иначе няма логика в България, Румъния, Сърбия да има много повече роми, отколкото в Германия, Австрия или Франция. Ромите са мобилни и за тях номадският живот е нещо естествено. Те едва напоследък започват да "се ориентират правилно" и да населват земите, където животът е по-добър. Когато отново се размножат достатъчно цяла Европа ще започне да има проблеми. Аз вече започвам да се чудя дали пък точно това не е ЦЕЛТА ! Защото още няколко милиона бежанци в Европа ще са напълно достатъчни за да предизвикат етническа омраза и на власт да дойде някой много подобен на мустакатия диктатор. Хитлер не е дошъл на власт проповядвайки "европейските ценности", които проповядват днешните лидери. Той е казвал СЪВСЕМ ЯСНО на всички какви цели и намерения има и е ОБЕЩАЛ унищожаване на низшите раси и завладяване на жизнено пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
"Дойде време Германия да поеме водеща роля в света"Хихи... И пак от калаените острови ги насъскват, и пак за сефте след 70 годин германски танкове и войници на руската граница... Нищо старо не е забравено и нищо ново те е научено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още